Όταν οι επιβάτες δεν καταλαβαίνουν τίποτα: Πιλότοι περιγράφουν άκρως τρομακτικές εμπειρίες από το κόκπιτ

όταν-οι-επιβάτες-δεν-καταλαβαίνουν-τί-370425

Οι πιλότοι πριν λάβουν άδεια απογείωσης, πρέπει να περάσουν μια ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση. Ακόμη και τότε όμως, το θάρρος τους μπορεί να δοκιμαστεί σε ορισμένες δύσκολες καταστάσεις.

Χρήστης του Reddit απηύθυνε το εξής ερώτημα σε πιλότους: «Ποιες είναι οι πιο τρομακτικές στιγμές στην καριέρα σας που οι επιβάτες δεν έμαθαν ποτέ;»

Όπως σημειώνει το Business Insider, ενώ μπορεί στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους να επικρατεί χάος, από αναίσθητους πιλότους μέχρι τοξικές αναθυμιάσεις, οι επιβάτες σχεδόν πάντα αγνοούν τι συμβαίνει στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου.

Διαβάστε ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσαν πιλότοι, στο ερώτημα του χρήστη του Reddit…

Πλήρης απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας

Πιλότος ενός Airbus 320, θυμάται τη στιγμή που το αεροσκάφος έχασε την ηλεκτρική ενέργεια, στα 23.000 πόδια. «Φανταστείτε να οδηγείτε με 100 χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά όλα τα παράθυρα σας να καλυφθούν, να χάσετε την ένδειξη στο κοντέρ, να καταρρεύσουν όλα τα ηλεκτρικά συστήματα και να μην αντιδρά το γκάζι και το φρένο. Όμως θα αισθάνεστε ακόμη πως το αυτοκίνητο προχωράει».

Τοξικές αναθυμιάσεις στο πιλοτήριο

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Τοξικές αναθυμιάσεις μπορεί να φτάσουν στο πιλοτήριο, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να νιώθουν ζάλη και να βρίσκονται σε κατάσταση ναυτίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τον συγκυβερνήτη δεν είναι αποτελεσματική. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το πλήρωμα της καμπίνας έχει νοσηλευτεί, ενώ οι πιλότοι έχουν χρησιμοποιήσει παροχή οξυγόνου, δίχως οι επιβάτες να ενημερωθούν για τα όσα συνέβαιναν.

Αναίσθητοι πιλότοι

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με σοβαρές αναταράξεις, ένας πιλότος με 12χρονη εμπειρία έπεσε αναίσθητος από τον αγκώνα συγκυβερνήτη του, καθώς τον χτύπησε κατά λάθος από το ισχυρό τράνταγμα. Ευτυχώς, όλοι στο πιλοτήριο αντέδρασαν καλά, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό και ο πιλότος ξύπνησε έπειτα από λίγη ώρα.

Τα σύννεφα τέφρας είναι πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύουν οι επιβάτες

Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τα αεροσκάφη καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει ηλεκτρονικές βλάβες. Ένας πιλότος ανέφερε στο Reddit, ότι είχε κατευθυνθεί μέσα σε ένα σύννεφο τέφρας που « ξέρασε» η Αίτνα και παρέμεινε μέσα σε αυτό για 20 λεπτά, πριν πραγματοποιήσει κάθοδο έκτακτης ανάγκης.

Ένα παράθυρο στο πιλοτήριο έπεσε

Ένας χρήστης ανέφερε ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά όπως είπε έγινε αφότου το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί. Φυσικά, αν συνέβαινε την ώρα της πτήσης, μπορεί η ιστορία να ήταν διαφορετική.

Απειλή για βόμβα εν πτήσει

Αν και το περιστατικό δεν έχει διασταυρωθεί, πιλότος σε μια υπερατλαντική πτήση, ισχυρίζεται ότι υπήρξε απειλή για βόμβα, λέγοντας ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ελπίζει ότι ήταν φάρσα. Οι επιβάτες δεν είχαν ιδέα.

Παραλίγο σύγκρουση στον αέρα

Μερικές φορές γίνονται λάθη και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σε κάποιες περιπτώσεις αεροσκάφη έχουν φτάσει σχεδόν να συγκρουστούν στον αέρα. Ένας πιλότος ανέφερε ότι τα περιστατικά αυτά είναι «μακράν οι πιο τρομακτικές» εμπειρίες και πως οι περισσότεροι επιβάτες αντιλαμβάνονται τους ελιγμούς αλλά τα αποδίδουν σε κενά αέρος.

Παραλίγο σύγκρουση στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης

Ένα εφιαλτικό σενάριο που επίσης μπορεί να συμβεί. Χρήστης του Reddit δήλωσε πως έχει πλησιάσει τόσο πολύ άλλα αεροπλάνα σε διαδρόμους που διασταυρώνονται, που μπορούσε να δει τις εκφράσεις του προσώπου των πιλότων!

Ορατότης μηδέν

Πιλότος περιγράφει τη στιγμή που λίγο πριν προσγείωση, έπεσαν πάνω σε « τοίχο» από καταρρακτώδη βροχή, χάνοντας κάθε ορατότητα. Αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα έπειτα από λίγη ώρα, οι πιλότοι είδαν ένα ελικόπτερο μπροστά τους…

«Ήταν οι πιο τρομακτικές στιγμές στην καριέρα μου» , λέει.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook