5 σημάδια ότι ο εγκέφαλός μας αρχίζει να γερνάει

5-σημάδια-ότι-ο-εγκέφαλός-μας-αρχίζει-να-1698635

Η επιστήμη έχει εξετάσει μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι εγκέφαλός μας, μπορεί να γερνάει πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε.

«Καθώς μεγαλώνετε, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συρρικνώνονται, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και άλλα θέματα – όπως η μικροαγγειακή νόσος ή άλλη ασθένεια της γνωστικής λειτουργίας», λέει στο eatthis.com, ο νευρολόγος, Mike Bohl, MD, MPH, ALM. “Ωστόσο, εάν η γνωστική έκπτωση συμβεί πολύ νωρίς, πολύ γρήγορα ή σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα αναμενόταν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της γήρανσης είναι η γνωστική έκπτωση. Οι δεξιότητες κατανόησης, η μνήμη και ο συλλογισμός μπορούν να αρχίσουν να υποχωρούν μόλις φτάσετε στη μέση ηλικία – την ηλικία των 45 ετών. Είναι φυσικό μέρος της γήρανσης η μείωση των γνωστικών σας ικανοτήτων. Αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να υπάρχουν στο ραντάρ σας εάν η γνωστική έκπτωση εμφανιστεί πολύ γρήγορα ή πολύ νωρίτερα από ό,τι θα φανταζόσασταν, λέει ο ειδικός. Ο Δρ Bohl μοιράζεται τα σημάδια που ο εγκέφαλός σας γερνάει πιο γρήγορα από εσάς, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να προσέξετε.

Χάνετε την αίσθηση της ισορροπίας

Η ευελιξία και η δύναμη είναι δύο κρίσιμα μέρη της ισορροπίας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας παραμένει όρθιο, εξηγεί το UCLA Health. Η έρευνα δείχνει, ότι η ισορροπία αρχίζει να μειώνεται μόλις φτάσετε στη μέση ηλικία, περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Ο Δρ Bohl λέει, ότι η δυσκολία στην ισορροπία μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη μυϊκή μάζα. (Αυτό φυσικά θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης.) Αλλά η απώλεια της αίσθησης της ισορροπίας σας θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι, ότι κάτι άλλο συμβαίνει στον εγκέφαλό σας.

Έχετε προβλήματα με την κίνηση

Έχετε προβλήματα με την κίνηση και χάνετε την αίσθηση του συντονισμού σας; Να προσέχετε την ικανότητά σας να έχετε τον έλεγχο των δικών σας κινήσεων ή να εκτελείτε «λεπτές κινήσεις»; Σύμφωνα με το Social Care Institute for Excellence, μερικά από τα πρώιμα σημάδια της άνοιας περιλαμβάνουν προκλήσεις με συντονισμό και αναγνώριση, αποπροσανατολισμό, προβλήματα μνήμης και μείωση των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων.

Ξεχνάτε λέξεις ή αντιμετωπίζετε απώλεια μνήμης

Ο Δρ Μπολ αποκαλύπτει ό,τι είναι φυσικό να ξεχνάς μερικές λέξεις κάθε τόσο. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα έπρεπε, σημειώστε ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επιπλέον, είναι επίσης σύνηθες να ξεχνάμε κάποια πράγματα από το παρελθόν. Αλλά ο Δρ Μπολ προσθέτει: «Αν διαπιστώσετε ότι χάνετε τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας ή δεν είστε σε θέση να σχηματίσετε βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με τον εγκέφαλό σας».

Δυσκολεύεστε να κάνετε καθημερινές εργασίες

Όλοι δυσκολεύονται να κάνουν εργασίες και να τις ολοκληρώσουν. Αλλά αν εργασίες η πληρωμή των λογαριασμών σας φαίνονται πιο επίπονες και απαιτητικές από το κανονικό, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε.

Εναλλαγές διάθεσης

«Μια άλλη σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου είναι να ρυθμίζει τη διάθεσή σας». Να είστε προσεκτικοί εάν αντιμετωπίσετε ξαφνικά αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεστε και ενεργείτε. Οι ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, λέει ο Δρ Bohl.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook