10410: Ο αριθμός που βάζει τέλος στην κακοποίηση ζώων – Σε λειτουργία από την ΕΛ.ΑΣ

10410-ο-αριθμός-που-βάζει-τέλος-στην-κακοπο-1285607

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται ο πενταψήφιος αριθμός 10410 της ΕΛ.ΑΣ, για την προστασία των ζωών. Οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα με ένα τηλεφώνημα, να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, αλλά και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους.

Η επικοινωνία με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα είναι δυνατή καθημερινά από τις 07:00 το πρωί, έως 23:00 το βράδυ, με την Αστυνομία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβασή.

«Η προστασία των ζώων αποτελεί για κάθε κοινωνία ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. Δίνουμε αξία σε κάθε ζωή. Ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 10410 της ΕΛ.ΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των τετράποδων φίλων μας. Θέτουμε από σήμερα ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών, εξελίσσοντας τις υπηρεσίες της Αστυνομίας μας. Όλοι μαζί εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση κάθε μορφής ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πάνω από 14.000 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων τα τελευταία 3,5 χρόνια

Τα τελευταία 3,5 χρόνια, οι αρχές έχουν δεχτεί περισσότερες από 14.190 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Από το 2019, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συνολικά 1.135 συλλήψεις, βεβαιώνοντας παράλληλα πρόστιμα ύψους 8.675.885 ευρώ για 6.414 πολίτες με κακοποιητικές τάσεις.

Το ίδιο διάστημα έχουν σχηματιστεί 5.581 δικογραφίες. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές δέχονται 11 καταγγελίες κατά μέσο όρο την ημέρα για περιστατικά κακοποίησης ζώων και μόλις η μία από αυτές κατά μέσο όρο καταλήγει με τη σύλληψη του καταγγελόμενου προσώπου.

Παρά το γεγονός ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, θεσπίστηκε νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων, φέρνοντας αυστηροποίηση των ποινών, μόνο τους 7 πρώτους μήνες του 2022, ιδιώτες, φιλοζωικές, φορείς και υπηρεσίες, έχουν προχωρήσει σε 2.353 καταγγελίες.

Το ίδιο διάστημα, η αστυνομία προχώρησε σε 181 συλλήψεις, ενώ βεβαίωσε 1.230 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,77 εκατομμυρίου ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η θανάτωση ή ο βασανισμός, διώκεται πλέον ως κακούργημα και επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ποινές όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα κρούσματα κακοποίησης.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook