5 τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη που καταναλώνει το παιδί σας

Αν το παιδάκι σου μπορούσε να διαλέξει τα φαγητά που θα απολάμβανε σε καθημερινή βάση, τότε το μενού του θα ήταν γεμάτο από γλυκά ή τροφές πλούσιες σε ζάχαρη απλά. Δεν το αδικείς. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να εδραιωθεί. Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης από ένα μικρό παιδί προκαλεί προβλήματα τόσο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και ανάπτυξη του, όσο και στα δόντια του. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα! Πώς μπορείς να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει καθημερινά; Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι; Αμέ!

Ξέχνα τους συσκευασμένους χυμούς

Μπορεί να αποτελούν μία εύκολη λύση και πολύ παιχνιδιάρικη, αφού οι μικροί μας φίλοι ενθουσιάζονται με τα σχέδια και τα χρώματα της συσκευασίας, όμως, εκτός από τα φυσικά σάκχαρα, οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί “κρύβουν” πρόσθετη ζάχαρη, κάτι το οποίο δεν έχει θέση στη διατροφή του παιδιού σου. Αν είναι λίγο πιο μεγάλο, στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αναψυκτικά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι: (α) να ξεζουμίζεις κυριολεκτικά τα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα μεταμορφώνεις σε φρέσκους χυμούς και (β) να συνοδεύεις όλα του τα γεύματα με νερό που σαν αυτό δεν έχει!

Μην χρησιμοποιείς τα γλυκά ως επιβράβευση

Μπορεί πράγματι να αποτελεί έναν άκρως αποτελεσματικό τρόπο να πετύχεις αυτό που θες, όμως, η χρήση του φαγητού ως βραβείο έχει μακροπρόθεσμες μεν, άκρως αρνητικές δε συνέπειες στην υγεία και την αντίληψη του. Σκέψου απλά πως όταν υπόσχεσαι στο μικρό σου μία μπάρα σοκολάτας για να φάει τα λαχανικά του, πρακτικά μεγαλώνεις την απέχθεια του για αυτό το φαγητό ακόμα περισσότερο.

Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες

Όχι, απλά, για τον λόγο που πιστεύεις. Ήξερες ότι πολλές φορές ότι η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως μαλτόζη, σουκρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης, μελάσα και πολλές ακόμα γλυκές ονομασίες που δεν κάνουν τελικά και τόσο καλό στον οργανισμό του παιδιού σου. Ρίξε μία πιο προσεκτική ματιά, λοιπόν!

Άλλαξε το πρωινό του

Τα δημητριακά που αγαπούν τα παιδιά – και όχι τυχαία – έχουν υψηλή περιεκτικότητα είτε σε ζάχαρη, είτε σε σοκολάτα που επίσης “κρύβει”… ζάχαρη. Προσπάθησε να εισάγεις στη διατροφή του την μαγεία των δημητριακών ολικής αλέσεως που και λίγη ζάχαρη έχουν και ξεγελούν το μικρό σου ότι πρόκειται για σοκολάτα λόγω του σκούρου χρώματος τους.

Κάνε πρόγραμμα στο φαγητό

Μπορεί να αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο, όμως, είναι εξίσου αποτελέσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιθυμία για γλυκό αυξάνεται δραματικά, όταν το στομάχι μας είναι άδειο. Επομένως, ένα πρόγραμμα με τακτά γεύματα θα μειώσει την όρεξη του για περιττή ζάχαρη.

Πηγή: tlife.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ