5 τροφές που προκαλούν αΰπνία το βράδυ

5-τροφές-που-προκαλούν-αΰπνία-το-βράδυ-1062714

Αν υποφέρεις από αΰπνία το βράδυ ή όταν το καταφέρνεις ο ύπνος σου διακόπτεται συνεχώς, ίσως φταίει η διατροφή σου. Σου φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι όλο και περισσότερο να αποκοιμηθείς ή ότι σέρνεσαι ακόμη κι όταν έχεις κοιμηθεί πολλές ώρες; Δεν είσαι η μόνη.

Υπάρχει λόγος που από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ άρχισαν να αποκαλούν τον ανεπαρκή ύπνο επιδημία δημόσιας υγείας πριν δυο χρόνια.

Ο καλός, αναζωογονητικός ύπνος έχει γίνει σπάνια πολυτέλεια στις ημέρες μας και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση βάρους, η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, οι παθήσεις της καρδιάς, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία σου όσο η άσκηση και η καλή διατροφή – και μετράει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα. Τι γίνεται, όμως, όταν ακολουθείς τους βασικούς κανόνες κατά της αϋπνίας (χαλαρώνεις μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο και φοράς ωτασπίδες) και, παρ’ όλα αυτά, στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου; Φαίνεται πως υπάρχουν λιγότερο προφανείς ένοχοι που μπορεί να μειώνουν τις ώρες που κοιμάσαι.

Απόφυγε τις τροφές που προκαλούν αΰπνία το βράδυ που ακολουθούν, οι οποίες διαταράσσουν τον ύπνο σου και θα κοιμάσαι …σαν πουλάκι, όπως μας αναφέρει η διαιτολόγος Shelly Redmond, R.D., συγγραφέας του βιβλίου Eat Well and Be Fabulous.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Η τυραμίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται σε αυτές τις τροφές, κινητοποιεί τον εγκέφαλο και μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια το βράδυ. Το ώριμο τυρί, τα καπνιστά ψάρια και τα παστά κρέατα την περιέχουν, οπότε θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγεις πριν κοιμηθείς.

Αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί μετά από μία δύσκολη μέρα μπορεί να σου δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης, αλλά έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι το αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να μην κοιμάσαι το βράδυ. Το αλκοόλ μειώνει τον ύπνο REM και χωρίς αυτόν θα νιώθεις ότι δεν έχεις κλείσει μάτι. Καλύτερα να μείνεις σε ένα μόνο ποτήρι κρασί και όχι λιγότερο από 2 ώρες προτού ξαπλώσεις.

Υγρά

Το νερό είναι εξαιρετικό αν θέλεις να χάσεις βάρος, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι θα σε κάνει να σηκώνεσαι πολλές φορές μέσα στη νύχτα για να επισκεφτείς το μπάνιο. Και όταν σηκώνεσαι στις 2 το πρωί, όχι μόνο διακόπτεις τον κύκλο του ύπνου σου, αλλά και τον ύπνο REM. Προσπάθησε να αποφύγεις να πίνεις ποτά 1 ώρα προτού ξαπλώσεις, για να είσαι σίγουρη ότι θα έχεις έναν ήσυχο ύπνο το βράδυ.

Προϊόντα με βάση την ντομάτα

Όποια τροφή περιέχει πολλά οξέα μπορεί να σου προκαλέσει καούρα και δυσφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τις τροφές που έχουν σαν βάση τη ντομάτα και όλα τα πικάντικα φαγητά τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα που θέλεις να κοιμηθείς, σύμφωνα με τη Redmond.

Καφεΐνη

Ο καφές δεν είναι ο μόνος ένοχος για τις αϋπνίες σου, καθώς όπως δε θα γνωρίζεις, κάποια φάρμακα που παίρνεις χωρίς τη συνταγή του γιατρού σου, είναι εξίσου υπεύθυνα, επειδή περιέχουν και αυτά καφεΐνη, όπως και το τσάι. Αν λοιπόν έχεις ευαισθησία στην καφεΐνη, μπορείς να πίνεις ντεκαφεϊνέ και να ελέγχεις πάντα τα συστατικά των φαρμάκων που πρόκειται να λάβεις περίπου 8 ώρες προτού ξαπλώσεις.

Πηγή: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook