6 τρόποι να κάνετε τις διακοπές σας περισσότερο οικολογικές

6-τρόποι-να-κάνετε-τις-διακοπές-σας-περι-1493616

Αν προέκυψε κάτι θετικό από την πανδημία, αυτό ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι πτήσεις και άλλες μορφές μετακινήσεων περιορίστηκαν

Για πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ήταν μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους να ανασυνταχθούν και να αναθεωρήσουν. Οι κάτοικοι της Χαβάης για παράδειγμα ακόμη λένε πως τα νησιά δεν μπορούν να αντέξουν την επιστροφή των τουριστών στους ίδιους ρυθμούς με παλιά και ότι ο υπερτουρισμός έχει καταστρέψει τα φυσικά τοπία. Είναι λοιπόν πλέον και στο χέρι των ταξιδιωτών να μάθουν να ταξιδεύουν με σεβασμό για τον προορισμό τους και τον πλανήτη.

Υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να κάνει τα ταξίδια του πιο οικολογικά. Κάποιες αεροπορικές για παράδειγμα δίνουν την επιλογή να φυτέψουν δέντρα έναντι ενός μικρού αντιτίμου για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές της πτήσης σου, ενώ το booking.com έχει δημιουργήσει ειδική κατηγορίας με καταλύματα που έχουν βραβευτεί με το sustainable badge. Υπάρχουν όμως και απλοί τρόποι με τους οποίους καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τα ταξίδια του πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ανεξάρτητα από τον προορισμό.

1. Χρησιμοποίησε τις τοπικές συγκοινωνίες

Το αυτοκίνητο μπορεί να βολεύει, αλλά παράγει 300 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αυτό σημαίνει περίπου 140 κιλά ανά αυτοκίνητο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα των μετακινήσεών σου κατά 45% και να περιορίσουν την κίνηση, αλλά είναι και φτηνότερες σε σχέση με τη βενζίνη, την ενοικίαση αυτοκινήτου και όλα τα άλλα συναφή έξοδα.

Αν μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου μόνο με αεροπλάνο, προσπάθησε να επιλέξεις μία από τις αεροπορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν δράση για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αεροπορικών ταξιδιών για το περιβάλλον.

2. Slow travelling

Μετά από το slow eating και το slow living, ήρθε η σειρά του slow travelling: περπάτησε όσο μπορείς, νοίκιασε ποδήλατο και ανακάλυψε τα αξιοθέατα χωρίς να ανησυχείς αν θα προλάβεις να τα δεις όλα. Το slow travelling είναι επίσης καλύτερο για την υγεία και το περιβάλλον.

3. Απόφυγε τη χρήση προϊόντων μιας χρήσης

Οι συσκευασίες μιας χρήσης βολεύουν, αλλά είναι χρήσιμες για μερικά λεπτά κι έπειτα μπορεί να μείνουν στον πλανήτη για χιλιάδες χρόνια. Τα πλαστικά μιας χρήσης προέρχονται επίσης από ορυκτά καύσιμα, ένας από τους βασικούς παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος. Καλό είναι λοιπόν όταν ταξιδεύεις να έχεις μαζί σου ένα παγούρι για να αποφεύγεις τα μπουκαλάκια μιας χρήσης και να επιλέγεις zero waste καλλυντικά, όπως οι μπάρες σαμπουάν και κοντίσιονερ.

4. Περιόρισε την κατανάλωση ενέργειας, όπως και στο σπίτι

Στο σπίτι δεν θα άφηνες τα φώτα ανοιχτά όλη μέρα ή το νερό να τρέχει χωρίς λόγο, γιατί λοιπόν να το κάνεις στο ξενοδοχείο ή το Airbnb; Προσπάθησε να κρατάς επίσης κλειστές τις κουρτίνες για να μην ζεσταίνεται το δωμάτιο χωρίς λόγο και να κλείνεις τον κλιματισμό όταν βγαίνεις έξω. Αν μένεις σε ξενοδοχείο, μπορείς ακόμα να ζητήσεις να μην σου αλλάζουν τις πετσέτες και τα σεντόνια κάθε μέρα. Όσο για τους δωρεάν χάρτες και τα ενημερωτικά φυλλάδια, προσπάθησε να τα επιστρέφεις σε καλή κατάσταση όταν δεν τα χρειάζεσαι πλέον.

5. Στήριξε την τοπική οικονομία

Εκτός από τον αντίκτυπο του ταξιδιού σου στο περιβάλλον, σκέψου και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για κάθε 100 δολάρια που ξοδεύονται στον τουρισμό, μόνο 5 επιστρέφουν στον τοπικό πληθυσμό. Προσπάθησε να ενισχύεις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις, να επιλέγεις τοπικούς οδηγούς και να αγοράζεις

χειροποίητα σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, τα οποία έχουν άλλωστε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

6. Κάνε ταξίδια με μικρότερο αντίκτυπο

Αυτό σημαίνει κοντινότερους προορισμούς, δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και φαγητό που δεν ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο πιάτο σου. Μπορείς επίσης να κάνεις τον οικοτουρισμό προτεραιότητα και να επιλέξεις προορισμούς όπου οι ανάλογες επιλογές είναι διαθέσιμες – είναι δύσκολο να κάνει κανείς οικοτουρισμό στη Μύκονο και πιο εύκολο στα Ζαγοροχώρια.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook