10 ελληνικές παραλίες με πολύ ρηχά νερά για ξέγνοιαστες στιγμές με μικρά παιδιά

10-ελληνικές-παραλίες-με-πολύ-ρηχά-νερά-1498040
Shutterstock

Οι οικογενειακές διακοπές είναι από μόνες τους μία ολόκληρη ταξιδιωτική κατηγορία. Συχνά απαιτούν λίγη μεγαλύτερη οργάνωση, σίγουρα πολύ περισσότερο κουβάλημα, και αρκετές φορές κρύβουν παγίδες τις οποίες η εμπειρία κάποιου στον ρόλο του γονιού του διδάσκει σταδιακά πώς να αποφεύγει.

Κάπως έτσι, μία λίστα με πράγματα και μέρη «φιλικά προς τα παιδιά» πάντα βοηθάει αν θέλετε να γλιτώσετε περιττή ταλαιπωρία και άγχος. Οι παραλίες είναι μία πολύ καλή αρχή για όσους λατρεύουν τη θάλασσα και σκοπεύουν αυτό το καλοκαίρι να κρατήσουν απασχολημένα τα μικρά τους πλάι στο κύμα από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Τις ώρες εκείνες που η θάλασσα είναι στην πιο ζεστή της φάση και κανείς δεν θέλει στα αλήθεια να γυρίσει στο σπίτι. Βασικότερο συστατικό τα ρηχά, απάνεμα νερά που δεν προκαλούν αίσθημα φόβου ακόμα κι όταν μιλάμε για αληθινά μικρούς κολυμβητές.

Από την βόρεια Ελλάδα μέχρι τα ανείπωτα όμορφα τοπία της Κρήτης παντού υπάρχει και μία τέλεια παραλία ιδανική για τις οικογένειες που θέλουν να ζήσουν την πιο φιλόξενη πλευρά των ελληνικών διακοπών. Επιλέξαμε 10 από αυτές για ξένοιαστες βουτιές και ατελείωτο πλατσούρισμα σε φιλικά, ήσυχα νερά.

Χάρακας, Αττική

Στον ομώνυμο οικισμό, μία μόλις ανάσα από το Σούνιο, μία θαυμάσια παραλία της Αττικής αποτελούσε τα παλαιότερα χρόνια κρυμμένο μυστικό για λίγους και μυημένους. Σταδιακά, ωστόσο, ο μικρό κόλπος του Χάρακα με τη μαλακή άμμο και τα πολύ ρηχά νερά εξελίχθηκε σε αγαπημένο προορισμό, όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων των νοτίων προαστίων αλλά και σταθερών θαμώνων από ολόκληρη την πόλη.

Πεντακάθαρη θάλασσα και ένα σχεδόν τροπικό περιβάλλον που μοιάζει απίστευτο ότι βρίσκεται μόλις 50 λεπτά μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά λατρεύουν τη συγκεκριμένη παραλία, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και μία καντίνα για να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα. Τα Σαββατοκύριακα ο Χάρακας μαζεύει πλέον πολύ κόσμο, τις καθημερινές (ακόμα και τα απογεύματα) θα βρείτε εδώ έναν ήρεμο παράδεισο για ξένοιαστο παιχνίδι με τα μικρά σας σε απάνεμα, γαλήνια νερά.

Shutterstock

Μεγάλο Καβούρι, Αττική

Μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας το Καβούρι είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αττικής. Λίγο πριν τη διάσημη παραλία της Βουλιαγμένης θα δείτε μία μικρή, ήρεμη χερσόνησο με καθαρά και ρηχά νερά, ειδικά για καλοκαιρινές εξορμήσεις με τα παιδιά σας.

Η παραλία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω του μετρό στο Ελληνικό και στη συνέχεια λεωφορείο που κάνει στάση ακριβώς μπροστά στο Καβούρι. Ακριβώς μετά το Μεγάλο Καβούρι, θα συναντήσετε το «αδελφάκι» του, το Μικρό Καβούρι, επίσης ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές βουτιές με την οικογένεια πλάι στην πόλη, αλλά με λίγο πιο βαθιά νερά.

Μοναστήρι, Πάρος

Στο βόρειο τμήμα της Πάρου μία παραλία συνδυάζει ιδανικά τις οικογενειακές, χαλαρές στιγμές με τον κοσμοπολίτικο αέρα του νησιού.

Το Μοναστήρι βρίσκεται λίγο μετά από τις περίφημες Κολυμπήθρες και ξεχωρίζει για την φαρδιά, αμμώδη ακτή του η οποία θα γίνει το ιδανικό καταφύγιο για ξένοιαστες στιγμές μέχρι την ώρα που δύει ο ήλιος. Μπροστά, ένας ήρεμος κολπίσκος με νερά που δεν τα πιάνουν ποτέ οι δυνατοί άνεμοι των Κυκλάδων, τόσο ρηχός που θα χρειαστεί να ξεμακρύνετε πάρα πολύ αν θέλετε στα αλήθεια να κολυμπήσετε με την αληθινά έννοια της λέξης.

Μπορεί το Μοναστήρι να μην είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη παραλία για «απλωτές», είναι όμως η τελειότερη επιλογή αν θέλετε να αφήσετε ελεύθερα τα παιδιά σας να πλατσουρίσουν για ώρες σε ασφαλή νερά, να φτιάξουν κάστρα ή να κάνουν θαλάσσιο ποδήλατο. Ακριβώς από πάνω ένα beach bar που λειτουργεί και ως εστιατόριο από το μεσημέρι και μετά θα σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε.

Χρήσιμο tip: Αν φτάσετε στην παραλία πριν τις 11 το πρωί θα συναντήσετε μία απέραντη ηρεμία που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Σάνη, Χαλκιδική

Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, η Σάνη καταφέρνει να «παντρέψει» τη λάμψη των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν συνδέσει το όνομα τους με αυτό της πανέμορφης παραλίας με τη χαλαρή διάθεση ενός πραγματικά γαλήνιου παραδείσου.

Στη Σάνη, λίγο μετά τη Νέα Φώκαια, με μία μοναδική θέα στην οροσειρά του Ολύμπου, θα βρείτε καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά πλάι σε έναν όμορφο υγροβιότοπο που σίγουρα θα ξετρελάνει τα μικρά παιδιά. Στην περιοχή, η οποία έχει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς πάνω σε έναν λόφο δίπλα στις λίμνες Αμπάρες βρίσκεται ένας προϊστορικός οικισμός, βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη πουλιών, χαρίζοντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.

Για όσους θέλουν να δουν την πιο έντονη πλευρά της Σάνη, εννοείται πως σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα σχετικά beach bar με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ωραία κοκτέιλ και πολλή μουσική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patras Greece (@patras.gr)

Καλόγρια, Αχαΐα

Σε μία περιοχή της Ελλάδας που γνωρίζει πρωτοφανή τουριστική ανάπτυξη, στην Πελοπόννησο με τις υπέροχες ακτές και τη μοναδική φύση, η παραλία Καλόγρια στην Αχαΐα βρίσκεται περίπου 40 λεπτά μακριά από την Πάτρα και αποτελεί αγαπημένο, καλοκαιρινό προορισμό για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Η Καλόγρια είναι σε αρκετά σημεία της πλήρως οργανωμένη, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μεγάλα τμήματα όπου μπορείτε να απομονωθείτε και να χαλαρώσετε εντελώς μόνοι με την παρέα σας. Η ακτογραμμή εκτείνεται σε συνολικό μήκος 9 χιλιομέτρων και τα διάφανα νερά της βαθαίνουν σταδιακά, προσφέροντας ασφάλεια ακόμα και στα πιο μικρά παιδιά.

Ένα άγριο, φυσικό τοπίο απλώνεται πίσω από τη φημισμένη, πλέον, ακτογραμμή, κάνοντας την μεγάλη παραλία της Καλόγριας μία θαυμάσια αφορμή να ανακαλύψετε έναν από τους πιο ιδιαίτερους τόπους της χώρας μας.

Μπάλος, Κρήτη

Μάλλον δεν υπάρχει ταξιδιωτικό περιοδικό ή σάιτ στον κόσμο που να μην έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά ξεχωριστή αναφορά σε αυτή την εξωπραγματικά όμορφη παραλία της βόρειας Κρήτης, που αποτελεί ένα μικρό «μυστήριο» ειδικά για τους τουρίστες που δυσκολεύονται ακόμα και μετά από πολλές επισκέψεις να αφομοιώσουν την απίστευτη γοητεία της.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, όμως, εκτός από ένα ασύλληπτα ευλογημένο φυσικό τοπίο είναι και ένα θαυμάσιο μέρος για ατελείωτο πλατσούρισμα, παιχνίδι και περπάτημα με μικρά παιδιά, που βαριούνται εύκολα και ψάχνουν μονίμως κάτι καινούργιο για να ανακαλύψουν.

Μοναδική δυσκολία η τεράστια πολυκοσμία που επικρατεί εδώ όλο το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν βρεθείτε στα Χανιά τον Ιόνιο ή τον Σεπτέμβριο θα δείτε το άλλο πρόσωπο του Μπάλου, ένα πρόσωπο πιο χαλαρό, πιο διακριτικό, πιο φιλόξενο και απόλυτα τροπικό που θα σας κάνει να ονειρεύεστε αυτό τον μαγευτικό τόπο ολόκληρο τον χειμώνα.

Ελαφονήσι, Κρήτη

Ίσως να μη βρείτε πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα πιο ήρεμα, ζεστά και ρηχά νερά απ’ αυτά που βρέχουν το εξωτικό Ελαφονήσι στον νομό Χανιών.

Μία πασίγνωστη παραλία που έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά του κόσμου και θεωρείται – δικαίως – μία από τις ωραιότερες της χώρας μας αναγνωρίζεται αμέσως χάρη στη ροζ άμμο που την καλύπτει απ’ άκρη σε άκρη και τα τιρκουάζ νερά που μοιάζουν ψεύτικα.

Το νερό στο Ελαφονήσι δεν βαθαίνει σχεδόν ποτέ και όσο μέσα στη θάλασσα κι αν προχωρήσετε το πολύ – πολύ η στάθμη να αγγίξει τα γόνατα σας. Εδώ θα εξερευνήσετε έναν ανεπανάληπτο τόπο, διασχίζοντας μία αξέχαστη διαδρομή μέσα από το πέλαγος που καταλήγει σε ένα σχεδόν τροπικό νησάκι απέναντι, καλυμμένο με λευκά αμμώδη λοφάκια. Στο Ελαφονήσι είτε βρεθείτε μόνοι είτε με τα παιδιά σας το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε στιγμή.

Shutterstock

Άβυθος, Κεφαλονιά

Στη νοτιοανατολική πλευρά της πανέμορφης, καταπράσινης Κεφαλονιάς μία παραλία είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομα της: ρηχή, ήσυχη, ατάραχη, με μία κατάξανθη άμμο να απλώνεται σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από τα πόδια σας.

Η Άβυθος είναι πλήρως οργανωμένη με μία καντίνα πάνω στην παραλία, ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά κοντινά εστιατόρια, γεγονός που την κάνει μία εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί με τα παιδιά τους. Μάλιστα, τα νερά στην Άβυθο είναι τόσο ρηχά που εδώ πολλοί γονείς μαθαίνουν στα μικρά τους τα πρώτα κολυμβητικά μυστικά.

Αρίλλας, Θεσπρωτία

Στα μαγευτικά Σύβοτα, πολύ κοντά στον παραδοσιακό οικισμό της Πέρδικας, η παραλία του Αρίλλα είναι μία από τις πιο απάνεμες και ρηχές παραλίες ολόκληρης της Θεσπρωτίας. Διαθέτει πολύ ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, ενώ στην κοντινή καντίνα θα βρείτε από καφέ και σνακ μέχρι δροσερές γρανίτες και παγωτά.

Οι οικογένειές την επιλέγουν σταθερά για τον ήσυχο χαρακτήρα της και για το γεγονός ότι βρίσκεται πραγματικά μία ανάσα από την Πέρδικα όπου θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και αρκετά εστιατόρια με καλό φαγητό. Αν οι old fashioned, οικογενειακές διακοπές είναι ο στόχος σας τότε μία βόλτα από τον Αρίλλα είναι απαραίτητη.

Στούπα, Μεσσηνία

Μία παραλία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ειδικά για όσους έχουν κάνει αρκετές φορές στάση στη Μεσσηνία, η εμβληματική Στούπα μετά την Καλαμάτα είναι μία από τις πιο διασημότερες παραλίες της ευρύτερης περιοχής, διαθέτοντας πολλά beach bar, μία ονειρεμένη, αχανή αμμουδιά και ρηχά που δεν βαθαίνουν ποτέ ιδιαίτερα.

Αν δεν αντέχετε τη φασαρία και την πολυκοσμία σίγουρα η οικογενειακή κατάσταση που δημιουργείται στη Στούπα, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν θα σας ενθουσιάσει. Αν από την άλλη θέλετε ένα μέρος όπου θα νιώθετε άνετα να αφήσετε τα παιδιά σας να τρέξουν και να παίξουν τότε σε περίπου τρία τέταρτα μακριά από την Καλαμάτα θα βρίσκεστε το κατάλληλο σημείο.

travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook