5 τρόφιμα που μπορούμε να φάμε ενώ έχουν λήξει

5-τρόφιμα-που-μπορούμε-να-φάμε-ενώ-έχουν-1279370

Πριν πετάξεις το γάλα σου, μάθε ότι κάποια τρόφιμα μπορείς να τα καταναλώσεις ακόμη κι αν έχουν λήξει. Μην φοβάσαι, δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο

Φτιάχνεις έναν καφέ, παίρνεις ένα γεμάτο κουτί γάλα από το ψυγείο, βάζεις λίγο στον καφέ σου και συνειδητοποιείς ότι η ημερομηνία λήξης του έχει παρέλθει. Πριν πετάξεις το γάλα και τον καφέ σου, μάθε ότι κάποια τρόφιμα μπορείς να τα καταναλώσεις έστω κι αν έχουν λήξει.

Μην φοβάσαι, δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με έρευνες κάποια τρόφιμα δεν ενέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο αν δεν καταναλωθούν φρέσκα.

Ακολουθεί η λίστα με τα πέντε τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, αν και έχουν λήξει:

Γάλα

Η διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος το απαλλάσσει από τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά και τα βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν, ειδικά αν το γάλα διατηρείται έξω από το ψυγείο για πολύ καιρό. Μια γουλιά ληγμένο γάλα, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σας χαλάσει τη γεύση, αλλά είναι απίθανο να σας αρρωστήσει.

Κονσέρβες

Σύμφωνα με μελέτη του 1983, επιστήμονες άνοιξαν μια κονσέρβα καλαμποκιού 40 ετών και διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενό της ήταν απόλυτα φρέσκο, με τις θρεπτικές αξίες να έχουν αλλάξει ελάχιστα. Την ίδια ώρα, μεγάλη προσοχή χρειάζεται, ώστε να μην καταναλώσετε κονσέρβα που έχει κάποιο χτύπημα ή έστω και μια μικρή τρύπα στο δοχείο.

Πατατάκια

Μπορείτε να φάτε άφοβα πατατάκια που έχουν λήξει. Το μόνο που μπορεί να έχει συμβεί είναι η γεύση τους να αλλοιωθεί. Εάν έχουν άσχημη γεύση ή διαλύονται εύκολα πρέπει να τα πετάξετε, εάν όχι, τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Φιστίκια

Μπορείτε να φάτε ληγμένα φιστίκια, εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, μόνο εάν δεν είναι μαλακά ή μουχλιασμένα. Αν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη μούχλας ή αν τα φιστίκια έχουν αποχρωματιστεί, πετάξτε τα αμέσως.

Αυγά

Αν το αυγό επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια μέσα σε αυτό, οπότε μην το καταναλώσετε. Αν το αυγό βουλιάζει, μπορεί να φαγωθεί και μετά την ημερομηνία λήξης.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook