50% αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στις ορεινές περιοχές της Β. Ελλάδας

50-αναδρομική-αύξηση-του-επιδόματος-θέρ-622520

Την αναδρομική αύξηση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2016- 2017 για τις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που περιλαμβάνονται στη ζώνη Α, σχολίασαν στο www.amna.gr/macedonia οι περιφερειακές και τοπικές αρχές με αρμοδιότητα στις περιοχές των Γρεβενών, του Έβρου, των Ιωαννίνων, της Δράμας, της Καστοριάς, της Κοζάνης, των Σερρών και της Φλώρινας.

Θεόδωρος Καρυπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

«Η κυβέρνηση μερίμνησε για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας, τροποποιώντας την περσινή υπουργική απόφαση και αυξάνοντας αναδρομικά το ποσό του επιδόματος θέρμανσης από 0,25 ανά λίτρο σε 0,375 ανά λίτρο για τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειάς μας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τη σημερινή υπουργική απόφαση, θα πιστωθούν αύριο κιόλας στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας τους μια ακόμα ανάσα. Έγινε με αυτό τον τρόπο κατανοητό το τεκμηριωμένο αίτημά μας σχετικά με τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας που μαστίζεται από την ενεργειακή φτώχεια, ως αποτέλεσμα κακών χειρισμών του παρελθόντος. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας μέσα από σειρά ενεργειών που αφορούν στο φυσικό αέριο και στο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για να πάρουν οι Δυτικομακεδόνες αυτό που τους αξίζει, για να χτυπήσουμε την ενεργειακή φτώχεια, αφήνοντας εσωστρέφειες και μιζέρια» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.

Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

«Ο χειμώνας στον Έβρο είναι πάρα πολύ βαρύς ίσως περισσότερο από πολλές περιοχές της χώρας. Εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και δυο χρόνια από το αρμόδιο υπουργείο, να υπάρχουν επιπλέον ελαφρύνσεις στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για τους κατοίκους του κεντρικού και βορείου τμήματος και των ορεινών περιοχών της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Ως εκ τούτου, κάθε μέτρο διευκόλυνσης και ελάφρυνσης του κόστους της θέρμανσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις επιμένουμε στο αίτημα μας για ισχύ του μέτρου και για τις περιοχές του κεντρικού και βορείου τμήματος της περιφερειακής ενότητας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης

«Είναι ένα θετικό βήμα το γεγονός ότι δίνεται η επιδότηση του πετρελαίου αλλά πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ιδιωτικών κατοικιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης. Πρόσθεσε «ότι το πρόβλημα της θέρμανσης στην περιοχή τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα οξύ και πολύ έντονο, η ποιότητα της ατμόσφαιρας, είναι πνιγμένη από τα αέρια, γιατί οι άνθρωποι για να ζεσταθούν λόγω της κρίσης καίνε ακόμη και κάρβουνο, λιγνίτες» . Ο ίδιος είπε ότι «στην περίπτωση του Δήμου Κοζάνης υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα ότι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν την τηλεθέρμανση».

Γιάννης Βοσκόπουλος δήμαρχος Φλώρινας

«Ψίχουλα» χαρακτήρισε την αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να δίνεται το επίδομα τον Δεκέμβριο. «Η περιοχή μας χρειάζεται επιχορήγηση με φθηνό πετρέλαιο από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο. Τον Σεπτέμβριο έχουμε 5 βαθμούς το βράδυ και ξεκινάμε να καίμε καλοριφέρ. Στην Αθήνα 5 βαθμούς μπορεί να έχουν τον Ιανουάριο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βοσκόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ξύλα, ενώ διερωτήθηκε πόσοι θα μπορέσουν να πάρουν τελικά το επίδομα θέρμανσης.

Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήμαρχος Δράμας

Την αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης της περσινής περιόδου για τις ορεινές περιοχές σχολίασε και ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος. «Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει έκτακτη αναδρομική αύξηση επιδόματος θέρμανσης στη Δράμα μας βρίσκει ικανοποιημένους ως Δραμινούς. Παρόλα αυτά, οφείλω να τονίσω ότι η Δράμα υπάγεται στις περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομικής πενίας των κατοίκων» ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας, επισημαίνοντας ότι «οποιοδήποτε οικονομικό επίδομα δεν αποτελεί βεβαίως λύση αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομικό βοήθημα στον τόπο μας όπου το κρύο είναι δριμύ».

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης θα περικοπεί κατά 50% με την επιδότηση να μειώνεται από τα 25 λεπτά στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Οι νομοί της ζώνης Α θα πάρουν και φέτος συνολική επιδότηση στα 25 λεπτά το λίτρο, από τα οποία τα 12,5 λεπτά θα προέρχονται από το φετινό επίδομα 2017 – 2018 και τα άλλα 12,5 λεπτά από τα αναδρομικά του περσινού επιδόματος. Τα αναδρομικά πρόκειται να καταβληθούν σήμερα Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook