3+1 προορισμοί που θα σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία για τα ταξίδια

31-προορισμοί-που-θα-σου-αλλάξουν-την-κο-1361659

Τα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας υπόσχονται στους ταξιδιώτες τους μια εμπειρία εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα. Ξεκινάμε από το δεδομένο. Οι διακοπές είναι αναμφίβολα μια από τις πιο χρυσές οικογενειακές στιγμές. Τις περισσότερες φορές όμως, ο σχεδιασμός τους απαιτεί τέχνη. Και τι περιλαμβάνει αυτή η τέχνη; Μια καλή απάντηση, είναι το να βρεθείτε με τα παιδιά σας σε ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο παίρνοντας όσο περισσότερα μπορείτε από αυτό. Η οργάνωση μιας εκδρομής με βάση και «αντικείμενο του πόθου» έναν από τους πολλούς εθνικούς δρυμούς και πάρκα της χώρας υπόσχεται μια εξαίσια και διαφορετική εμπειρία. Σας ξεναγούμε (νοητά) σε τέσσερα εθνικά πάρκα για να πάρετε ιδέες και να καταστρώσετε τα δικά σας σχέδια.

Πίνδος

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου είναι το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας. Η έκταση του φτάνει κοντά στα 2 εκατομμύρια στρέμματα ενώ η οικολογική και περιβαλλοντική του αξία σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι ανεκτίμητη. Στην πραγματικότητα, μέσα σε αυτό τον δρυμό βρίσκονται και άλλοι μικρότεροι, όπως ο δρυμός Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα, την παραμυθένια κοιλάδα της Ελλάδας) κι ακόμα: 11 περιοχές NATURA 2000, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής κι ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Λίμνη Σμόλικα

Εδώ βρίσκονται επίσης και οι Δρακόλιμνες Τύμφης – Σμόλικα, με το απόκοσμο φυσικό σκηνικό και οι Λίμνες Φλέγκα. Για πολλά από όσα μπορείτε να κάνετε εδώ -ορειβασία, πεζοπορία, αλιεία- τις πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές μπορείτε να τις λάβετε από τα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου (Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Μέτσοβο, Μαυραναίοι Γρεβενών). Οι παραπάνω περιοχές είναι και ιδανικές για να… στρατοπεδεύσετε με την οικογένεια και να μπείτε σε κάποια από τις «φέτες» του αχανούς πάρκου.

Η επίσκεψη στα Κέντρα Πληροφόρησης θα σας δώσει και στοχευμένες εκδρομές μέσα στις προστατευόμενες περιοχές. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι κατάβαση των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αώος είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που καταλήγει σε ξένη θάλασσα. Κατά την χειμερινή περίοδο λειτουργούν οργανωμένα Χιονοδρομικά Κέντρα στη Βασιλίτσα και στο Μέτσοβο με πίστες για αρχάριους και έμπειρους αθλητές καθώς και με την δυνατότητα εκμάθησης. Εκεί θα συναντήσετε και ένα από τα πιο όμορφα καταφύγια στην Ελλάδα.

Αλόννησος

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας και την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει την Αλόννησο αλλά και έξι μικρότερα νησάκια γύρω της (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στις επισκεπτόμενες περιοχές: κολύμβηση, ελεύθερη κατάδυση, παρατήρηση της άγριας ζωής. Το πιο… hot όλων όμως που μπορείτε να δοκιμάσετε με κέντρο διαμονής σας την Αλόννησο είναι μια κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας. Πρόκειται για το πρώτο επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Οι ερασιτέχνες δύτες μπορούν να μεταβούν στο σημείο μόνοι ή συνοδεία επαγγελματιών δυτών ενώ όσοι δεν έχουν μυηθεί στην τέχνη των καταδύσεων μαθαίνουν για τη την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη μέσω μιας εφαρμογής εικονικής περιήγησης που προσφέρει το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κοινού το οποίο λειτουργεί στην Χώρα της Αλοννήσου.

Το αθηναϊκό φορτηγό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30μ. γύρω στα 420 – 400 π.Χ. μετέφερε αμφορείς κρασιού και είχε προορισμό τη σημερινή Σκόπελο με αφετηρία τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο. Το ορμητήριο σας για όλα τα παραπάνω θα είναι η Στενή Βάλα, ένα ήσυχο ψαροχώρι, αγαπημένος προορισμός εδώ και χρόνια των φυσιολατρών και όσων αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές. Βρίσκεται σε ένα φυσικό όρμο που προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους. Από τη Στενή Βάλα θα φτάσετε στο νησί Περιστέρα, στην Κυρά Παναγιά και σε αρκετές ερημικές νησίδες γύρω από την Αλόννησο.

Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο ενώ με λίγη τύχη θα συναντήσετε την διάσημη και προστατευμένη φώκια monachus monachus. Αν βρεθείτε στην Αλόννησο, η πιο εξωτική παραλία του πανέμορφου νησιού είναι αυτή.

Πρέσπες

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Οι Πρέσπες, ένα από τα τελευταία σύνορα μας (στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, στην περιφέρεια Φλώρινας). Εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή. Ένας τόπος καθηλωτικός σαν σκηνικό ταινίας του Αγγελόπουλου. Την Πρέσπα την μοιραζόμαστε τρεις χώρες: Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Με τη λέξη Πρέσπα νοούνται οι δύο λίμνες, η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Αυτό που προσφέρουν οι Πρέσπες είναι κατ’ αρχάς ένα τοπίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ελλάδα.

Πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το υδάτινο στοιχείο των λιμνών, υποβλητικό τοπίο, μοναδική αρχιτεκτονική στους οικισμούς, αλλά και βυζαντινά μνημεία κάνουν αυτή την γωνιά της Ελλάδας συναρπαστική σαν ένα ζωντανό εργαστήρι της φύσης. Προετοιμαστείτε να δείτε αλπικά λιβάδια, εκτεταμένα δάση οξιάς και βελανιδιάς, ένα μοναδικό παραλίμνιο δάσος και βοσκοτόπους , να περπατήσετε μέσα σε παραμυθένια πεζοπορικά μονοπάτια, να ξεναγηθείτε από έναν ντόπιο ψαρά με τη βάρκα του μέσα στη Μεγάλη Πρέσπα και να κάνετε bird watching στην παραλίμνια περιοχή της Μικρής Πρέσπας

Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι στις Πρέσπες που «πλέει» πάνω στη λίμνη

Μια από τις προτεινόμενες πεζοπορίες είναι από το χωριό Πύλη μέχρι το εγκαταλειμμένο χωριό Δασερή. Και φυσικά το must: Η επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο, ένα νησάκι που μπορείτε να γυρίσετε με τα πόδια στη Μικρή Πρέσπα με βυζαντινά ερείπια και βάλτους σκεπασμένους με καλαμιές. Ιδανικό σημείο παραμονής κάποιο από τα γραφικά χωριά των Πρεσπών (Ψαράδες και Άγιος Γερμανός αλλά και Λαιμός και Πλατύ), στην Φλώρινα ή στην Καστοριά και δείτε από κοντά γιατί την αποκαλούν «η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας».

Δρυμός Ολύμπου

Μεγάλη ποικιλία βλάστησης λόγω του έντονου ανάγλυφου αλλά και της μικρής απόστασης από τη θάλασσα. Ένα τόπος γεμάτος από μικροπεριβάλλοντα – αυτό είναι το τοπίο που χαρίζει το αγέρωχο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο. Αυτός ο δρυμός είναι από τους πιο παλιούς χαρακτηρισμένους στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1938, και περιλαμβάνει τις ψηλές κορυφές και τις βόρειες πλαγιές του βουνού. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το πιο αξιόλογο φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Μάλιστα, το 1981, σαράντα και πλέον χρόνια από την ίδρυση του, κηρύχθηκε απ’ την UNESCO «Απόθεμα της βιόσφαιρας».

Όσο για το δασικό τοπίο εμφανίζει πολλές διαφοροποιήσεις. Στην πρώτη ζώνη, των αείφυλλων πλατύφυλλων (από τα 300 έως τα 500 μέτρα) κυριαρχούν οι θάμνοι και δέντρα χαμηλού ύψους όπως το πουρνάρι κι η κουμαριά. Στα 600 μέχρι τα 1400 μέτρα, κυριαρχούν τα δάση οξιάς- ελάτης αλλά και αυτά της μαύρης πεύκης. Από τα 1400 μέτρα έως τα 2500 μέτρα εμφανίζεται η ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων με το πιο σπάνιο είδος πεύκης, το ρόμπολο. Στα ρέματα αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές και άλλα παραποτάμια είδη. Η πανίδα του δρυμού είναι εξίσου πλούσια λόγω της ποικιλομορφίας που δημιουργούν οι βιότοποι στα διαφορετικά υψόμετρα. Στον δρυμό ζουν από μικρά και μεγάλα θηλαστικά μέχρι μεγάλοι πληθυσμοί αμφίβιων, ερπετών αλλά και εντόμων – κυρίως πεταλούδες.

Η τοποθεσία του, στο κέντρο περίπου του κυρίως ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας, τον κάνει τόπο ιδανικό κατ’ αρχάς για περιπάτους και πεζοπορικές διαδρομές αλλά και για οργανωμένες ορειβατικές εξορμήσεις. Την ίδια στιγμή είναι ένας στόχος εκδρομής εύκολα προσεγγίσιμος από Αθήνα, Λάρισα αλλά και Θεσσαλονίκη.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μπει κάποιος στην καρδιά του δρυμού, είναι από το Λιτόχωρο, το οποίο απέχει από την Αθήνα 430 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 92 χλμ. και από την Κατερίνη 24 χλμ. Ο δρόμος από το Λιτόχωρο οδηγεί στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.000 μ.). Υπάρχει η επιλογή να τον προσεγγίσετε και από τη θεσσαλική του πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση η αφετηρία θα είναι η Λάρισα μέσα από την διαδρομή της εθνικής οδού Λάρισας – Ροδιάς – Συκαμινέας 46 χλμ. Άλλη επιλογή εισόδου είναι η Ελασσόνα. Εδώ η διαδρομή είναι προς Ολυμπιάδα και Σπαρμό.

Αν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, υπάρχουν αρκετές επιλογές που θα γεμίσουν με όμορφες εικόνες το χρόνο σας. Στο Ελατοχώρι θα εξερευνήστε τα δάση της Πιερίας. Μια επιλογή που θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο Ρέμα του Ορλιά υπάρχει ο καταρράκτης που «ουρλιάζει». Πρόκειται, στην ουσία, για δύο προσβάσιμους καταρράκτες. Εκεί σχηματίζονται και φυσικές πισίνες. Μπορείτε να κάνετε μια ιδιαίτερη επίσκεψη στις Νυμφόπετρες, το άγνωστο και εντυπωσιακό αξιοθέατο της Ελλάδας. Τις αποκαλούν και δάσος με πέτρινα απολιθώματα.

Καταφύγια στον Όλυμπο

Ας επιστρέψουμε τον Όλυμπο και στον δρυμό. Στο βουνό υπάρχουν εννέα καταφύγια διασκορπισμένα σε όλες τις πλευρές του βουνού και αυτά είναι και τα πιο ωραία σημεία για να μείνετε αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να πάρετε μια καλή μυρωδιά Ολύμπου, μέσα από πεζοπορίες, περιπάτους και ποδηλατάδες στη φύση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τρία από αυτά.

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ. στη θέση «Μπαλκόνι». Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας. Έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, εστιατόριο, τουαλέτες και μπάνια.

Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος». Η τοποθεσία του είναι στο ανατολικό άκρο του Οροπεδίου των Μουσών σε ύψος 2.648 μ. Πήρε το όνομά του από το Χρήστο Κάκκαλο, ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα, στις 2 Αυγούστου του 1913. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 23 άτομα.

Καταφύγιο στην περιοχή «Κρεβάτια» Βροντούς. Είναι σε βατό υψόμετρο -950 μ.- και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων . Παρά το πιο χαμηλό του υψόμετρο έχει μια φανταστική θέα προς τη βόρεια πλευρά και τις απότομες πλαγιές του βουνού. Την ίδια στιγμή, είναι ένα ιδανικό σημείο για πολλές πεζοπορικές διαδρομές, τόσο στα χαμηλότερα τμήματα του βουνού όσο και προς τις κορυφές. Εκτός από τις πεζοπορικές διαδρομές υπάρχουν διαδρομές και ορεινής ποδηλασίας αλλά και αθλητικής αναρρίχησης.

exploringgreece.tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook