Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης | Photos

όταν-ο-ελευθέριος-βενιζέλος-πρότεινε-250900

Με αφορμή τον παγκόσμιο «θόρυβο» που έκαναν οι δηλώσεις του Αντώνη Ρέμου για τον Κεμάλ, το zarpanews.gr, ανασύρει μια γνωστή αλλά μάλλον… ξεχασμένη από πολλούς ιστορία.

Εκεί γύρω στα 1930, τότε που ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε «χτίσει» ελληνοτουρκική «φιλία», με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού με το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές τις μικρασιατικής καταστροφής…venizelos_atatourkΣτη φωτογραφία ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ, μετά των συζύγων τους

Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας πρότεινε ανοιχτά για το Νόμπελ Ειρήνης τον Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας μέσα από την επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Βραβείου Νόμπελ ότι:

«Έχοντας, από την επαύριο της καταστροφής στη Μικρά Ασία, διακρίνει την πιθανότητα μιας συνεννόησης με την αναγεννημένη Τουρκία, η οποία βγήκε από τον πόλεμο ως εθνικό κράτος, της τείναμε το χέρι, το οποίο εκείνη δέχθηκε και έσφιξε με ειλικρίνεια.

Από την προσέγγιση αυτή, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα των δυνατοτήτων συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς τους οποίους έχουν διαιρέσει οι πλέον σοβαρές διαφορές, έφ’ όσον αφεθούν να διαποτιστούν από την ειλικρινή επιθυμία τής ειρήνης, δεν προέκυψαν παρά μόνο ευεργετήματα, τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την ειρηνική τάξη στην Εγγύς Ανατολή.

Ο άνθρωπος στον όποιο οφείλεται η πολύτιμη αυτή συμβολή στην υπόθεση τής ειρήνης είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Πασάς.

Έχω λοιπόν την τιμή, με την ιδιότητα μου ως αρχηγού της ελληνικής κυβέρνησης το 1930, όταν η υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου σημάδεψε μια νέα εποχή στην πορεία της Εγγύς Ανατολής προς την ειρήνη, να θέσω προ των εξεχόντων μελών της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη την υποψηφιότητα του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, ως άξιου αυτής τής επιφανούς τιμής».

Η πρόταση προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη….

Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο στα Γαλλικάvenizelos_kemal1

venizelos_kemal2

venizelos_kemal3

zarpanews.gr

One thought on “Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης | Photos

  1. οταν ο ΄΄εθναρχης΄΄ μας (μη χεσω) προτεινε τον σφαγεα των ελληνων για βραβειο..
    Αρκετα δε νομιζετε με αυτον τον μπενι-ζελον, που εδω στα χανια νομιζουμε οτι εκανε κατι σπουδαιο,αλλαρημαξε την υπολοιπη ελλαδα?? Αντε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook