2.000 αδιόριστοι Δασοφύλακες: Γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή τους για βοήθεια;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ειδικών Τεχνικών Δασικής Προστασίας (ΠΑ.Σ.Ε.ΤΕ.ΔΑ.Π.) αναφέρει το τμήμα των εκτάσεων που έχουν καεί μέχρι στιγμής στην χώρα μας συγκριτικά με άλλες χρονιές και την έκταση που έχει πάρει το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει για ποιο λόγο βρεθήκαμε σε μια τέτοια κατάσταση, ποιοι αρμόδιοι φταίνε γι’ αυτό και ποια μέτρα προσλήψεις θα πρέπει να πάρουμε από εδώ και πέρα προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.

Πιο αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει:

“Σύμφωνα με το E.F.F.I.S. (European Forest Fire Information System) της Ε.Ε., έχουν καεί στη χώρα μας 272.220 στρέμματα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2021, ποσοστό αύξησης 278,3% συγκριτικά με τον μέσο αριθμό της αντίστοιχης περιόδου των ετών (2008 – 2020).

Η καμένη μέχρι και σήμερα έκταση των 272.220 στρεμμάτων είναι μεγαλύτερη από ολόκληρο το έτος 2020, 2019, 2018 και 2017. Μια ανυπολόγιστη καταστροφή των δασών μας, γιατί πολύ απλά η πολιτεία ξέχασε την πρόληψη και εστίασε αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή, διαλύοντας την δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα.

Στα δάση έπαψαν να υπάρχουν τα γνωστά καραούλια των δασικών υπαλλήλων, η χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας στέρεψε τα χρόνια των μνημονίων, με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε κάθε χρόνο με τις καταστροφικές πυρκαγιές να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους με χιλιάδες στρέμματα δασών και περιοχών Natura2000 να καταστρέφονται.

Η δασική υπηρεσία έπαψε για ανεξήγητο λόγο να υποδέχεται νέους συναδέλφους, αφού για επίσης άγνωστο λόγο οι προσλήψεις εδώ και 17 χρόνια αγνοούνται. Για το
2021 η δασική υπηρεσία πήρε από τον κρατικό προϋπολογισμό μόλις το 1/10 από
αυτά που αιτήθηκε. Στους μεν ΦΔΠΠ, κάθε χρόνο ενώ προστίθενται και νέες περιοχές στους τομείς ευθύνης τους, νέο προσωπικό δεν προσλαμβάνουν, το δε καθεστώς ομηρείας των ήδη εργαζομένων καλά κρατεί με τις ελλείψεις προσωπικού να είναι τεράστιες, με το κράτος και εδώ να σφυρίζει αδιάφορα.

Η πολιτεία με βάση το Άρθρο 24 του Συντάγματος Προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένη, για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Η πολιτεία για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχει αφήσει την πρόληψη στην άκρη και έχει εστιάσει κατευθείαν στην καταστολή, αγνοεί με απλά λόγια την προσφορά όλων των δασικών υπαλλήλων και προχωρά στην καταστολή, ενώ τα δάση μένουν χωρίς διαχείριση από την δασική υπηρεσία, χωρίς προστασία, χωρίς κανένα μέλλον.

Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει μέσω των Δημοσίων ΙΕΚ να εκπαιδεύει νέους Δασοφύλακες, που έχουν πλέον διετή φοίτηση, 960ώρες πρακτικής και πιστοποίηση προσόντων μέσω του ΕΟΠΠΕΠ. Από την μια το κράτος εκπαιδεύει πολίτες για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο του Δασοφύλακα και από την άλλη τους αγνοεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μια δεξαμενή περίπου 2.000 ανέργων και αδιόριστων Δασοφυλάκων. Υπάρχουν όμως κονδύλια για νέους ειδικούς φρουρούς, υπάρχουν κονδύλια για την περιβόητη Αστυνομία Πανεπιστημίων, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για προσλήψεις Δασοφυλάκων (Ειδικών κ Τεχνικών Δασικής Προστασίας).

Τα νούμερα ζοφερά για το μέλλον των Δασών, με στοιχεία από το Π.Σ.:

  • Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου 2021 έχουν προκληθεί συνολικά 8.360 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό αύξησης 20,1%, σε σχέση με το 2020.
  • Κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (2021) έχει καεί έκταση ίση με την καμένη έκταση ολόκληρου του 2019.
  • Την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (2021) έχουν μισθωθεί συνολικά (31) πτητικά μέσα (10 Ε/Π βαρέως τύπου, 12 Ε/ Π μεσαίου τύπου, 1 Α/Φ Beriev, 6 Α/Φ Air Tractor και 2 Α/Φ (Β-142) μεταφοράς προσωπικού και αεροπυρόσβεσης), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση (49.149.2000 ευρώ).

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, για τι πυρκαγιές του 2021, έχει κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, βοήθεια η οποία αποτελείται από 9 αεροσκάφη, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα.

Ενώ στην χώρα μας υπάρχουν 2.000 αδιόριστοι ειδικοί και τεχνικοί δασικής προστασίας που στον διετή κύκλο σπουδών τους έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την κατάρτιση τους στο φυσικό περιβάλλον, στην προστασία των δασών από δασικές πυρκαγιές όπου στο συγκεκριμένο μάθημα γίνετε λεπτομερέστατη ανάλυση των δασικών πυρκαγιών, των μεθόδων κατάσβεσης του αντιπυρικού ελέγχου και της οριστικής κατάσβεσης, στον χειρισμό πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων και στις προστατευόμενες δασικές περιοχές αλλά και στην ασφάλεια στην εργασία και στις πρώτες βοήθειες.

Μέσα από αυτή την τεράστια δεξαμενή των 2.000 αδιόριστων Δασοφυλάκων, δεν θα μπορούσε η χώρα μέσω του Π.Σ. να αντλήσει βοήθεια, μέσω και ενός μητρώου που θα υπήρχε οπού σε περιόδους εκτάκτων αναγκών θα μπορούσε να ζητούσε την συνδρομή τους;

Στο ερώτημα που θέσαμε, γιατί το κράτος προχωρά στην ενίσχυση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των μονάδων καταστολής (Π.Σ.) και αδιαφορεί για την πρόληψη και διαχείριση των Δασών που αποδεδειγμένα θα μειώσουν την καταστολή, αφού θα έχει γίνει η πολύτιμη και κρίσιμη διαχείριση των δασών από τους δασικούς υπαλλήλους και την εγκαταλελειμμένη δασική υπηρεσία, προσπαθούμε να βρούμε απάντηση…

Με εκτίμηση,
Πανελλήνιο Σωματείο Ειδικών κ Τεχνικών Δασικής Προστασίας
(ΠΑ.Σ.Ε.ΤΕ.ΔΑ.Π.)”

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ συγνώμη του Μητσοτάκη κατόπιν εορτής – Δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις
Επόμενο άρθροΝεκρός 26χρονος από προπέλα που τον χτύπησε στο κεφάλι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ