3 βασικά πράγματα που μπορεί να μας διδάξει η υπερκατανάλωση φαγητού

3-βασικά-πράγματα-που-μπορεί-να-μας-διδά-1566999

Τι μπορείς να σας διδάξει η υπερκατανάλωση φαγητού;

Γενέθλια ενός φίλου. Έξοδος με φίλους. Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το πρώτο μεγάλο καλοκαιρινό μπάρμπεκιου. Μια οικογενειακή συνάντηση στην παραλία. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι ευκαιρίες για να φάμε. Όμως τις περισσότερες φορές πολλοί από εμάς το παρακάνουμε με αποτέλεσμα μετά να νιώθουμε ενοχές.

Αν και εσείς νιώθετε το ίδιο η συμβουλή μου θα σας εκπλήξει, διότι δεν περιλαμβάνει το «πιείτε νερό» ή «καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες» ή «επικεντρωθείτε στην καθαρή διατροφή». Στην πραγματικότητα είναι: Ίσως έπρεπε να το παρακάνετε.

Γιατί όμως θα σας το έλεγα αυτό; Και η απάντηση είναι: Επειδή εάν το παρακάνουμε με το φαγητό θα μάθουμε αρκετά σημαντικά πράγματα .

Μάθημα 1. Το παραστράτημα είναι απαραίτητο μέρος της αλλαγής, της προόδου και της επιτυχίας

Συχνά φανταζόμαστε την αλλαγή ή την «πρόοδο» ως μια διαδικασία, όπου κάθε μέρα θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι, μέχρι που τελικά θα αποκτήσουμε τέλειο σώμα το οποίο θα έχουμε για πάντα.

Όμως στην πραγματικότητα, η αλλαγή και η πρόοδος μοιάζουν περισσότερο με ένα ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, όπου η πρόοδος πολλές φορές σταματά ή πηγαίνει προς τα πίσω. Πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν έχετε πειθαρχία ή επειδή δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής. Αντίθετα, με βάση την εμπειρία μου, φαίνεται ότι τα εμπόδια και όλα τα ενδιάμεσα που συμβαίνουν και που σας δυσκολεύουν, είναι πραγματικά απαραίτητα για να πετύχετε τον τελικό σας στόχος, όποιος και εάν είναι αυτός.

Μάθημα 2. Η απόλαυση προσφέρει μια ευκαιρία να κάνετε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σας (και να μάθετε μερικά πράγματα)

Οι τέρψεις μας —ακόμα και αυτές για τις οποίες τελικά μετανιώνουμε— μπορούν να χρησιμεύσουν ως εκπληκτικές ευκαιρίες μάθησης, αν τις αφήσουμε. Συχνά, οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ότι το έχουν παρακάνει, θέλουν απλώς να κρυφτούν από το «λάθος» τους και να «ξεκινήσουν από την αρχή» .

Όμως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρείτε και να μαθαίνατε από αυτό που συμβαίνει στη ζωή και το σώμα σας (αντί να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας).

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε: «Γιατί είχα ανάγκη αν φάω υπερβολικά», «Τι νιώθω όταν τρώω υπερβολικά;», «Ποια ανάγκη μου ικανοποιεί η τέρψη;»

Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο σας εξυπηρετούν οι συμπεριφορές σας -ακόμα και οι όχι τόσο ισορροπημένες συνήθειες, όπως να πιείτε 3 κοκτέιλ μαζί με ένα μπέργκερ- μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να κρύβεστε και να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

Μάθημα 3. Μερικές φορές χρειάζεται να πέσεις από το βαγόνι για να θελήσεις να επιστρέψεις ξανά

Όχι μόνο το να πέφτετε είναι μέρος της αλλαγής, αλλά μπορεί επίσης να κάνει την επιστροφή σας ακόμη καλύτερη.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Λίγα πράγματα μας παρακινούν για να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, όπως για παράδειγμα όταν ξυπνάμε την επόμενη ημέρα με καούρα μετά από ένα βαρύ γεύμα ή με hangover. Έτσι λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα, σας επιτρέπει να συνεχίσετε να κάνετε πιο ισορροπημένες επιλογές στο μακροπρόθεσμα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καταναγκαστική υπερφαγία μπορεί να αποτελεί μια διατροφική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει χωρίς τη βοήθεια από έναν ειδικό.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook