6 ασυνήθιστα συμπτώματα του διαβήτη

6-ασυνήθιστα-συμπτώματα-του-διαβήτη-1682552

Εκτός από τα γνωστά συμπτώματα -όπως η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία – υπάρχουν και λιγότερο εμφανή συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη

Ανάλογα με τον τύπο διαβήτη που έχετε, μπορεί να χρειαστούν από εβδομάδες έως χρόνια για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες μόνο εβδομάδες ή μήνες, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν.

Ενώ τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι τυπικά, όπως πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, υπάρχουν επίσης και τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα διαβήτη που μπορεί να έχετε, όπως η ασθένεια των ούλων και οι αλλαγές στην ακοή.

Η λήψη μιας διάγνωσης το συντομότερο δυνατό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαχείριση του διαβήτη σας νωρίτερα, μειώνοντας τους κινδύνους επιπλοκών. Επειδή λοιπόν τα ασυνήθιστα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι.

Ασυνήθιστα συμπτώματα του διαβήτη

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή ασθένειας των ούλων όπου τα ούλα απομακρύνονται από το δόντι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση ή πτώση των δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη από ότι σε άτομα χωρίς. Η ασθένεια των ούλων δεν είναι μόνο πιο συχνή, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξελιχθεί πιο γρήγορα και να είναι πιο σοβαρή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη.

Η σχέση φαίνεται να είναι αμφίδρομη: ενώ ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), καθοριστικό παράγοντα του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα A1C, τα οποία σας λένε τους μέσους αριθμούς σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Δερματικές αλλαγές

Ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε διαβήτη. Ένα παράδειγμα είναι η μελανίζουσα ακάνθωση, που χαρακτηρίζεται από παρουσία μίας ή περισσότερων μελανοφαιών απόχρωσης πλακών με υπερκεράτωση.

Η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει μελανίζουσα ακάνθωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης (σάκχαρο του αίματος) στα κύτταρα για ενέργεια. Μερικές φορές τα κύτταρα αντιστέκονται στην ινσουλίνη και, ως απόκριση, παράγεται περισσότερη ινσουλίνη. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης είναι ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι πρόδρομος του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.

Άλλοι τύποι δερματικών παθήσεων που μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι διαβήτη περιλαμβάνουν:

Ξανθώματα: Τα ξανθώματα είναι μαλακές, λιπώδεις, κιτρινωπές πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Χαρακτηρίζονται από διογκωμένα κίτρινα ή πορτοκαλί εξογκώματα με καλά καθορισμένο περίγραμμα και ποικίλα μεγέθη. Εμφανίζονται συχνά στα πόδια, τα χέρια, τους γλουτούς και το πίσω μέρος των χεριών. Είναι συχνό στους άνδρες με διαβήτη τύπου 1.
Διαβητικές φουσκάλες: Είναι σπάνιες και μοιάζουν με φουσκάλες εγκαυμάτων, αλλά συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Οι φουσκάλες μπορεί να αναπτυχθούν στα δάχτυλα των χεριών, στα χέρια, στα δάχτυλα των ποδιών, στα πόδια και μερικές φορές στους πήχεις. Φεύγουν σε λίγες εβδομάδες, συνήθως χωρίς να αφήσουν σημάδια.
Necrobiosis lipoidica diabeticorum: Αυτές οι πληγές είναι συνήθως μεγάλες, βαθιές, επώδυνες και προκαλούν φαγούρα. Ξεκινούν ως ένα μικρό ανασηκωμένο κόκκινο εξόγκωμα που μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται σαν μια γυαλιστερή ουλή με ένα βιολετί περίγραμμα. Η πάθηση – η οποία προκαλείται από αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία – είναι σπάνια, με τις ενήλικες γυναίκες με διαβήτη να είναι οι πιο πιθανές να την αναπτύξουν.

Συχνές λοιμώξεις

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις όπως αυτές γύρω από τα νύχια ή εκείνες των τριχοθυλακίων. Διάφορα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις λοιμώξεις, αλλά το πιο κοινό είναι ο σταφυλόκοκκος.

Οι μυκητιάσεις μπορεί επίσης να είναι πιο συχνές. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida , ένας τύπος ζύμης. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να παρουσιαστούν ως φαγούρα, δακτυλίτιδα και κολπική μόλυνση ζύμης.

Ένα από τα πιο κοινά σημεία λοίμωξης στον διαβήτη είναι το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο διαβήτης βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα ή επειδή ο διαβήτης έχει επηρεάσει τα νεύρα σε βαθμό που η κύστη δεν αδειάζει πλέον εντελώς.

Αλλαγές στην όραση

Ορισμένες αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι σημάδι ότι τα σάκχαρά σας είναι αυξημένα. Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να βλάψει τα μικρά αγγεία του ματιού και να προκαλέσει αλλαγές στο υγρό, επηρεάζοντας τη διαύγεια της όρασης.

Μερικές από τις πρώτες αλλαγές όρασης μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση ή δυσκολία στην ανάγνωση ή την προβολή αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι αλλαγές στην όραση μπορεί να επιδεινωθούν και μπορεί να βλέπετε σκοτεινά, αιωρούμενα σημεία ή ραβδώσεις.

Αλλαγές στην ακοή

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής. Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Αυτό οφείλεται σε βλάβη των νεύρων στα αυτιά σας που μπορεί να προκαλέσει το υψηλό ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Το μακροχρόνιο υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στο εσωτερικό αυτί. Τα μακροχρόνια χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τον τρόπο με τον οποίο στέλνονται τα νευρικά σήματα από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλό σας.

Ενούρηση κρεβατιού σε παιδιά

Τα παιδιά που είναι ήδη εκπαιδευμένα στο γιογιό και μπορούν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα χωρίς ατυχήματα, μπορεί να αρχίσουν να βρέχουν το κρεβάτι μια-δυο φορές την εβδομάδα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νυχτερινή ενούρηση και θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης όπως ο διαβήτης τύπου 1.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι στην πραγματικότητα ένα τυπικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, αλλά ένα σύμπτωμα που οι γονείς ενδέχεται να μην συνδέσουν αυτόματα με μια πιθανή διάγνωση διαβήτη τύπου 1. Επειδή η εμφάνιση συμπτωμάτων διαβήτη τύπου 1 στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι ξαφνική και, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, να γίνει επείγουσα ιατρική κατάσταση, είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να σημειωθεί. Η αύξηση της ούρησης συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη δίψα και πείνα καθώς και απώλεια βάρους.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα διαβήτη – ειδικά εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο – επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε τι προκαλεί τα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών και την παράταση ή την πρόληψη της εξέλιξης του διαβήτη.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook