5 σημάδια που προμηνύουν έναν χωρισμό

Να χωρίσω ή όχι; Αυτές είναι οι ενδείξεις που πρέπει να αναζητήσεις

1. Οι καβγάδες σας βασίζονται στις προσβολές

Όταν λες “Σε παρακαλώ, άδειασε το πλυντήριο των πιάτων” ακούγεται περισσότερο σαν “Είσαι τόσο ανόητος που δε θυμάσαι τι σου ζήτησα να κάνεις;”; Παρατήρησε ότι ο σαρκασμός δεν αφορά τη δουλειά, αλλά στοχεύει στο πρόσωπο. “Οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του είδους επιτίθεται στο χαρακτήρα και μπορεί να διαλύσει τη σχέση αν γίνεται τακτικά, ενώ δείχνει ότι υποτιμάς το σύντροφό σου” εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

2. Δεν εκφράζονται τα έντονα συναισθήματα

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και καλό αν κανένας από τους συντρόφους δεν εκφράζει τα έντονα συναισθήματά του –ούτε καν το θυμό–, αλλά παραμένουν ψυχροί ο ένας προς τον άλλο. “Αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει το σημείο που πληγώνονται, δεν έχουν συναισθήματα μεταξύ τους και αδιαφορούν για το σύντροφό τους” εξηγεί ο ειδικός. Κεφάλαιο χωρισμός: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν

3. Δεν αγγίζεστε ιδιαίτερα

“Ενώ τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να αγγίζονται περισσότερο, ο πραγματικός δείκτης μιας υγιούς σχέσης δεν είναι το πόσο συχνά σε αγγίζει ο σύντροφός σου, αλλά το πόσο συχνά σε αγγίζει ανταποκρινόμενος στο δικό σου άγγιγμα” τονίζει ο ειδικός.

4. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να βελτιωθεί η κατάσταση

“Όταν δουλεύω με ένα ζευγάρι, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κοιτάξω τον καθένα και να ρωτήσω: “Τη θέλεις αυτή τη σχέση;” και “Τι σας ενώνει σαν ζευγάρι;”” λέει ο ψυχολόγος. “Τότε συνήθως βγαίνει η αλήθεια – κάποιες φορές ο ένας σπρώχνει τον άλλο στα άκρα για να τον οδηγήσει να επιλέξει εκείνος το χωρισμό”.

5. Υπάρχει υπερβολική δόση δράματος

Αν σε ένα ζευγάρι υπάρχει βία σε οποιαδήποτε μορφή (σωματική, λεκτική, ψυχολογική κ.λπ.), ο Πάτροκλος Παπαδάκης συμβουλεύει το χωρισμό. “Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να σταματά τις έντονες αντιδράσεις –τα ξεσπάσματα, τις φωνές και τους χαρακτηρισμούς– και να επικοινωνεί με έναν υγιή τρόπο” προσθέτει.

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος

shape.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠλέον υπάρχει ένα βιονικό ψάρι που συλλέγει μικροπλαστικά από τις θάλασσες
Επόμενο άρθροΑυξάνεται ο ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά από 1η Ιουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ