4 λάθη που όλοι κάνουμε όταν ξεπαγώνουμε κρέας

4-λάθη-που-όλοι-κάνουμε-όταν-ξεπαγώνουμ-1408511

Όλοι αποθηκεύουμε τρόφιμα στην κατάψυξη. Είτε κρέατα, είτε συσκευασμένα λαχανικά, είτε ακόμα και έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, που θέλουν απλώς να ξεπαγώσουν για να καταναλωθούν. Το ζήτημα όμως είναι ένα: ξεπαγώνουμε σωστά τα τρόφιμά μας; Ειδικά όταν βιαζόμαστε και θέλουμε να μαγειρέψουμε γρήγορα ένα προϊόν που βρισκόταν στην κατάψυξη; Ο μη ενδεδειγμένος τρόπος απόψυξης των προϊόντων μπορεί να αποβεί επικίνδυνος καθώς με τη διαφορά των θερμοκρασιών ενδέχεται να εισχωρήσουν βακτήρια.

Υπάρχουν 4 κλασικά λάθη που όλοι κάνουμε όταν ξεπαγώνουμε κρέατα, που ισχύει γενικώς και για τα υπόλοιπα τρόφιμα. Δείτε ποια είναι για να μην τα επαναλάβετε:

Ξεπαγώνουμε τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου

Αυτό είναι ένα λάθος που το κάνει πολύς κόσμος, να ξεπαγώνει τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Η διαφορά θερμοκρασίας με την κατάψυξη είναι τεράστια και το προιόν δεν θα μπορέσει να αποψυχθεί ομαλά. Οι ειδικοί συστήνουν να βάλετε πρώτα στο ψυγείο τα τρόφιμα. Βέβαια, αυτό απαιτεί και να έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας καθώς θα ξεπαγώσουν με πιο αργό -αλλά και πιο σωστό- ρυθμό. Μην αμελήσετε να βάλετε το προιόν σε κάποιο σκεύος, ώστε να αποφύγετε να τρέξουν αίματα ή ζουμιά κατά την απόψυξή του, μολύνοντας τα γύρω προϊόντα.

Ζεστό νερό

Μια κοινή μέθοδος -που μπορεί να την έχουμε δει και από τις μανάδες μας ακόμα- είναι να προσπαθούμε να ξεπαγώσουμε τα κρεατικά ρίχνοντας πάνω τους ζεστό νερό. Αυτή η μέθοδος είναι ουσιαστικά απαγορευτική ειδικά για το κρέας και το κοτόπουλο καθώς ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να ρίξουμε αποτελεσματικά νερό σε ένα παγωμένο τρόφιμο είναι να καλύπτεται από κάποια συσκευασία.

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Όταν βάζουμε ένα κομμάτι κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων για να το ξεπαγώσουμε, ρισκάρουμε να ψηθεί στο εξωτερικό του, μένοντας άψητο στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείτε στο μαγείρεμά του.

Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη φαγητό που έχουμε ήδη ξεπαγώσει

Από τη στιγμή που έχει ξεπαγώσει το κρέας, δεν ξαναμπαίνει πάλι στην κατάψυξη, εάν αποφασίσουμε να μην το μαγειρέψουμε. Η μόνη λύση για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε είναι να το βάλουμε στο ψυγείο, όχι όμως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αν περισσέψει φαγητό, δεν μπαίνει κατάψυξη για να συντηρηθεί.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook