61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πυρετώδεις προετοιμασίες με εναλλακτικά σενάρια

61ο-φεστιβάλ-κινηματογράφου-θεσσαλονί-1059260

Από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί, κορωνοϊού επιτρέποντος, το φετινό 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές του έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες επεξεργάζονται όμως, παράλληλα, εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν θα καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή του σε φυσικό χώρο και χρόνο.

Για την ιδανική περίπτωση διεξαγωγής του στις κινηματογραφικές αίθουσες έχει προβλεφθεί μικρότερος αριθμός ταινιών αλλά περισσότερες προβολές ανά ταινία. Οι ταινίες θα προβληθούν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα, στο κυρίως πρόγραμμα ενώ θα παρουσιαστεί και το σύνολο της ελληνικής παραγωγής της χρονιάςΤα εναλλακτικά σενάρια είναι δύο και αφορούν στην παρουσίαση της διοργάνωσης σε ψηφιακή μορφή εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό.

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ, παραμένει, σε κάθε περίπτωση, η στήριξη του ελληνικού σινεμά με συγκεκριμένες δράσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το εκπαιδευτικό hub για Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης από τη μικρού μήκους στη μεγάλου μήκους ταινία, τα δύο νέα χρηματικά βραβεία που παρουσιάζονται αποκλειστικά για ελληνικά πρότζεκτ στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς Crossroads και Works in Progress, η αύξηση του ποσοστού των ελληνικών πρότζεκτ που θα επιλέγονται για τα προγράμματα της Αγοράς αλλά και η δημιουργία Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ. Στο Agora Lab του 61ου ΦΚΘ θα συμμετάσχουν και τα ντοκιμαντέρ που είχαν επιλεγεί στο Lab του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω έκτακτων συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε.

Παράλληλα, συνεχίζονται το Meet the Future, η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο νέους επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες του κινηματογράφου και το Thessaloniki Locarno Industry Academy International που από φέτος θα είναι ανοιχτό σε περισσότερους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Στο μεταξύ ενισχύεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Εκτός από την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρέχει στους νέους σκηνοθέτες τη διασύνδεση με κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

To Φεστιβάλ επεξεργάζεται, παράλληλα, τον σχεδιασμό μιας πρωτοποριακής, διαδραστικής και δυναμικής πλατφόρμας για την προώθηση, την διάδοση, την διάσωση και την αρχειοθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στηνΕλλάδα και διεθνώς. Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο του Φεστιβάλ που είχε τίτλο εργασίας Octopus Films. Οι παρούσες συνθήκες καθιστούν επιτακτική και αναγκαία την ολοκλήρωσή του.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των ελληνικών ταινιών ενώ χθες  ξεκίνησε η κατάθεση για τις ταινίες του διεθνούς προγράμματος του 61ου ΦΚΘ. Η προθεσμία για την κατάθεση ταινιών στο διεθνές πρόγραμμα είναι η Δευτέρα 27 Ιουλίου. Η υποβολή καταθέσεων αφορά και τις ταινίες VR.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook