25 άτομα στο σκαμνί για τη διακίνηση προσφύγων από Αίγυπτο – Κρήτη

25-άτομα-στο-σκαμνί-για-τη-διακίνηση-προ-677425

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει σήμερα η πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Μία υπόθεση που – μεταξύ άλλων – μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσουν συνολικά 25 άτομα – μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός – τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί το Μάρτιο του 2017.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά την «έφοδο» των διωκτικών Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου. Εκεί είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες – μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά – να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων που θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είναι αλλοδαποί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για υπηκόους Αφγανιστάν, Συρίας, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρίας. Εντούτοις, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι Κρητικοί.

Πρόκειται για έναν 48χρονο πρώην αστυνομικό, δύο αδέρφια 27 και 28 ετών, καθώς και τρεις ακόμη άνδρες ηλικίας 40, 47 και 57 ετών. Όλοι τους, εκτός από τον τελευταίο, έχουν προφυλακιστεί. Σημειώνεται ότι, πέρυσι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 17 από τους συνολικά 25 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται, κατά περίπτωση, με 13 κατηγορίες. Κάποιες εξ αυτών είναι, μάλιστα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Επισημαίνεται ότι και οι 25 βαρύνονται με την κατηγορία της «συγκρότησης και διεύθυνσης οργάνωσης περισσότερων των τριών ατόμων, με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, και παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση από το Μάιο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017. Ειδικότερα, φέρονται να συμμετείχαν σε διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε οργανωθεί μέσω περιφερειακών δικτύων, μεταφέροντας παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, μέσω Κρήτης. Τελικός προορισμός των μεταναστών ήταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιφερειακό δίκτυο (“πυρήνας”) της Κρήτης αριθμούσε 25 μέλη. Ηγετικό ρόλο σ’ αυτόν είχαν – σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα – δύο Αφγανοί 29 και 28 ετών, καθώς κι ένας 30χρονος από τη Συρία. Και οι τρεις τους παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης.

Πώς δρούσε το δίκτυο

Το περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης φέρεται να δρούσε σε συνεργασία με το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του πυρήνα της Αλεξάνδρειας έβρισκαν μετανάστες που ήθελαν να διαφύγουν από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοιάρια 70 έως 100 ατόμων και τους μετέφεραν στα νότια παράλια της Κρήτης.

Μέλη του δικτύου Κρήτης φέρονται να παραλάμβαναν τους πρόσφυγες, που κατέφταναν στο νησί μας και χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, τους μετέφεραν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Οι μετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή μάντρες: Στα εν λόγω οικήματα, μέλη της σπείρας φέρονται να τους εξασφάλιζαν διαμονή και τροφή, ωστόσο – όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο – τους επιτηρούσαν, κρατώντας όπλα. Εξάλλου, μέλη του πυρήνα Κρήτης εξασφάλιζαν στους μετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο λιμάνι του Ηρακλείου, απ’ όπου ακτοπλοϊκώς έφταναν στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ωστόσο, γινόταν και το αντίστροφο ταξίδι: Ο πυρήνας της Αθήνας, που ερχόταν σε επαφή με αυτόν της Κρήτης, έβρισκε πρόσφυγες που ήθελαν να προωθηθούν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τους «έστελναν» λοιπόν στην Κρήτη, απ’ όπου φέρονται να τους παραλάμβαναν μέλη του τοπικού πυρήνα, για να τους προωθήσουν στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Η αναβολή: Δεν είχαν δικηγόρο

Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Η Έδρα, ωστόσο, ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης. Το δικαστήριο διόρισε, λοιπόν, δικηγόρους στους εν λόγω κατηγορούμενους. Εντούτοις, όπως είναι λογικό, οι διορισθέντες συνήγοροι ζήτησαν αναβολή, προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία της υπόθεσης.

Εξάλλου, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης είχε κώλυμα και δεν παρέστη στο δικαστήριο, καθώς έπρεπε να βρίσκεται σε άλλη δίκη στην Αθήνα. Με δηλώσεις που παραχώρησε, πάντως, τότε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης, είχε κάνει λόγο για «τσουβάλιασμα» των κατηγορουμένων.

«Θεωρώ ότι το μείζον τμήμα των κατηγορουμένων είναι άδικα στη φυλακή», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κοκοσάλης.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook