5 ασυνήθιστες αεροπορικές εταιρείες που υπήρξαν πραγματικά

5-ασυνήθιστες-αεροπορικές-εταιρείες-π-1434685

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απελευθέρωσε τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, καταργώντας τον ομοσπονδιακό έλεγχο των ναύλων, των δρομολογίων και της εισόδου νέων αεροπορικών εταιρειών στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα, από τη δεκαετία του 1980 και μετά εμφανίστηκε ένας καταιγισμός νέων αεροπορικών εταιρειών, και ορισμένες από αυτές ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστες. Ας ρίξουμε μια ματιά, όπως τις κατέγραψε το CNN Travel.

Pet Airways – Η αεροπορική εταιρεία για τα κατοικίδια

Η Pet Airways, που ιδρύθηκε το 2009 στο Delray Beach της Φλόριντα, ήταν μια αεροπορική εταιρεία αποκλειστικά αφιερωμένη σε κατοικίδια ζώα, όπως γάτες και σκύλους – ή pawsengers, όπως τους αποκαλούσαν.

Πετούσαν, χωρίς τους ιδιοκτήτες τους, στην κύρια καμπίνα ειδικά προσαρμοσμένων αεροσκαφών στα οποία τα καθίσματα είχαν αντικατασταθεί με μεταφορείς.

Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει περίπου 50 κατοικίδια, με τους «Pet Attendants» να τα ελέγχουν κάθε 15 λεπτά. Πριν από την απογείωση, τα ζώα έκαναν μια βόλτα και ένα διάλειμμα για μπάνιο σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου.

Η ιδέα ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προτιμούσαν να κάνουν τον κόπο να πετάξουν τα κατοικίδιά τους μέσω μιας ειδικής αεροπορικής εταιρείας παρά να τα έχουν στην πτήση τους στο χώρο αποσκευών, μια πρακτική που η ιστοσελίδα της Pet Airways περιέγραφε ως «επικίνδυνη», επικαλούμενη τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και την έλλειψη κατάλληλου φωτισμού.

Η αεροπορική εταιρεία λειτούργησε για περίπου δύο χρόνια, εξυπηρετώντας δώδεκα πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Ντένβερ, το Σικάγο και η Ατλάντα. Οι ναύλοι ξεκινούσαν από 150 δολάρια και μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 1.200 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου.

Το 2012, η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και άρχισε να ακυρώνει πτήσεις, πριν σταματήσει τελείως τη λειτουργία της τον επόμενο χρόνο, αφού είχε μεταφέρει περίπου 9.000 κατοικίδια ζώα.

Ωστόσο, ο ιστότοπός της εξακολουθεί να είναι ενεργός και ένα μήνυμα αναφέρει: «Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν, μετά τον Covid, ελπίζω στα μέσα του 2022», γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια δεύτερη ζωή στον ορίζοντα για την αεροπορική εταιρεία κατοικίδιων ζώων.

Hooters Air – Η αεροπορική εταιρεία των διάσημων εστιατορίων

Το 2002, ο Robert Brooks, πρόεδρος της αλυσίδας εστιατορίων Hooters, εξαγόρασε την Pace Airlines, έναν αερομεταφορέα τσάρτερ με στόλο οκτώ αεροσκαφών, κυρίως Boeing 737. Την επόμενη χρονιά τη μετέτρεψε σε Hooters Air, μια αεροπορική εταιρεία σχεδιασμένη σύμφωνα με την αλυσίδα εστιατορίων.

Η διάκρισή της ήταν, εκτός από το φωτεινό πορτοκαλί σχέδιο της επωνυμίας με μια κουκουβάγια με γουρλωμένα μάτια, ότι δύο λεγόμενα «κορίτσια Hooters» βρίσκονταν στο αεροσκάφος, αναμειγνύονταν με τους επιβάτες και διοργάνωναν παιχνίδια γνώσεων με βραβεία γκάτζετ – φορώντας την ίδια «στολή» με το μπλουζάκι και το πορτοκαλί σορτσάκι που είχαν κάνει δημοφιλή τα εστιατόρια.

Ωστόσο, δεν σέρβιραν φαγητό ούτε αναλάμβαναν καθήκοντα επί του σκάφους, καθώς αυτά εκτελούνταν από τρεις πιστοποιημένες από την FAA αεροσυνοδούς.

 

Η αεροπορική εταιρεία είχε την έδρα της στο Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνας, ένα hotspot διακοπών γνωστό για τα γήπεδα γκολφ και τα παραθαλάσσια θέρετρά του, το οποίο είχε χάσει την απευθείας αεροπορική κίνηση κατά τη γενική αναδιάρθρωση της εμπορικής αεροπορίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Λόγω των οικονομικών τιμών της και των απευθείας συνδέσεων με πόλεις όπως η Ατλάντα, το Νιούαρκ και η Βαλτιμόρη, η Hooters Air προσέλκυε επιβάτες όλων των ειδών – κυρίως γκόλφερ και τουρίστες, αλλά και οικογένειες.

Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ αρκετά επιτυχημένη ώστε να βγάλει χρήματα, και διέκοψε τη λειτουργία της στις αρχές του 2006, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα.

The Lord’s Airline – Η αεροπορική εταιρεία του Κυρίου

Απαγορεύεται αυστηρά το αλκοόλ στο αεροσκάφος, Βίβλος και Τορά αντί για περιοδικά εν πτήσει, προβολή μόνο θρησκευτικών ταινιών και το ένα τέταρτο των ναύλων διατίθεται για τη χρηματοδότηση του ιεραποστολικού έργου: αυτά ήταν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αεροπορικής εταιρείας The Lord’s Airline, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Ari Marshall από το Νιου Τζέρσεϊ το 1985, όταν αγόρασε ένα παλιό DC-8 που προοριζόταν να είναι το μοναδικό αεροσκάφος της εταιρείας.

Το σχέδιο ήταν να υπάρχουν τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις από το Μαϊάμι προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ, προσφέροντας απευθείας δρομολόγιο προς την Ιερουσαλήμ, περίπου 30 μίλια μακριά.

Εκείνη την εποχή, οι θρησκευτικοί προσκυνητές που ήθελαν να φτάσουν στους Αγίους Τόπους έπρεπε να πάρουν μια πτήση με ανταπόκριση στη Νέα Υόρκη. «Οι Ρώσοι έχουν τη δική τους αεροπορική εταιρεία. Οι Βρετανοί έχουν μία. Το ίδιο και το Playboy. Οπότε γιατί να μην έχει και ο Κύριος μια δική του αεροπορική εταιρεία;». δήλωσε ο Μάρσαλ το 1986, σύμφωνα με το Associated Press.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scott (@scottatlanta)

Μέχρι το 1987, ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία δεν είχε καταφέρει να λάβει άδεια από τη FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας) λόγω των ημιτελών εργασιών τροποποίησης και συντήρησης του αεροσκάφους. Οι επενδυτές έγιναν νευρικοί και απομάκρυναν τον Marshall, εγκαθιστώντας ένα νέο διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Ο νέος πρόεδρος, Theodore Lyszczasz, δεν τα βρήκε με τον Marshall και οι δύο τους άρχισαν να διαπληκτίζονται στον Τύπο.

Τελικά, ο Lyszczasz και ο αδελφός του εμφανίστηκαν στο σπίτι του Marshall απαιτώντας εταιρικά αρχεία, γεγονός που οδήγησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, σε συμπλοκή και ο Marshall τους μήνυσε για καταπάτηση. Αθωώθηκαν, αλλά η αεροπορική εταιρεία Lord’s Airline τελικά χάθηκε και το αεροσκάφος κατέληξε να διαλυθεί.

Smokers Express & SmintAir – Μια αεροπορική εταιρεία για… καπνιστές

Η FAA απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλες τις εσωτερικές πτήσεις στις ΗΠΑ το 1990, αλλά ο William Walts και ο George Richardson, δύο επιχειρηματίες από την κομητεία Brevard της Φλόριντα, δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό. Στις αρχές του 1993 αποφάσισαν να παρακάμψουν τον κανόνα, ιδρύοντας μια αεροπορική εταιρεία με βάση μια ιδιωτική λέσχη. Απαιτούσε συνδρομή μέλους 25 δολαρίων και ήταν ανοικτή μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών.

Η αεροπορική εταιρεία επρόκειτο να εδρεύει στο περιφερειακό αεροδρόμιο Space Coast στο Titusville της Φλόριντα και το σχέδιο ήταν να προσφέρει μπριζόλες και μπεργκερ στο αεροσκάφος με δωρεάν τσιγάρα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωσή της, ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία δεν είχε ακόμη άδεια ούτε αεροπλάνο, και παρόλο που οι ιδρυτές φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι είχαν συγκεντρώσει πάνω από 5.000 συνδρομές, οι ρυθμιστικές αρχές αρνήθηκαν στην Smokers Express την άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί χωρίς ποτέ να απογειωθεί.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V1, Rotate! (@aviationbolt)

Το 2006, η ιδέα ανανεώθηκε από τον Γερμανό επιχειρηματία Alexander Schoppmann, ο οποίος δήλωσε την πρόθεση να ξεκινήσει τη Smoker’s International Airways, ή SmintAir για συντομία.

Ο Schoppmann, ο οποίος κάπνιζε 30 τσιγάρα την ημέρα, ήθελε να ξεκινήσει μια καθημερινή πτήση μεταξύ Τόκιο και Ντίσελντορφ, της γενέτειράς του, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός εκπατρισμένων Ιαπώνων και βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία εκατοντάδων ιαπωνικών εταιρειών.

Και οι δύο χώρες είχαν ακόμα σημαντικό αριθμό καπνιστών εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η SmintAir είχε την ίδια μοίρα με την Smokers Express: δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κεφάλαιο που απαιτούνταν για να ξεκινήσει τη λειτουργία της και δεν απογειώθηκε ποτέ.

MGM Grand Air – Μια αεροπορική εταιρεία μες στη χλιδή

Η MGM Grand Air εγκαινιάστηκε το 1987 και ήταν μια υπερπολυτελής αεροπορική εταιρεία που αρχικά κάλυπτε ένα μόνο δρομολόγιο – LAX προς JFK – χρησιμοποιώντας αεροσκάφη Boeing 727 και Douglas DC-8 σε πολυτελή διαμόρφωση: ο κανόνας ήταν ότι καμία πτήση δεν μπορούσε να έχει περισσότερους από 33 επιβάτες, αν και τα αεροσκάφη μπορούσαν να μεταφέρουν 100 ή περισσότερους σε κανονικές διαμορφώσεις.

Η αεροπορική εταιρεία υποσχέθηκε ότι δεν θα υπήρχαν ουρές, check-in και αναμονή για τις αποσκευές – αχθοφόροι μετέφεραν τις αποσκευές στο αεροπλάνο και τις επέστρεφαν στον προορισμό – και προσέφερε ακόμη και προαιρετική υπηρεσία λιμουζίνας από πόρτα σε πόρτα. Ειδικά σαλόνια και στα δύο αεροδρόμια προσέφεραν πολυτελείς ανέσεις και υπηρεσία θυρωρού.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brian Harrison (@brian_avgeek)

Στο αεροσκάφος υπήρχαν πέντε αεροσυνοδοί και ένα stand up bar, καθώς και ιδιωτικά τμήματα για συναντήσεις. Πλήρης υπηρεσία γεύματος με εκλεκτό κρασί και σαμπάνια ήταν πάντα διαθέσιμη και οι τουαλέτες είχαν χρυσές βρύσες και σαπούνι με μονόγραμμα. Όλα αυτά προσφέρονταν σε τιμή λίγο μεγαλύτερη από το κόστος ενός εισιτηρίου πρώτης θέσης σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Αρχικά δημοφιλής στις διασημότητες και τους πολύ πλούσιους, η MGM Grand Air άνοιξε τελικά περισσότερα δρομολόγια, αλλά δυσκολευόταν να γεμίσει και τις 33 θέσεις στα αεροπλάνα της.

Η λειτουργία της επιβραδύνθηκε τη δεκαετία του 1990, καθώς τα ιδιωτικά τζετ έγιναν πιο διαδεδομένα, και το 1995 η αεροπορική εταιρεία πωλήθηκε και άλλαξε το όνομά της σε Champion Air, προσφέροντας ναυλωμένες πτήσεις σε αθλητικές ομάδες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Τελικά έκλεισε εντελώς το 2008.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook