1.828.666 τουρίστες στην Κρήτη από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο

1-828-666-τουρίστες-στην-κρήτη-από-τον-απρίλι-172676

touristes_aerodromioΚοντά στο 20% είναι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Και αυτό διότι ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις πανελλαδικά.

Σε τοπικό επίπεδο, κάνοντας μια αποτίμηση μιας και βαίνουμε στο τέλος της τουριστικής σεζόν, αν και στην Κρήτη τουλάχιστον βρίσκονται ακόμα πολλοί τουρίστες, εκπρόσωποι του τουρισμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους, μιας και, όπως υπογράμμισαν, διανύσαμε μια αρκετά καλή σεζόν, με τις αφίξεις να σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, δυσαρεστημένους τούς αφήνουν τα ποσοστά των εσόδων καθώς, όπως λένε, είναι δυσανάλογα των αφίξεων. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τις αφίξεις, όπως αυτές σημειώθηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο φέτος στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, αποβιβάστηκαν συνολικά 1.828.666 επισκέπτες, σε σχέση με τα 2.279.536 άτομα που αφίχθηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2013.

  • Οι Γερμανοί πρώτοι

Από άποψη εθνικοτήτων, πρωταγωνιστές σε επισκεψιμότητα τη φετινή σεζόν αποδείχτηκαν οι Γερμανοί (375.563 επισκέπτες), επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της άλλοτε κραταιάς αυτής τουριστικής αγοράς. Ακολουθούν οι Ρώσοι αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο νησί μας αυτό το καλοκαίρι έφτασαν συνολικά 329.700 άτομα, ανατρέποντας τα περυσινά στοιχεία και παράλληλα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που ήθελαν μείωση της επισκεψιμότητας από τη γείτονα χώρα, λόγω και των καταστάσεων που επικράτησαν εκεί. Και αυτό την ώρα που πέρυσι η Ρωσία βρισκόταν πρώτη στη λίστα, αφού το νησί μας από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2013 επέλεξαν για να περάσουν τις διακοπές τους 470.554 Ρώσοι, έναντι των 431.755 Γερμανών που ήρθαν δεύτεροι σε επισκεψιμότητα πέρυσι.

Σταθερές στην τρίτη και την τέταρτη θέση της λίστας όσον αφορά στις αφίξεις στο «Ν. Καζαντζάκης» βρίσκονται αντίστοιχα η Βρετανία (277.135 φέτος έως τον Αύγουστο, έναντι 345.712 από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2013) και οι Γάλλοι (220.973 φέτος, σε αντίθεση με τους 267.012 που είχαν έρθει πέρυσι).

  • Αύξηση 10%

«Φέτος πήγαμε πάρα πολύ καλά, καθώς είχαμε μια αύξηση 10% σε κόσμο. Όμως, στις εισπράξεις το ποσοστό αύξησης είναι πολύ μικρό και τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν στο τέλος της σεζόν. Και αυτό διότι και τα ρωσικά γραφεία που έβαλαν λουκέτο κλόνισαν τις εισπράξεις», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, δίνοντας έτσι την περιγραφή για την εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου, που βοήθησε τα περισσότερα ξενοδοχεία του νομού αλλά και όλης της Κρήτης να πλησιάσουν σε αρκετές περιπτώσεις το 100% πληρότητας.

Την ίδια ώρα, τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον επισήμαναν η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και φορείς του τομέα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα Σάββατο, η οποία φέτος στην 35η επέτειο είναι αφιερωμένη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

«Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Και πρόσθεσε ότι «θέλουμε η ερχόμενη χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, τονίζοντας πως «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων», δεν παρέλειψε να επισημάνει τη μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και τη φορο-επίθεση που, όπως είπε, οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, καθιστώντας τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων».

Πηγή: neakriti.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook