6 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

6-σημάδια-που-μαρτυρούν-ότι-δεν-τρώτε-αρ-1460323

Η υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να συνοδεύεται από μερικά ανεπιθύμητα συμπτώματα στην πορεία

Η τρέλα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες επέστρεψε και είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς όσοι κάνουν κετογονική δίαιτα μοιράζονται τις διατροφικές τους συνήθειες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ ορισμένες από αυτές τις ιστορίες μπορεί να σας φαίνονται εντυπωσιακές, παρόλα αυτά η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συμβουλεύουν να παίρνουμε το 45-65% των ημερήσιων θερμίδων μας από υδατάνθρακες, επομένως η επιλογή του λιγότερο από 40% μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας.

Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο για τον μεταβολισμό, την ενέργεια, την πέψη και πολλές άλλες σημαντικές δραστηριότητες, επομένως η κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

Εάν λοιπόν ακολουθείτε ή θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να θέλετε να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια και συμπτώματα.

Είστε πάντα κουρασμένοι

Δεδομένου ότι έχουμε αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα μας, η μείωση της πρόσληψής τους θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ενεργειακό σας επίπεδο. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ενέργεια πιο αποτελεσματικά από τις πρωτεΐνες ή τα λίπη, επομένως μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε νωθροί όλη την ημέρα εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η αδυναμία και η κόπωση είναι κοινές παρενέργειες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.

Ίσως λοιπόν αξίζει να αυξήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να τα βγάλετε πέρα ​​κάθε μέρα.

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά

Το να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας, να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και ακόμη και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο άσχημα από το κανονικό.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όμως είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να σας προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε, αλλά επίσης βοηθάνε στο να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι να είστε πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει

Υπάρχουν λίγα πράγματα που να είναι χειρότερα από το να κάνεις δίαιτα και να βλέπεις το βάρος σου να αυξάνεται. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να ισχύει για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, επειδή το σώμα τους αντιδρά σε αυτή τη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων προσπαθώντας να παράγει τη δική του χρησιμοποιήσιμη γλυκόζη από πρωτεΐνη ή λίπος. Ακόμη χειρότερα, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να αποθηκεύει αυτή τη ζάχαρη ως μια προσπάθεια να «αποτρέψει την πείνα», όταν στην πραγματικότητα απλώς μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων.

Ίσως λοιπόν αξίζει να επανεξετάσετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, εάν είστε πολύ κουρασμένοι συνέχεια και έχετε πολλές λιγούρες, καθώς πιθανότατα η απώλεια κιλών δεν θα είναι μακροπρόθεσμη.

Δεν νιώθετε ικανοποιημένοι για πολύ μετά από ένα γεύμα

Παραδόξως, οι υδατάνθρακες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην καταστολή της όρεξής σας, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση των ενδείξεων πείνας και πληρότητας. Το σώμα μας χρειάζεται φυτικές ίνες για την επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης και συχνά αγνοούμε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό όταν κόβουμε τους υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο για ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών , οι οποίες μπορούν επίσης να εκμηδενίσουν τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν στην πραγματικότητα λιγότερη όρεξη και έτρωγαν λιγότερες τροφές με πολλές θερμίδες, επειδή αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν δίαιτα με υψηλότερες φυτικές ίνες (ιδιαίτερα από βρώμη) είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα και είδαν ακόμη και ελαφρά απώλεια βάρους χωρίς καμία προσπάθεια.

Αντιμετωπίζετε μια αρκετά ακανόνιστη πέψη

Συνεχίζουμε να επιστρέφουμε σε όλο αυτό το θέμα των «ινών». Δυστυχώς, μια παρενέργεια της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων είναι η δυσκοιλιότητα. Το σώμα μας χάνει τόσο τις φυτικές ίνες όσο και το νερό, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή πέψη. Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Η αναπνοή σας μυρίζει

Τα άτομα που ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα, μπορεί να αναφέρουν την κακοσμία ως ένα από τα συμπτώματα. Όταν το σώμα σταματάει να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως καύσιμο – μεταβαίνοντας στο λίπος – παράγει κετόνες, που αρχίζουν να συσσωρεύονται στο σώμα και είναι υπεύθυνες για την κακοσμία.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια κακή αναπνοή, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιους υδατάνθρακες.

Όταν κόβετε τους υδατάνθρακες, σταματάτε να τρώτε και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και πολλά λαχανικά, τα οποία προσφέρουν φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Και όλα αυτά μπορεί να είναι δύσκολο να τα αναπληρώσετε με μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Ενώ η επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σίγουρα πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, είναι σημαντικό να τρώτε από κάθε ομάδα τροφίμων για να είστε υγιείς. Και φυσικά η απώλεια βάρους πρέπει να γίνει σε μια προσπάθεια να προστατεύσετε την υγεία σας και όχι εις βάρος της.

Εάν παρόλα αυτά αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφή χαμηλών υδατάνθρακων, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες κάθε μέρα, δίνοντας προτεραιότητα σε υγιεινές πηγές υδατανθράκων όταν είναι δυνατόν. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης λίπους σας προέρχεται από ωμέγα-3, μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά για να τροφοδοτήσετε σωστά το σώμα σας.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook