10 λαχταριστοί τρόποι να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

10-λαχταριστοί-τρόποι-να-αξιοποιήσετε-τ-611971

Καθημερινά, η αγορά του ψωμιού είναι απαραίτητη και σχεδόν πάντα μας περισσεύει, οπότε καταλήγουμε σε 2-3 ημέρες να έχουμε στην ψωμιέρα μπαγιάτικα κομμάτια ή ακόμα και ολόκληρες φρατζόλες που θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Και όπως έλεγαν οι σοφές γιαγιάδες μας: «Είναι μεγάλη αμαρτία». Αλλά και μεγάλη σπατάλη, θα συμπληρώσω εγώ. Γι’ αυτό σας έχω τις τέλειες λύσεις για να το αξιοποιήσετε και σας εγγυώμαι ότι δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Μυρωδάτα κρουτόν για τις σαλάτες σας…

Υλικά:

500γρ. ψωμί χωρίς κόρα, σε κύβους 1×1 εκ.

30ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό

1 κουτ. γλυκού μυρωδικό (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο…)

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μυρωδικό. Ρίχνετε τους κύβους ψωμιού και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Τους απλώνετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού κρυώσουν καλά, τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί για 1 εβδομάδα περίπου.

Εύκολα παξιμάδια, για ντάκο, σε σούπες ή σε σαλάτες

Κόβετε τα μπαγιάτικα ψωμιά σε φέτες πάχους 1½ εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 75C. Aπλώνετε τις φέτες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 20 λεπτά ακόμα. Αφήνετε τα παξιμάδια να κρυώσουν καλά και διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί μακριά από υγρασία.

Γαλέτα για παναρίσματα

Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε όσο περισσότερη κόρα μπορείτε. Κόβετε σε κομμάτια την ψίχα και την κόβετε στο multi σε ψίχουλα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ξερή ρίγανη ή θυμάρι ή ½ σκελίδα σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 70C. Απλώνετε τα ψίχουλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν.

cheesegarlicpullapartbread5

Ψωμί γεμιστό με τυρί και βούτυρο

Υλικά:

1 στρογγυλό καρβέλι ή φρατζόλα

60γρ. βούτυρο λιωμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

¼ ματσάκι μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο

250γρ. κασέρι τριμμένο

αλάτι χοντρό

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το καρβέλι (ή φρατζόλα) οριζόντια και κάθετα, φροντίζοντας να μη φτάσει το μαχαίρι μέχρι τη βάση του ψωμιού, δημιουργώντας μικρά τετραγωνάκια με βαθιές τομές ανάμεσά τους. Στρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μια λαμαρίνα και τοποθετείτε το ψωμί στο κέντρο. Σκορπάτε το κασέρι πιέζοντας με τα δάχτυλα για να εισχωρήσει ανάμεσα στα τετραγωνάκια του ψωμιού. Ανακατεύετε το βούτυρο με το σκόρδο και το μαϊντανό και ραντίζετε το καρβέλι. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και κλείνετε καλά με το αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 20 λεπτά στους 180C.

Σκορδαλιά

Υλικά:

½ φρατζόλα ψωμί ξερό, καλά μουλιασμένο, στυμμένο

1-2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

50γρ. καρύδια

100 ml ελαιόλαδο

50ml νερό

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βάζετε στο multi το ψωμί, το σκόρδο, τα καρύδια, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιείτε για 3-4 λεπτά. Ανοίγετε το multi και προσθέτετε λίγο από το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα. Ανάλογα πόσο αραιή τη θέλετε προσθέτετε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό.

Αβγοφέτες για πρωινό

Υλικά:

10 φέτες ψωμί, πάχους 1½ εκ.

3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

50γρ. ζάχαρη

150ml γάλα φρέσκο

1 βανίλια σε σκόνη

3 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε το γάλα με τη βανίλια. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε μία κουταλιά από το βούτυρο να κάψει καλά. Βουτάτε τις φέτες μία μία στο γάλα και κατόπιν στο μείγμα των αβγών. Τηγανίζετε τις φέτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

shutterstock_633217337

Σκορδόψωμο σκέτο ή ως συνοδευτικό για ψητά κρέατα

Υλικά:

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

30γρ. βούτυρο, λιωμένο

20ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό

6 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση χωριάτικο

30γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)

μαϊντανό ψιλοκομμένο

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Απλώνετε λίγες λίγες τις φέτες ψωμιού και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Με ένα πινέλο αλείφετε με το μίγμα του βουτύρου και ψήνετε για 1 λεπτό ακόμα. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και τον μαϊντανό.

Τοστ πανέ στο τηγάνι

Υλικά:

8 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα

4 φέτες τυρί γκούντα για τοστ

4 φέτες ζαμπόν για τοστ

4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

300γρ. φρυγανιά τριμμένη

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Απλώνετε δύο φέτες ψωμιού στον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη τα «ανοίγετε» για να λεπτύνουν. Αλείφετε την περιφέρεια της μιας φέτας με ελάχιστο χτυπημένο αβγό. Διπλώνετε μια φέτα τυριού και μια φέτα ζαμπόν και τα τοποθετείτε στο κέντρο της φέτας. Σκεπάζετε με τη δεύτερη φέτα ψωμιού και με ένα πιρούνι πιέζετε γύρω γύρω για να κολλήσουν καλά. Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Βουτάτε τα τοστ στο αβγό και μετά στη φρυγανιά. Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Μπρουσκέτες με πάστα ελιάς, πιπεριές Φλωρίνης και μοτσαρέλα

Υλικά:

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

40ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

100γρ. πάστα πράσινης ελιάς

150γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες

150γρ. μοτσαρέλα, σε κύβους

βασιλικό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και ραντίζετε τις φέτες ψωμιού. Ψήνετε για 5-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αλείφετε τις φέτες με την πάστα ελιάς, μοιράζετε τις πιπεριές και τη μοτσαρέλα και πασπαλίζετε με το βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

souffle

Σουφλέ ψωμιού με σπανάκι και απάκι

Υλικά:

600γρ. ψωμί χωριάτικο, σε κύβους

6 αβγά ελαφρά χτυπημένα

250ml κρέμα γάλακτος

375ml γάλα

250γρ. απάκι σοταρισμένο

300γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

1 κιλό σπανάκι, σοταρισμένο, στραγγισμένο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Στρώνετε τους μισούς κύβους ψωμιού σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο σκεύος. Πασπαλίζετε με λίγη γραβιέρα. Στρώνετε το σπανάκι, το απάκι και τη μισή γραβιέρα. Σκεπάζετε με τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ανακατεύετε τα αβγά, την κρέμα, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνετε το σουφλέ. Το αφήνετε για 20 λεπτά και ψήνετε στους 180C για 45 λεπτά.

Super tip:

Σας περίσσεψε ολόκληρη φραντζόλα; Τη ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε για 10 λεπτά στους 180C!’

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook