28% η φορολογία για τους επιχειρηματίες

28-η-φορολογία-για-τους-επιχειρηματίες-1645

Υπέρμετρα αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν για τους περισσότερους από τους 780 χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας, εξαιτίας της επιβολής φόρου 28% στα καθαρά εισοδήματα όλων των επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής.  Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό προβλέπει νεότερη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Η εφαρμογή και αυτής της πρότασης θα σημάνει για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικώς επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και την επιβολή φόρου με πολύ υψηλό συντελεστή από το πρώτο ευρώ του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημαντικά αυξημένες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν το 2013 για πάνω από 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εξαιτίας ορισμένων άλλων αποφάσεων της κυβέρνησης και της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα και οι περισσότερες διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος θα καταργηθούν αναδρομικά από το έτος 2012. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και η τρόικα φέρονται να διαμορφώνουν τα τελικά σενάρια για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Τα σενάρια αυτά, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» προβλέπουν:

• Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 28% για τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα όλων των επιχειρήσεων, οποιασδήποτε νομικής μορφής.

• Την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος που ισχύουν για τα προστατευόμενα τέκνα των φυσικών προσώπων. Τα αφορολόγητα όρια αυτά τα οποία ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φορολογούμενου και σε τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα, καταργούνται αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012.

• Την κατάργηση των περισσότερων από τις διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών για το φόρο εισοδήματος. Οι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος το 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόκειται να καταργηθούν και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012.

• Την κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές καθώς και των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

• Την κατάργηση των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για τα κοινωνικά επιδόματα.

• Τη μείωση κατά 50% του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω.

• Την κατάργηση της υποχρέωσης κάθε φορολογούμενου να καλύπτει με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών το 25% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook