63 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν σε offshore οι Έλληνες – Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πέρασε στα ψιλά

63-δισεκατομμύρια-ευρώ-έχουν-σε-offshore-οι-έλλ-623958

Σήμερα κάνει πρεμιέρα το ταμείο εγγυοδοσίας της Ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας ανακοινώνοντας την κατανομή κονδυλίων που θα λάβει κάθε τράπεζα στην πρώτη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας ύψους 3,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τον κορονοϊό. Το πρόγραμμα θα τύχει μεγάλης προβολής αντίθετα με μία εξαιρετικά αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της ευρωπαϊκής επιτροπής που αποκάλυψε ο συνάδελφος Ντίνος Σιωμόπουλος στο Βήμα της Κυριακής. Ανέμενα με ενδιαφέρον δύο μέρες να δω αν τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα θα τύχαιναν δημοσιογραφικού ή ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος αλλά φευ. Θα ασχοληθούμε με τα «ψίχουλα» του ταμείου Εγγυοδοσίας αν και ο θησαυρός κρύβεται αλλού.

Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών, παρουσιάζει το 1,5 τρις ευρώ που έχουν παρκαρισμένα σε εξωχώριες εταιρίες (offshore) οι πολίτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι οι Έλληνες βρίσκονται στην 5η θέση (έκτη θεωρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα εντός Ε.Ε) έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους φαίνεται πως δεν αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ενημερωτικά, πρώτοι στη συγκεκριμένη λίστα είναι οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν εναποθέσει σε υπεράκτιες εταιρείες περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ με δεύτερους τους Γάλλους με 277 δισεκατομμύρια ευρώ και τρίτους τους Βρετανούς με 218. Αυτοί θα νιώθουν βέβαια μεγαλύτερη έκπληξη βλέποντας την μικρή Ελλάδα με την «ρηχή» Οικονομία στην πέμπτη θέση πίσω από Ιταλία (142 δισ.) και Ισπανία (102 δισ.). Κυρίως όμως έδειξαν ενόχληση και τιμωρητική διάθεση τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων για να μην ξεχνιόμαστε.

Βάσει λοιπόν των αριθμών της αποκαλυπτικής έρευνας της ευρωπαϊκής επιτροπής ένα ποσοστό πλούτου που αντιστοιχεί στο 34% του ΑΕΠ της Ελλάδας έχει εναποτεθεί σε offshore από Έλληνες.

Δεν αναφέρομαι στα πόσα και την έκθεση για να ηθικολογήσω. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και πιθανώς τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια αποτελούν προϊόν μόχθου εργαζομένων και επιχειρήσεων, χωρίς όμως να φορολογηθούν. Όποιος κινείται στην αγορά κατανοεί ότι οι φορολογικοί Κανόνες “τρελαίνουν” τις επιχειρήσεις που αναζητούν λύσεις διαφύλαξης της ρευστότητας τους και τεχνητής μείωσης της φορολογικής τους βάσης. Φοροδιαφεύγουν ναι. Αλλά γιατί;

Η λέξη κλειδί είναι έλλειψη εμπιστοσύνης και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει προτάσεις τόσο για την κάλυψη νομοθετικών κενών που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή αλλά παράλληλα και για την καταπολέμηση της φορολογικής επιθετικότητας των κρατών μελών που προκαλούν χρόνια παραβατικότητα από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ευθύνη επίσης των διεθνών οργανισμών είναι η συνεργασία με τις τρίτες χώρες που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι και έχουν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με την συσσώρευση του πλούτου αλλά και μεταξύ των κρατών.

Γράφει ο  Γιώργος Καραμέρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook