4 λάθη που κάνεις συχνά στην υγιεινή διατροφή

4-λάθη-που-κάνεις-συχνά-στην-υγιεινή-δια-1605806

Στη προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τον υγιεινό τρόπο ζωής. Για αυτό και η συμβολή των ειδικών – διατροφολόγων, προπονητών κ.α. – είναι υψίστης σημασίας, ειδικά εάν έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και αναζητούμε μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα.

Ακόμα όμως και με την βοήθεια αυτών δεν είναι καθόλου απίθανο να υποπέσουμε σε διατροφικά «λάθη», παρασυρόμενοι από την αντίληψη που κυριαρχεί γύρω από κάποια υγιεινή τροφή. Παρακάτω θα βρεις πέντε υγιεινά διατροφικά «λάθη» που αν και σχετίζονται με υγιεινές επιλογές, δεν λειτουργούν πάντοτε θετικά για τον οργανισμό μας:

Καταναλώνεις ψάρια σε λάθος ποσότητες

Τα ψάρια είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, προστατεύοντας την υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, καταναλώνοντας τα «λάθος» ψάρια σε λάθος ποσότητες τότε μπορεί να βλάψεις, παρά να ωφελήσεις το σώμα σου. Και αυτό γιατί ορισμένα ψάρια απορροφούν από το περιβάλλον μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου από όλα, με την συχνή κατανάλωσή τους να μην κρίνεται απαραίτητη. Τα ψάρια αυτά είναι ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο μπακαλιάρος. Ενδεικτικά θα πρέπει να καταναλώνεις έως 340 γραμμάρια οποιουδήποτε ψαριού την εβδομάδα.

Μαγειρεύεις συνεχώς με λάδι καρύδας

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι πλέον στο μαγείρεμα το λάδι καρύδας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με υγιή λιπαρά που ενισχύουν την καλή χοληστερόλη. Από την άλλη όμως, το εν λόγω έλαιο περιέχει και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν προσφέρουν αντίστοιχα θετική επίδραση στο σώμα. Η λύση είναι ο περιορισμός του και όπως επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μόλις 13 γραμμάρια αυτού την ημέρα είναι ιδανική ποσότητα.

Το παρακάνεις με τα πράσινα λαχανικά

Φυσικά και τα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και καταναλώνοντας περισσότερες ποσότητες αυτών ο οργανισμός σου κερδίζει σημαντικά οφέλη, ωστόσο, πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά όταν καταναλώνονται αλόγιστα, λόγω της ποσότητας οξαλικών που περιέχουν. Ένα ήδη έχεις αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα στα νεφρά καλύτερα να περιορίσεις την κατανάλωσή τους.

Αλλά και με το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά καλά λιπαρά, δίνοντας ώθηση στην υγεία της καρδιάς. Καταναλώνοντας όμως περισσότερες από δύο κουταλιές της σούπας στο κυρίως γεύμα σου λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες θα ήθελες.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook