10 τρόποι για να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

10-τρόποι-για-να-μειώσεις-τη-χρήση-πλαστ-695241

Με τον πλανήτη να βρίσκεται σε άμεση ανάγκη βοήθειας, η ατομική ευθύνη για ό,τι αγοράζουμε και ό,τι πετάμε είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να υπάρξουν θετικές αλλαγές στην πορεία του περιβάλλοντος.

Από το να αλλάξεις καθαριστικά μέχρι το να χρησιμοποιήσεις οδοντόβουρτσες από βιοδιασπώμενα υλικά, διάβασε παρακάτω 10 τρόπους να μειώσεις τη χρήση πλαστικού και να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο eco-friendly.

Πες «όχι» στις πλαστικές κάψουλες καφέ

Οι περισσότερες καφετιέρες απαιτούν για την Παρασκευή καφέ κάψουλες οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος. Αντί να επενδύεις σε αυτές μπορείς να επιλέξεις βιοδιασπώμενες ή μεταλλικές, τις οποίες μπορείς να επαναχρησιμοποιείς.

Επένδυσε σε καπάκια σιλικόνης

Έχουμε συνηθίσει να σκεπάζουμε τα πιάτα και τα μπολ μας με διάφανη μεμβράνη. Πλέον, κυκλοφορούν στην αγορά καπάκια από σιλικόνη τα οποία χρησιμοποιούνται πολλές φορές, πλένονται, καλύπτουν αεροστεγώς κάθε σκεύος και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Αρνήσου τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους μείωσης της χρήσης πλαστικού είναι η επένδυση σε ένα «εναλλακτικό» μπουκάλι νερού. Η αγορά βρίθει από επιλογές. Μεταλλικό ή γυάλινο, όποιο κι αν επιλέξεις σίγουρα θα απολαμβάνεις το νερό σου με περισσότερη ευχαρίστηση, αφού δεν θα μολύνεις το περιβάλλον.

Φτιάξε τους δικούς σου χυμούς

Έτσι θα μειώσεις κατά πολύ τη χρήση πλαστικού και θα πίνεις ολόφρεσκους χυμούς. Δύο σε ένα λοιπόν, καθώς κάνεις καλό στο περιβάλλον, αλλά και στον εαυτό σου.

Αντικατάστησε τα πλαστικά δοχεία φαγητού

Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε κάθε μέρα φρέσκο φαγητό είναι να το ετοιμάζουμε από το σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η αποθήκευσή του σε πλαστικά μπολ καθιστά αυτή την διεργασία επιβαρυντική για το περιβάλλον και – ενδεχομένως – επικίνδυνη για εμάς, αφού με την πολλή χρήση στο πλαστικό δημιουργούνται μικροοργανισμοί που μπορεί να εισχωρήσουν στο φαγητό μας.

Κάνε το ίδιο με τα καλαμάκια

Αντί να πίνεις τον δροσερό καφέ σου από καλαμάκι μιας χρήσης δοκίμασε τα μεταλλικά ή τα φτιαγμένα από μπαμπού και σιλικόνη καλαμάκια.

Χρησιμοποίησε «εναλλακτικές» οδοντόβουρτσες

Μιας και μιλήσαμε για μπαμπού, ήξερες ότι πλέον υπάρχουν και οδοντόβουρτσες φτιαγμένες από αυτό το υλικό και απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον; Δοκίμασέ τις και πέταξε μια και καλή τις πλαστικές.

Κάνε το μπάνιο σου eco-friendly

Μην κάνεις το μπάνιο σου «φωλιά» για πλαστικά μπουκάλια και θήκες. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τα σαπούνια σου με μπάρες που συνήθως έρχονται σε μη-πλαστικές συσκευασίες και είναι φτιαγμένες από μικρές επιχειρήσεις, άρα βοηθάς και το περιβάλλον και περισσότερους ανθρώπους.

Ξέχνα τις σακούλες μιας χρήσης

Ευτυχώς, οι περισσότεροι συνηθίσαμε πια στη χρήση υφασμάτινων ή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών για τα ψώνια μας. Γιατί να κουβαλάς δεκάδες πλαστικές σακούλες, που μπορεί και να σκιστούν, αντί να έχεις μία, δυο ή και περισσότερες για να μεταφέρεις τα ψώνια σου;

Επικεντρώσου σε ό,τι έχεις ήδη

Θα εκπλαγείς αν σκεφτείς πόσα πράγματα από αυτά που ήδη έχεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Το πιο απλό παράδειγμα. Αντί να αγοράσεις ένα καινούριο βάζο, κοίταξε καλά τα ντουλάπια σου – μπορεί ακόμα και ένα ποτήρι που κάθεται στο πίσω μέρος της ραφιέρας να είναι κατάλληλο. Πριν αγοράσεις κάτι καινούριο, αναρωτήσου αν έχεις ήδη κάτι που θα μπορούσε με μικρές τροποποιήσεις να σε εξυπηρετήσει.

Πηγή: marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook