5 έξυπνα tips για να κάνεις το σπίτι σου οικολογικό ξοδεύοντας λιγότερο ρεύμα

5-έξυπνα-tips-για-να-κάνεις-το-σπίτι-σου-οικο-1555757

Σίγουρα με την κρίση που υπάρχει στην ενέργεια, όλοι σκεφτόμαστε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Έξαλλου είμαστε ήδη υποχρεωμένοι από την ίδια την κυβέρνηση να είμαστε προσεκτικοί στο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουμε.

Υπάρχουν τρόποι και συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε το σπίτι μας λίγο πιο πράσινο για το καλό του πλανήτη, της ενεργειακής κρίσης στην όποια βρισκόμαστε και φυσικά για να αντικρίζουμε με όσο λιγότερο τρόμο γίνεται τον λογαριασμός του ρεύματος.

Σε αντίθεση με την πληρωμή νερού ή τον λογαριασμό του τηλέφωνου, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού  ρεύματος είναι ένας λογαριασμός που μπορεί να διαφέρει φοβέρα από μήνα σε μήνα. Ας μην αρχίσουμε να μιλάμε για τον μηνιαίο λογαριασμό θέρμανσης και το κόστος του πετρελαίου ή του φυσικού αέριου.

Το να καταφέρουμε να μειώσουμε την ενέργεια που χρησιμοποιεί το σπίτι μας μπορεί να μειώσει το μηνιαίο κόστος των δαπανών μας και ταυτόχρονα να βοηθήσει το περιβάλλον μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα που καταναλώνει και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει.

Αν ψάχνεις για απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για τη μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, δες αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και προσπάθησε να τις εφαρμόσεις όσο πιο άμεσα γίνεται. Είτε χρησιμοποιείς φυσικό αέριο είτε ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού, αυτά τα έξυπνα tips θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις ενέργεια και να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας 

1. «Σφράγισε» το σπίτι σου

Όταν πρόκειται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι, οι ειδικοί συνιστούν να σκέφτεσαι το σπίτι σου ως ένα περίβλημα. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί συνιστούν τη σφράγιση όλων των ρωγμών για να διατηρήσουμε τη θέρμανσή το χειμώνα ή τον κλιματισμό το καλοκαίρι.

Για να εξοικονομήσουμε χρήματα, μπορούμε να κάνουμε αυτές τις εργασίες και μόνοι μας στο σπίτι, τοποθετώντας ταινίες προστασίας από τις καιρικές συνθήκες στις πόρτες που και τα παράθυρα που υπάρχει πρόβλημα. Ένας εργολάβος μπορεί να ελέγξει και άλλες κοινές πηγές διαρροών στο σπίτι, όπως είναι η καμινάδα και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις.

2. Κάνε μερικές αναβαθμίσεις

Εάν το σύστημα θέρμανσης ή ψύξης είναι ξεπερασμένο, επένδυσε σε νέες πράσινες συσκευές. Δεδομένου ότι η θέρμανση και η ψύξη καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια, η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσες να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις το παλιό σύστημα με εξοπλισμό υψηλής απόδοσης.

Αν έχεις την δυνατότητα μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις μεγάλες συσκευές όπως το πλυντήριο, ή το στεγνωτήριο, αλλά και να κάνεις άλλες μικρότερες αλλαγές, αντικαθιστώντας τους απλούς λαμπτήρες με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή αναβαθμίζοντας σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη.

3. Άλλαξε συνήθειες

Φυσικά, υπάρχουν απλές συνήθειες που μπορείς να αλλάξεις και μικρές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείς να δοκιμάσεις. Ξεκίνησε κλείνοντας τα φώτα κάθε φορά που φεύγεις από ένα δωμάτιο.

Μία ακόμα χρήσιμη συμβουλή που δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη είναι το να πλένουμε τα ρούχα με κρύο νερό όταν είναι δυνατόν και να καθαρίζουμε συχνά την παγίδα χνουδιών στο στεγνωτήριο για να στεγνώνουν τα ρούχα πιο γρήγορα. Αποσύνδεσε τις μικρές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς.

Αντί για ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο προτίμησε ένα απλό ντους με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την ποσότητα του ζεστού νερού που απαιτείται. Σε ότι αφορά το μαγείρεμα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς τον μικρότερο μάτι στη κουζίνα για μικρότερες κατσαρόλες και τηγάνια, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσεις ότι δεν θα σπαταλήσεις επιπλέον θερμότητα.

Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί επίσης να βοηθήσει, χαμήλωσε τη θερμοκρασία όταν λείπεις από το σπίτι και ρύθμισε τον έξυπνο θερμοστάτη ώστε να ενεργοποιείται περίπου 30 λεπτά πριν επιστρέψεις στο σπίτι, ώστε το σπίτι να είναι και πάλι ζεστό όταν επιστρέψεις,  χωρίς να θερμαίνεται άσκοπα ενώ δεν είναι κανείς στο εκεί.

4. Παρακολούθησε τη χρήση ενέργειας που κάνεις

Όλες αυτές οι συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι λειτουργούν, για αυτό καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τη χρήση που κάνεις, εξετάζοντας λεπτομερώς τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.

5. Εξέτασε το ενδεχόμενο να στραφείς για κάποια πράγματα στην ηλιακή ενέργεια

Ίσως ο καλύτερος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι να κάνεις τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια. Αν και αυτή η μέθοδος απαιτεί μια επένδυση εκ των προτέρων, αξίζει τον κόπο η αλλαγή αν σκοπεύεις να μείνεις στο σημερινό σου σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα και σίγουρα αξίζει αν το σπίτι είναι δικό σου. Ειδικά στην χώρα μας, που έχουμε τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, αυτή η αλλαγή είναι μία σίγουρη επένδυση.

theissue.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook