Μητσοτάκης: «Ελλάδα-Τουρκία όπως Γερμανία-Γαλλία»

μητσοτάκης-ελλάδα-τουρκία-όπως-γερμ-53432

mhtsotakisΝα αποτελέσουν η Ελλάδα και η Τουρκία παράδειγμα τον 21ο αιώνα αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στα 95 του χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και τον εγγονό του Κώστα Μπακογιάννη και σήμερα το βράδυ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργανώνει προς τιμήν του η κλειστή λέσχη Bab-I Ali.

Ο κύριος Μητσοτάκης μάλιστα θα κληθεί να απαντήσει για μία ώρα στις ερωτήσεις των 150 περίπου εκλεκτών μελών της περίφημης Τουρκικής λέσχης.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα και η Τουρκία, όχι μόνο ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα τον 21ο αιώνα αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό» λέει στη συνέντευξή του η οποία είναι και η πρώτη μετά από πολλά χρόνια στον Τουρκικό Τύπο.

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν και την συνεδρίαση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης καλεί τις δύο κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την παράταση της εκκρεμότητας επίλυσης του Κυπριακού:

«Αρκεί και οι δύο κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επιδείξουν πολιτική γενναιότητα και να απευθυνθούν στους λαούς τους με ειλικρίνεια. Υπάρχει ασφαλώς η δαμόκλειος σπάθη του Κυπριακού, η παράταση της εκκρεμότητας, του οποίου εξακολουθεί να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα».

Με τον εγγονό του Κ. Μπακογιάννη κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία

«Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση για το τέμενος»

Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνεται των θέσεων της εξωτερικής πολιτικής για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη λέγοντας ότι οι Μουφτήδες είναι εύλογο να διορίζονται από την κυβέρνηση εφόσον έχουν και κοσμική εξουσία.

Σχετικά με το θέμα της ανέγερσης του Τεμένους στην Αθήνα το οποίο επιτακτικά ζητά ο Ερντογάν έχοντας μάλιστα δηλώσει ότι προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα, έχει ενδιαφέρον η απάντηση του κ.Μητσοτάκη:

«Βρισκόμαστε σε πλήρη αταξία και σίγουρα η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Είναι ένα έργο το οποίο η κυβέρνηση μου είχε ωριμάσει πριν από 20 χρόνια αλλά τελικά δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να σταματήσεις κάτι παρά να δημιουργήσεις κάτι. Μικρές ομάδες πίεσης, μερικές φορές, επιτυγχάνουν κάτι αντίθετο, με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το Τέμενος θα είναι σύντομα πραγματικότητα».

Θερμός υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταλήγει λέγοντας ότι «οφείλουμε να προωθήσουμε τη διήμερη μας συνεργασία τόσο στις καλές όσο και στις κακές ημέρες που περνούν οι χώρες μας. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας κάνουν εχθρούς τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας ξεκίνησε από την εποχή των δύο μεγάλων ιστορικών ηγετών, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι δύο ηγέτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήξη ενός αιματηρού πολέμου υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Αυτή τη πολιτική οφείλουμε να τη συνεχίσουμε».

 

Πηγή : real.gr

2 thoughts on “Μητσοτάκης: «Ελλάδα-Τουρκία όπως Γερμανία-Γαλλία»

  1. food for thought:
    Το δίπολο Γαλλία-Γερμανία αποδείχτηκε ανισοβαρές.. Που έχει φτάσει η Γερμανία των 80.000.000, και που έχει καταντήσει η Γαλλία των 50.000.000..?

    Αντίστοιχα, που να πάει ξυπόλυτη η σουργΕλλάς των 11.000.000, να συμμαχήσει με την οικονομικά σφριγηλή Τούρκιε των 76.000.000!? Χρειάζεται πολύ δουλειά, παιδεία (και με ψύχραιμη ιστορική αφήγηση), και πραγματική ανεκτικότητα & διαλλακτικότητα http://sites.google.com/site/romeandromania/romioturcia/dark_side

    Υ/Γ: ρε «ΛΕΝΙΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ», αστειεύεσαι φαντάζομαι, you got to be joking…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook