10 «υγιεινές» συνήθειες που παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις

10-υγιεινές-συνήθειες-που-παχαίνουν-χ-1399614

Αν πιστεύετε ότι τρώτε υγιεινά και ακολουθείτε «υγιεινές» συνήθειες, αλλά παίρνετε βάρος, τότε κάτι πάει στραβά.

Μπορεί να ακολουθείτε κάποιες παρωχημένες συμβουλές ή ο συνδυασμός των υγιεινών συνηθειών να φέρνει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι οι 10 «υγιεινές» συνήθειες που παχαίνουν

1. Καταργήσατε τη ζάχαρη και χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά

Καθώς τα στοιχεία από μελέτες συνεχίζουν να συσσωρεύονται ενάντια στη ζάχαρη, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για πιο υγιεινές γλυκές επιλογές. Για να καλύψουν τη ζήτηση, οι παρασκευαστές τροφίμων παράγουν συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη, όπως, μπισκότα και αναψυκτικά —αλλά μην μπερδεύεστε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλά τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν την ινσουλίνη (η κύρια ορμόνη αποθήκευσης λίπους του σώματός μας) να απελευθερωθεί στο έντερο επειδή είναι γλυκά σαν τη ζάχαρη. Επιπλέον, όταν οι κατασκευαστές αφαιρούν τη ζάχαρη από τα προϊόντα, συχνά προσθέτουν λίπη αλλά λίπη, όπως φοινικέλαιο και κρέμα γάλακτος για να καλύψουν τη γεύση. Το συμπέρασμα: Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, παραλείψτε τις επιλογές “χωρίς ζάχαρη” και τρώτε αυτό που πραγματικά λαχταράτε με μέτρο.

2. Ασκείστε καθημερινά

Είστε αφοσιωμένοι στη ρουτίνα της καθημερινής προπόνησής σας, αλλά δεν δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Για να διασφαλίσετε ότι δίνετε στο σώμα σας τον χρόνο ξεκούρασης, περιορίστε σε 5 ή 6 τις ημέρες γυμναστικής.

3. Smoothie μετά τη γυμναστική

Αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε ένα σέικ πρωτεΐνης ή ένα smoothie μετά από κάθε προπόνηση, πρέπει να το ξανασκεφτείτε», λέει η διαιτολόγος Kayleen St. John, MS, RD , επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής στις Μελέτες Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο eatthis.com. “Για τις περισσότερες προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, η κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε πρωτεΐνες είναι απολύτως επαρκής. Η κατανάλωση ενός σέικ πρωτεΐνης στο ενδιάμεσο είναι πιθανότατα περιττή και αντ ‘αυτού απλώς αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων.” Εάν δεν σκοπεύετε να έχετε ένα γεύμα εκτός από το smoothie μετά την προπόνηση, τότε οπωσδήποτε πιείτε το smoothie.

4. Εξοικονομείτε θερμίδες “για αργότερα”

Εάν τακτικά αμελείτε τις θερμίδες τις ημέρες που σκοπεύετε να πάρετε επειδή θα βγείτε για φαγητό το βράδυ ή θα πιείτε 1-2 ποτά, μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Ο λόγος: Είναι δύσκολο να διατηρήσεις καλές διατροφικές συνήθειες και τον έλεγχο των μερίδων όταν πεινάς. Για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής , φάτε μερικά baby καρότα ή μια 10 αμύγδαλα πριν φύγετε για να συναντήσετε τους φίλους σας. Εάν πίνετε αλκοόλ, περιορίστε τον εαυτό σας σε δύο ποτά το πολύ για να εξοικονομήσετε θερμίδες και να μην μεθύσετε και να χάσετε τον αυτοέλεγχό σας.

5. Τρώτε «υγιεινά» σνακ

Καθώς πολλές φορές βασιζόμαστε σε σνακ και όχι σε πλήρη γεύματα, αυτό το γεγονός αυξάνει το τσιμπολόγημα ειδικά των τροφών εκείνων με φράσεις, όπως «ολικής αλέσεως», «χωρίς γλουτένη» και «χαμηλά λιπαρά», τρόφιμα δηλαδή που είναι γεμάτα με αρκετές θερμίδες και ζάχαρη. Έτσι, αν τα φαινομενικά υγιεινά σνακ, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα κουλούρια και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μέρος του διαιτολογίου σας για σνακ, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

6. Τρώτε τροφές με χαμηλά λιπαρά

Ξέρουμε όλοι ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, επομένως τα αποφεύγουμε. Δεν χρειάζονται όμως υπερβολές. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση υγιεινών λιπών όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και να παραμείνετε υγιείς. Τα λίπη όχι μόνο μας βοηθούν να απορροφήσουμε πολλές από τις βιταμίνες από τη διατροφή μας, αλλά βοηθούν επίσης να μας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Για να μην αναφέρουμε, ότι τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά μας κάνουν πεινάμε πιο γρήγορα.

7. Παραλείπετε τον ύπνο για μια πρωινή προπόνηση

Το να κάνετε μια προπόνηση το πρωί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για περισσότερη ενέργεια και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με πιο υγιεινό τρόπο. Το πρόβλημα; Εάν ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για τις 5 το πρωί αλλά κοιμηθήκατε μετά τα μεσάνυχτα, μπορεί να χάσετε κρίσιμο ύπνο. Όσοι κάνουν δίαιτα και κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο, παίρνουν 2½ φορές περισσότερο λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με έρευνα από το Wake Forest. Εάν θέλετε να τρέξετε πριν το χάραμα, κοιμηθείτε έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα.

8. Κοιμάστε πάρα πολύ

Αν και ο λίγος ύπνος σχετίζεται με αύξηση βάρους, οι ερευνητές στο Wake Forest διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά, το επικίνδυνο είδος που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό.

9. Παραλείπετε γεύματα

Πολλοί παραλείπουν γεύματα για να χάσουν βάρος. Αν σας ακούγεται οικείο, αυτή η στρατηγική, μπορεί κάλλιστα να είναι υπεύθυνη για το επιπλέον κιλό που έχετε πάρει. Αυτό συμβαίνει επειδή η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και ενισχύει την πείνα σας. Αυτό θέτει το σώμα σας σε λειτουργία πρωταρχικής αποθήκευσης λίπους και αυξάνει τις πιθανότητες υπερφαγίας στο επόμενο γεύμα. Για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας ανεβασμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εστιάστε σε μικρά σνακ με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ή μικρά γεύματα κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Όχι μόνο θα κάψετε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας μια σειρά από μικρότερα γεύματα, αλλά και θα αποφύγετε το βραδινό τσιμπολόγημα.

10. Δεν τρώτε τον κρόκο του αυγού

Οι ομελέτες από ασπράδι αυγού μπορεί να είναι το πρωινό ή brunch που σας αρέσει, αλλά ήρθε η ώρα να δώσετε μάι ευκαιρία στον κρόκο. Αποτελεί εξαιρετική πηγή χολίνης (καίει λίπος) και βιταμίνης D. Μην ξεχνάτε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την κοιλιακή παχυσαρκία. Επίσης, οι κρόκοι περιέχουν υγιή λίπη που ενισχύουν τον κορεσμό.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook