10 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εθισμένη στα ψώνια

10-σημάδια-που-δείχνουν-ότι-είσαι-εθισμέ-1318396

Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ψώνια και τις αγορές, ονομάζονται από τους ψυχολόγους «ψυχαναγκαστικοί καταναλωτές». Αυτά είναι τα 10 σημάδια των shopaholics ή ελληνικά των αγορομανών, σύμφωνα με την April Benson,Ph.D., συγγραφέα του βιβλίου To Buy or Not to Buy: We Why Overshop and How to Stop.

1 Έχεις αφόρετα ρούχα στη ντουλάπα σου

Δεν μιλάμε για αντικείμενα που έλαβες ως δώρο, αλλά για ρούχα που επίλεξες και αγόρασες μόνη σου και κρέμονται ακόμη με τις ταμπέλες. Το πιθανότερο είναι ότι έχεις ξεχάσει μερικά από αυτά.

2 Νιώθεις ενθουσιασμένη όταν αγοράζεις κάτι

Δεν πρόκειται απαραίτητα για την κατοχή του αντικειμένου. Απλώς η πράξη της αγοράς αυξάνει τη διάθεσή σου.

3 Ψωνίζεις πάντα κάτι μετά από καυγά

Πολλοί shopaholics στρέφονται στα ψώνια προκειμένου να καλύψουν κάποιο συναισθηματικό κενό, λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης ή η έλλειψης αυτοπεποίθησης.

4 Αγοράζεις πράγματα επειδή ήταν σε προσφορά

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αγοράζει αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, μόνο και μόνο επειδή βρήκες μια καλή προσφορά ή σε έκπτωση, μπορεί να είσαι shopaholic.

5 Προσπαθείς να κρύψεις τις αγορές σου

Κρύβεις τσάντες από τα ψώνια στο πίσω μέρος της ντουλάπας ή προσπαθείς να παρουσιάσεις τα καινούργια σου ρούχα ως παλιά; Το να κρύβεις τις αγορές σου από τους αγαπημένους σου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις σχέσεις σου.

6 Οι αγορές σου σε βλάπτουν

Εάν οι αγοραστικές σου συνήθειες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, τις σχέσεις, τη δουλειά σου αλλά και το πορτοφόλι σου (αφού ενδέχεται να χρωστάς σε πιστωτικές και δάνεια), μπορεί να είσαι shopaholic.

7 Νιώθεις τύψεις ή ενοχές μετά την αγορά

Πολλοί shopaholics αισθάνονται ενθουσιασμό όταν αγοράζουν κάτι. Ωστόσο αυτό το συναίσθημα εξαφανίζεται γρήγορα και μένουν με αισθήματα τύψεων, ενοχών ή απογοήτευσης που δεν μπορούν να ελέγξουν τη συνήθεια των αγορών τους. Παρά το γεγονός ότι βιώνουν αισθήματα τύψεων, οι shopaholics γρήγορα υπερασπίζονται και εκλογικεύουν τις αγορές τους εάν τους αμφισβητήσουν.

8 Εάν δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι που θέλεις, νιώθεις στέρηση ή θυμό

Ας πούμε ότι βλέπεις ένα όμορφο φόρεμα που απλά πρέπει να έχεις. Αλλά δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσεις και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν σου επιτρέπει να το πληρώσεις με δόσεις. Παρακαλάς τον ιδιοκτήτη του καταστήματος να σε αφήσει να το εξοφλήσεις με αυτόν τον τρόπο γιατί η σκέψη να μην αγοράσεις αυτό το φόρεμα είναι επώδυνη. Αλλά μόλις αγοράσεις τελικά το φόρεμα, δεν θα αργήσεις να βρεις κάτι νέο που θέλεις να αγοράσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

9 Αγοράζεις παρορμητικά

Είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό να αγοράσεις αυτό το χαριτωμένο φόρεμα που είδες στο κατάστημα, ειδικά όταν είναι σε προσφορά. Δεν σκόπευες να το αγοράσεις, αλλά μπορείς εύκολα να δικαιολογήσεις πόσο ωραία θα ήταν για το καλοκαίρι (παρόλο που έχουμε χειμώνα!). Ανεξάρτητα από το τι περιέχει η τσάντα αγορών σου, δυσκολεύεσαι να αποφύγεις τις παρορμητικές δαπάνες.

10 Ξοδεύεις περισσότερα από όσα μπορείς να αντέξεις οικονομικά

Ίσως η αγοραστική σου συμπεριφορά να σε έχει οδηγήσει σε χρέη. Ίσως να σε εμποδίζει να αποταμιεύσεις χρήματα ή να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους.

Ανακάλυψες ότι έχεις παραπάνω από τα παραπάνω σημάδια; Αν ναι, το να καταλάβεις τι σε οδηγεί να ψωνίζεις μπορεί να είναι το βήμα να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού.

bestofyou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook