10 συμβουλές από relationship experts για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

10-συμβουλές-από-relationship-experts-για-να-ξεπεράσετε-έ-1411087

Το να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό δεν είναι εύκολο πράγμα. Το τέλος μιας σχέσης ισοδυναμεί με έναν μικρό θάνατο λένε, και ίσως έχουν δίκιο, αφού η θλίψη, η μοναξιά, το αίσθημα απόρριψης και οι ενοχές μάς κατακλύζουν είτε επιθυμούσαμε είτε όχι τον χωρισμός.

Μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει έντονα και τη φυσική μας κατάσταση, προκαλώντας άγχος, κούραση, απώλεια ή αύξηση βάρους. Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να συνέλθει από έναν χωρισμό ποικίλει ανάλογα με την ψυχοσύνθεση και τα βιώματά του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να γίνουν και για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτό το «σοκ» συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές από ειδικούς, relationship και sex experts.

Δημιουργήστε μια υποστηρικτική ομάδα

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε σοφά τους ανθρώπους με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. «Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας φίλους και συγγενείς που σας αγαπούν και σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Τα θετικά συναισθήματα που θα σας δημιουργήσουν είναι αυτό που χρειάζεστε», λέει η Sara Davison, relationship expert.

Αποφύγετε το όνομα του πρώην σας

Τουλάχιστον μην το αναφέρετε ολόκληρο. «Τα ονόματα μεταφέρουν μεγάλο φορτίο και αναμνήσεις που προκαλούν θλίψη. Καλύτερα αποφύγετε ολόκληρο το όνομα ή τα nicknames που του δίνατε και χρησιμοποιήστε τα αρχικά, ακόμα και όταν μιλάτε ή γράφετε. Αυτή τη μικρή τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική», υποστηρίζει η Sara Davison.

Υιοθετήστε έναν ουδέτερο τόνο όταν μιλάτε για τη σχέση που τελείωσε

Έπειτα από έναν χωρισμό είναι φυσιολογικό να ξεσπάτε έντονα για τον πρώην σας, χρησιμοποιώντας «μεγάλες» κουβέντες για τη σχέση σας. «Αφού περάσει ένα διάστημα μικρό με ξεσπάσματα, επικεντρωθείτε στο να μιλάτε ουδέτερα για τον πρώην σας. Πείτε σε όσους σας ρωτούν ότι χωρίσατε επειδή δεν ταιριάξατε, αντί να κακολογείτε και να κατηγορείτε το άλλο άτομο. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το άλλο άτομο, αλλά με εσάς. Θα σας βοηθήσει να πάτε παρακάτω μη επιτρέποντας στο άλλο άτομο να “ασκεί” έλεγχο στην ψυχολογία σας, ακόμα και μετά τη σχέση», προτείνει η Hayley Quinn, dating expert.

Αγκαλιάστε τον πόνο

«Οι άνθρωποι υιοθετούν πολλές διαφορετικές στρατηγικές για να κρύψουν τον πόνο και τη θλίψη τους. Αλκοόλ, πάρτι, φαγητό, και γενικώς η άρνηση είναι ένας από αυτούς», εξηγεί η Hilda Burke, ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει «Αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο, να τον αγκαλιάσουμε, να κατανοήσουμε τι συνέβη, χωρίς να προσπαθούμε να παραπλανήσουμε τον εαυτό μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Γυμναστείτε

Πολύ και έντονα. Οι ειδικοί προτείνουν τις αεροβικές ασκήσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο, η ψυχολογία ανεβαίνει και βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά. «Το spinning είναι ένας τρόπος για να μπουστάρετε την καρδιά σας. Συνοδεύσετε τις ασκήσεις σας με μουσική disco κι αν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς δοκιμάστε τους λάτιν χορούς ή το street dancing. Η περίοδος μετά τον χωρισμό είναι ιδανική για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας, να συνδεθείτε με το παιδί που κρύβεται μέσα σας και να συναντήσετε νέους ανθρώπους», προτείνει η Rachael Lloyd, relationship expert.

Φτιάξτε μια λίστα με τα αρνητικά της σχέσης

Σημειώστε τους λόγους για τους οποίους η σχέση σας δεν θα πετύχαινε. Οι 10 πιο βασικοί, αρκούν. «Μην αφήνετε τον εαυτό σας να εστιάζει στα θετικά, δημιουργώντας στο μυαλό σας την εικόνα του “τέλειου”. Εστιάστε στα αρνητικά του, για να καταφέρετε να προχωρήσετε», σύμφωνα με την Hayley Quinn.

Φτιάξτε μια -άλλη- λίστα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να έχει ο σύντροφός σας

«Το ότι χωρίσατε δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για τις σχέσεις και τα ραντεβού. Χρησιμοποιήστε τις εμπειρίες και τη γνώση σας για να εστιάσετε σε όσα χρειάζεστε τώρα. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσα έχουν αλλάξει στον τρόπο που σκέφτεστε και σε αυτά που αναζητάτε από τον άλλο», υποστηρίζει η dating expert.

«Καλοπιάστε» τον εαυτό σας

Είτε πρόκειται για ένα ζεστό μπάνιο είτε για λίγο παραπάνω ύπνο, αφήστε τον εαυτό σας να το «ζήσει». «Βρείτε χρόνο για να “καλοπιάσετε” τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μείνετε στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί και ένα βιβλίο στο χέρι. Κάντε ό,τι σας ευχαριστεί», συμβουλεύει η Sara Davison.

Βγείτε έξω

Και κοιτάξτε γύρω σας. Η relationship expert Sara Davinson τονίζει πως πρέπει να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι και όχι κοιτώντας το κινητό μας. «Όχι μόνο θα φτιάξει η διάθεσή σας, αλλά μπορεί να υπάρξει και κάποιο ενδιαφέρον βλέμμα, που θα ανεβάσει την αυτόπεποίθησή σας. Επιπλέον, ο χρόνος που περνάμε εκτός σπιτιού, περπατώντας στο φυσικό φως, συμβάλλει στο να μειωθεί το στρες και να βελτιωθεί η πίστη στον εαυτό μας».

Εστιάστε σε εσάς

«Πολλοί άνθρωποι για να επεξεργαστούν το τέλος μιας σχέσης ξεκινούν ένα καινούριο χόμπι ή προσπαθούν να επανασυνδεθούν με φίλους και οικογένεια. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πόσο σημαντική είναι η ψυχική σας υγεία και απολαύστε τον χρόνο που έχετε ως single».

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook