50 χρόνια στην οδό Κριάρη: Η ιστορία ενός από τα πιο γνωστά καταστήματα των Χανίων | Photos

50-χρόνια-στην-οδό-κριάρη-η-ιστορία-ενός-1073518

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από την ημέρα που κατέβασε οριστικά ρολά ένα κατάστημα που επί χρόνια ήταν σημείο αναφοράς στην αγορά των Χανίων.

Το κλείσιμο του καταστήματος Χίνου στην Κριάρη 15, έχοντας ξεπεράσει τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας με την κυρία Μαρία και τον κύριο Παντελή στο τιμόνι, δίνει ένα τέλος και σε μία εποχή πιο αγνή, πιο αυθεντική, πιο παρεϊστικη, καθώς, εκτός από τα εκλεκτά κεντήματα και τις πρωτοποριακές για την εποχή ποδιές με την Κρήτη, προσφερόταν πάντα μια ζεστή καλημέρα σε φίλους, γνωστούς και πελάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατάστημα γινόταν σημείο συνάθροισης όπου γινόντουσαν πολιτικές συζητήσεις στο πεζοδρόμιο με φορείς και όχι μόνο της εποχής. Όσον αφορά δε την ποιότητα των κεντημάτων, ήταν τόσο υψηλή που αποτελούσαν βασική επιλογή, καθώς δεν υπήρχε σπίτι στα Χανιά που να μην είχε κεντητά σεντόνια ή τραπεζομάντηλα από τα κεντήματα Χίνου.

Με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος, το zarpanews.gr μίλησε με την κα Μαρία τον κο Παντελή, θέλοντας να κάνουμε ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παλιά:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1960», μας λέει ο κ. Χίνος, «ακολούθησα τα βήματα των αδερφών μου Δημήτρη και Σπύρου και από την Πελοπόννησο ήρθα στα Χανιά. Τα δύο μου αδέρφια δραστηριοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 σε κατάστημα με έτοιμα ενδύματα, αλλά και ως γυρολόγοι, κάτι που έκανα κι εγώ. Γυρολόγος ήταν ο δοσάς της εποχής και πήγαινα στα χωριά αρχικά με το ποδήλατο και στην συνέχεια με μηχανάκι και αυτοκίνητο. Αυτός ήταν και ο λόγος που σε πολύ μικρό διάστημα έκανα φιλίες που κρατούν έως και σήμερα σε όλες τις περιοχές του νομού»

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 γνώρισε την Μαρία Παντερμάκη η οποία δούλευε ως πωλήτρια στο εμπορικό του Δημήτρη στον Κάτωλα, έως ότου ένωσαν τις ζωές τους και άνοιξαν το δικό τους εμπορικό κατάστημα στην οδό Αποκορώνου ενώ από τις αρχές του 1970 μετακόμισαν στο κατάστημα επί της οδού Κριάρη, δίνοντας όλα αυτά τα χρόνια καθημερινά το παρών. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του καταστήματος. το αγαπημένο ζευγάρι ξεκίνησε την λειτουργία της βιοτεχνίας ενδυμάτων στα Λενταριανά.

«Στα Λενταριανά λοιπόν ήταν η αρχικά η βιοτεχνία, η οποία μεταφέρθηκε από το 1971 μέχρι και αρχές του 1980 στην οδό Κροκιδά, απασχολώντας 15 – 20 εργαζομένους, ενώ συγχρόνως υπήρχαν και συνεργασίες με γυναίκες που δούλευαν από το σπίτια τους» μας λέει ο κ. Παντελής και συνεχίζει: «Υπήρχαν οι αυτοματοποιημένες μηχανές, τετρακέφαλες και εξακέφαλες μηχανές που δούλευαν με ταινίες και είχαν συγκεκριμένα σχέδια, ενώ πολλά κεντήματα όπως και κοφτά τα σχεδιάζαμε μόνοι μας.» Ωστόσο το ζευγάρι Χίνου ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν με τεράστια επιτυχία, τις περίφημες ποδιές κουζίνας με το σχέδιο της Κρήτης. «Εκείνη την εποχή σχηματίζονταν ουρές έξω από το μαγαζί όχι μόνο από Χανιώτες αλλά και από επισκέπτες, Αθηναίους, τουρίστες κλπ, που ήθελαν να αποκτήσουν μία από τις ποδιές»

Είναι η εποχή που το τουριστικό δώρο δεν παρασκευάζονταν στην Κίνα αλλά σε μία μικρή βιοτεχνία που κατάφερε να δώσει σημαντικό παρών τροφοδοτώντας αλλά και πουλώντας μέσα από το κατάστημα τις κεντητές ποδιές με την Κρήτη.

Πάντως το κατάστημα Χίνου εκτός από τις ποδιές, ήταν σταθερά πρώτη επιλογή στις νοικοκυρές που θέλανε να στολίσουν το σπίτι με καλής ποιότητας κεντήματα. Μάλιστα ήταν τόση η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των ιδιοκτητών που, όπως θυμάται η κυρία Μαρία: «έρχονταν στο μαγαζί με ολόκληρα μπαούλα από ημιτελή χειροποίητα με βελονάκι, δαντέλες, ατραντέδες και ήθελαν να τα ολοκληρώσω με πολύ καλής ποιότητας υφάσματα κλπ για να πάρουν μεγαλύτερη αξία»

Οριστικό τέλος εποχής λοιπόν, με έντονες αναμνήσεις από μία εποχή που δεν πρόκειται να ζήσουμε ποτέ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook