Ώθηση για συμφωνία έρχεται να δώσει ο Μοσκοβισί

ώθηση-για-συμφωνία-έρχεται-να-δώσει-ο-μ-463352

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα Τετάρτη ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στόχο να βοηθήσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα, θα συναντηθεί νωρίς το πρωί (8:45) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις 11:00 με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο επίτροπος Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους» τόνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου, Ανίκα Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας πως η επίσκεψη είναι «πολιτικού χαρακτήρα» και «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στόχος είναι να έχει επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και γι’ αυτό υπάρχει «ευρεία συναίνεση».

Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις», αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της.

Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί έχει δηλώσει ότι από πλευράς ελληνικών Αρχών «υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν», αλλά «τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε εξάλλου ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα».

«Είμαστε σε σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να την θέσουμε σε κίνδυνο» είχε τονίσει ο κ. Μοσκοβισί.

Ως πρωτοβουλία «με θετικό πρόσημο» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το ταξίδι του επιτρόπου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν».

Η επίσκεψη έρχεται στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες έρχονται σε αντιδιαστολή με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έχει κάνει λόγο για «υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους» προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Άρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή».

Την παραμονή του ταξιδιού του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε συνάντησή μαζί του στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μετά τη συνομιλία του με τον κ. Μοσκοβισί «και η δική του άποψη, χωρίς βέβαια να μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του, είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες.»

Πηγή :in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook