«4.000 στην Υγεία: Ένα πρόγραμμα και μία ιστορία που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό»

4-000-στην-υγεία-ένα-πρόγραμμα-και-μία-ιστ-1467663

«4.000 φορές κι έναν καιρό ήταν 4.000 άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα με πολυετή εργασιακή εμπειρία στο ενεργητικό τους, που πάλευαν να ξεφύγουν από τις μακρόχρονες συνέπειες της ανεργίας -απόρροια των μνημονιακών ετών- και να προσφέρουν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Στις αρχές του 2017 κρίθηκαν επιτυχείς σε προκήρυξη του ΟΑΕΔ με εποπτεία ΑΣΕΠ. Επανεντάχθηκαν εργασιακά και παρείχαν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα της Υγείας μέσω του Ειδικού Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», διάρκειας ενός έτους.

Το κύριο πρόβλημα που αρχικά είχαν να αντιμετωπίσουν στους φορείς τους, ήταν η τραγική υποστελέχωση των φορέων τους και η έλλειψη υλικών κι εξοπλισμού. Τη λέξη «πανδημία» την γνώριζαν μόνο βιβλιογραφικά. Τρία χρόνια αργότερα, παρέμεναν στις θέσεις τους κι έμελλε να γνωρίσουν το αδυσώπητο πρόσωπό της από πολύ κοντά. Όλοι οι χώροι της Υγείας κατακλύστηκαν από την οσμή θανάτου του «covid 19».

Οι 4.000 με υπερβάλλοντα ζήλο, αυταπάρνηση και με τις πλέον αντίξοες συνθήκες τοποθετούσαν το δικό τους λιθαράκι στον άνισο αγώνα με τον φονικό ιό. Πρωτοστάτησαν και στους εμβολιασμούς. Κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύτηκαν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Δυστυχώς μερικοί δεν τα κατάφεραν και χάθηκαν πάνω στο καθήκον. Αρκετοί τους χαρακτήρισαν σύγχρονους ήρωες και τους χειροκροτούσαν. Κυβερνητικές και μη φωνές έλεγαν ευχαριστώ κι ότι δεν θα ξεχαστούν…

6 χρόνια μετά την πρόσληψή τους, οι 4.000 στηρίζουν ακόμα το οικοδόμημα της Υγείας, με διαδοχικές ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις. Έχουν χαμηλές και παγιωμένες αποδοχές – καθηλωμένες στους οικονομικούς όρους της πρώτης σύμβασης. Αποτελούν «φθηνά εργατικά χέρια» χωρίς καν την πρόβλεψη μισθολογικής εξέλιξης κι έχουν μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Ίσως να είναι και οι μοναδικοί συμβασιούχοι που εργάζονται τόσα χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες. Δίνουν καθημερινά «εξετάσεις ζωής» στους φορείς τους με θετικό πρόσημο. Πλέον, έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε αυτούς και με την εξειδίκευση που κατέχουν γνωρίζουν πώς να αντεπεξέρχονται επάξια σε κάθε δυσκολία.

Η συνένωση υγειονομικών και διοικητικών με τις 100 κατά προσέγγιση διαφορετικές ειδικότητες μέσω του Ειδικού Προγράμματος αποδείχτηκε επιτυχημένη κατά γενική ομολογία. Έχουν κριθεί απαραίτητοι.

Κι όμως… Εν έτει 2022 οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα σταμάτησαν… «Σιγή ιχθύος» επικρατεί για το μέλλον τους. Το πάγιο αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε ως τώρα, αλλά η δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας φαίνεται να σκιάζει απειλητικά τους επόμενους μήνες.

Είναι κατεπείγουσα κι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η προβλεπόμενη χρονοβόρος διαδικασία για την ανανέωση των συμβάσεων τους «χθες». Απομένουν πολύ λίγες ημέρες ακόμα, για να προλάβουν τις προθεσμίες του ΟΑΕΔ για να μη μείνουν εκτός αγωνιστικού στίβου. Η ψυχοφθόρα αγωνία τους μεγιστοποιείται μέρα με την ημέρα. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον 4.000 οικογενειών;

Λέγεται ότι όταν κάτι είναι επιτυχημένο δεν το αλλάζουμε και δεν το ξεχνάμε. Αντιθέτως το επιβραβεύουμε μονιμοποιώντας το, για να είναι και οι δύο πλευρές κερδισμένες. Ισχύει;».

Ευαγγελία Καβάγια

Εργαζόμενη του Ειδικού Προγράμματος

«4.000 στην Υγεία»

2 thoughts on “«4.000 στην Υγεία: Ένα πρόγραμμα και μία ιστορία που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook