12 τρόποι για να κάνουμε την κουζίνα μας πιο «πράσινη»

12-τρόποι-για-να-κάνουμε-την-κουζίνα-μας-1698776

Η ανάγκη για έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής έχει γίνει επιτακτική τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Πλέον, έχουμε μάθει να ζούμε με τις επιπτώσεις της σπατάλης των φυσικών πόρων και της ακραίας ρύπανσης, αλλά παράλληλα γινόμαστε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, αναζητώντας τρόπους να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές έναν βιώσιμο πλανήτη.

Κάθε συνήθεια που αλλάζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, μικρή ή μεγάλη, έχει αξία για το περιβάλλον. Το να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας και να ανακυκλώνουμε είναι σίγουρα ένα βήμα, όμως υπάρχουν και πολλές άλλες καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όπως είναι φυσικό, οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους ζούμε και οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν χρόνο να μεγάλες και ριζικές αλλαγές, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Συγκεντρώσαμε 12 απλά βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στον «πράσινο» στόχο μας, χωρίς μεγάλο κόπο.

Βραστό νερό

Όταν θέλουμε να βράσoυμε νερό, βάζουμε καπάκι στο σκεύος μας. Με αυτόν τον τρόπο παγιδεύεται η θερμότητα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο και άρα λιγότερη ενέργεια για να φτάσει το νερό σε κατάσταση βρασμού.

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας

Η πιο εύκολη λύση για να καθαρίσουμε τον πάγκο από υπολείμματα ή νερά είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Ας το ξεχάσουμε. Οι σπογγοπετσέτες και τα σφουγγάρια της κουζίνας κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά και μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε πολλές φορές.

Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο

Το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο μπορούν πολύ εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν. Εφόσον δεν έχουν φθαρεί ή δεν είναι πολύ λερωμένα τα διπλώνουμε το και φυλάσσουμε για άλλη χρήση. Αν θέλουμε μια πιο ανθεκτική επιλογή, οι επιφάνειες ψησίματος από σιλικόνη είναι πολύ εύκολες στο καθάρισμα και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πλαστικές σακούλες

Αν και πλέον έχουμε συνηθίσει να έχουμε μαζί μας τσάντες για τα ψώνια μας, εξακολουθούμε να κάνουμε βάζουμε διάφορα τρόφιμα σε νάιλον σακούλες. Για παράδειγμα, όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά στο σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή αγορά, παίρνουμε τα προϊόντα σε πλαστικές σακούλες. Κάνουμε ακόμα ένα “πράσινο” βήμα και μειώνουμε τον αριθμό τους και αν μπορούμε τις καταργούμε εντελώς και βάζουμε όλα τα ψώνια μαζί.

Σακουλάκια με zip

Έχουμε συνηθίσει να πετάμε τα πλαστικά σακουλάκια τροφίμων με κλείσιμο zip στα σκουπίδια όταν αδειάσουν από το περιεχόμενό τους, όμως μπορούμε να παρατείνουμε τη χρήση τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις πλύνουμε στο χέρι και να τις στεγνώσουμε. Ωστόσο, πετάμε αυτές που που περιείχαν ωμό κρέας, θαλασσινά ή αυγά για λόγους ασφάλειας.

Μιας χρήσης

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε χρησιμοποιήσει πιάτα ή μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης είτε στη δουλειά, είτε σε ένα πικνίκ ή πάρτι όμως ξεχνάμε πόσο επιβαρύνεται το περιβάλλον κάθε φορά. Αν το να μεταφέρουμε κανονικά πιάτα είναι δύσκολο λόγω βάρους και όγκου, τότε μπορούμε να επενδύσουμε σε επαναχρησιμοποιούμενα σερβίτσια.

Πλυντήριο πιάτων

Αν έχουμε πλυντήριο πιάτων το βάζουμε σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτο. Σε περίπτωση που διαθέτει οικονομικό πρόγραμμα το προτιμάμε και απενεργοποιούμε το στέγνωμα με θερμότητα για να στεγνώσουν τα πιάτα στον αέρα.

Τρεχούμενο νερό

Αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων και πλένουμε στο χέρι, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη σπατάλη νερού. Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει όση ώρα σαπουνίζουμε, αντίθετα, όταν περάσουμε όλα τα σκεύη μας με σαπούνι, τότε ανοίγουμε τη βρύση και τα ξεπλένουμε καλά.

Μικρές συσκευές

Όταν μαγειρεύουμε μια μικρή ποσότητα, οι συσκευές πάγκου όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι τοστιέρες, οι φριτέζες κ. λπ. καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι ένας φούρνος. Ειδικά το καλοκαίρι οι μικρές συσκευές είναι ιδανικές γιατί δεν θερμαίνουν περισσότερο το χώρο και έτσι ίσως να περιοριστεί η ανάγκη λειτουργίας του κλιματιστικού.

Περισσεύματα

Λίγο πολύ όλοι προτιμάμε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αφήνοντας στο ψυγείο μερίδες που έχουν περισσέψει από άλλες μέρες. Η κατανάλωση των γευμάτων που έχουμε αποθηκεύσει στο ψυγείο όχι μόνο βοηθά στη μείωση του food waste, αλλά μας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα το να ξαναζεστάνουμε του χθεσινό φαγητό χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από το να μαγειρέψουμε ένα νέο γεύμα.

Προϊόντα καθαρισμού

Αναζητούμε σφουγγάρια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, σαπούνια πιάτων και απορρυπαντικά που είναι βιοδιασπώμενα και απαλλαγμένα από φωσφορικά άλατα και άλλα επιβλαβή υλικά τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή. Προτιμάμε την αγορά χύμα προϊόντων για να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα από τις συσκευασίες και αγοράζουμε βιοδιασπώμενες σακούλες απορριμμάτων.

Συντήρηση ψυγείου

Ακόμη και λίγη σκόνη στα πηνία του ψυγείου ή κάτω από αυτό, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση της συσκευής. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι μια φορά το χρόνο να το αποσυνδέουμε από την πρίζα και να καθαρίζουμε καλά.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook