5 τροφές που μπορούν να απογειώσουν τη διάθεσή σας

5-τροφές-που-μπορούν-να-απογειώσουν-τη-δ-1358961

Πόσα γνωρίζετε αλήθεια για την ψυχολογία της διατροφής;

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» και είχε απόλυτο δίκιο. Οι υπερτροφές που αποτελούνται από πλούσια θρεπτικά συστατικά, δρουν όπως ακριβώς η Μητέρα Φύση, καθώς είναι παράλληλα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και ενώσεις που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, βοηθούν στη χαλάρωση και συμβάλλουν στην ευεξία του οργανισμού.

Οι παρακάτω τροφές, πέρα από πολύ νόστιμες, θεωρούνται σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι επιτελούν και από έναν διαφορετικό ρόλο για την υγεία μας, ψυχική και σωματική.

Τα μούρα βελτιώνουν την ψυχολογία

Είτε προτιμάτε το μύρτιλο, το βατόμουρο ή τη φράουλα, αυτοί οι πολύτιμοι θησαυροί δίνουν άλλη γεύση και ποιότητα στο πιάτο σας.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Stanford, ένα φλιτζάνι μούρα τη μέρα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε 45% πιο χαρούμενοι.

Αυτό οφείλεται σε μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, ωθούν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει την ορμόνη της χαράς και της καλής διάθεσης, τη σεροτονίνη. Προσθέστε τα σε υγιεινά smoothies ή σε μπολ με νιφάδες βρώμης και πέρα από την καλή διάθεση, θα δείτε ότι θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην πέψη αλλά και στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών.

Ο τόνος χαλαρώνει τους αδένες του στρες: τα επινεφρίδια

Εντάσσοντας τον τόνο στην διατροφή σας, μειώνετε κατά 24% τις πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης.

Αν καταναλώνετε τόνο 3 φορές την εβδομάδα, τότε θα δείτε πολύ βελτιωμένη τη διάθεσή σας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Φινλανδοί ερευνητές, λέγοντας πως ο τόνος ακόμη και σε κονσέρβα είναι πλούσιος σε λιπαρά ωμέγα- 3 που «ηρεμούν» τα επινεφρίδια, ρυθμίζοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό.

Τα αμύγδαλα συμβάλλουν σε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο

Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Connecticut υποστηρίζουν πως μισό φλιτζάνι φιστίκια μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία σας κατά 35%.

Αν έχετε πρόβλημα αϋπνίας, δοκιμάστε να φάτε φιστίκια πριν τον βραδινό ύπνο καθώς δρουν ως φυσικό υπνωτικό και περιέχουν μια σειρά από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου αλλά και της ψυχολογίας.

Οι γλυκοπατάτες εκτοξεύουν τη ντοπαμίνη

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε αυτομάτως καλύτερη διάθεση. Η γλυκοπατάτα είναι γνωστό ότι περιέχει μια μεγάλη ποσότητα καροτενίων συμπεριλαμβάνοντας τη β-καροτίνη και τη λουτεΐνη, όπως και ότι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη.

Όπως υπογραμμίζουν ερευνητές από την Αυστραλία, αν καταναλώνετε μισό φλιτζάνι καθημερινά, θα νιώθετε κατά 33% πιο χαρούμενοι και ψυχικά υγιείς.

Η γλυκοπατάτα περιέχει μια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και φυτικών ινών, και έχει σημαντικά μικρή ποσότητα σακχάρων. Ωθεί μάλιστα τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη που είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Μαύρη σοκολάτα για να νιώθετε σαν ερωτευμένοι

Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Οι φυσικές της ουσίες προκαλούν την ίδια ευφορία και παρόμοια συναισθήματα με κάποιον που είναι ερωτευμένος!

Τα αντιοξειδωτικά της χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μαγνήσιο που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της κόπωσης.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook