Όλες οι σημερινές δημοσκοπήσεις | Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και αίτημα για συνεργασίες

όλες-οι-σημερινές-δημοσκοπήσεις-πρωτ-62340

dimoskopisi-2Σε τρεις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Στις δύο, από την Metron Analysis και την ALCO η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι μόλις από 0,6% έως 0,8% (οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στο Έθνος της Κυριακής και στο Πρώτο Θέμα). Η τρίτη, της Palmos Analysis για το tvxs.gr δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά πέντε μονάδες από τη ΝΔ.

Αναλυτικότερα:

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%, στοιχείο που δείχνει ότι σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση το τελικό ποσοστό μπορεί να κριθεί από αστάθμητους παράγοντες και να είναι είναι σημαντικά διαφορετικό.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της δημοσκόπησης της ότι το 56% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων. Αυτό δείχνει μεν την κόπωση του πολιτικού συστήματος αλλά δεν εξασφαλίζει αποδοχή και επιτυχία σε νέα και υπό δημιουργία κόμματα.

Στην ίδια έρευνα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται % ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 31, έναντι του 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα νικητής στην παράσταση νίκης αφού το 52% εκτιμά πως θα είναι νικητής όταν γίνουν εκλογές.

Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,2%, η ΝΔ 21,6%, η Χρυσή Αυγή 7,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,6%, οι ΑΝΕΛ 4,3% και η ΔΗΜΑΡ 3,2%.

Το 45% των πολιτών θεωρεί πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το 33% θεωρεί πιο αξιόπιστο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του 27% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. 

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr με διαφορά 5 μονάδωνπροηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54%, έναντι του 28% της ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 25% των ερωτηθέντων, ενώ βασικό κριτήριο ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21%.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%, ελαφρώς ενισχυμένη συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκοπηση για το tvxs.gr, όπου συγκέντρωνε 7%.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Και τα τρία αυτά κόμματα παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους. (Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για το tvxs.gr, οι ΑΝ.ΕΛ συγκέντρωναν 4,6%, το ΚΚΕ 4,1% και το ΠΑΣΟΚ 3,3%).

Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, μένει η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,6%. Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει το 1,1%.

 Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες.

Σε ό, τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 22% σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ, 16% ΣΥΡΙΖΑ, 12% ΑΝ.ΕΛ 10% ΠΑΣΟΚ, 8% ΔΗΜΑΡ και 5% Οικολόγους Πράσινους.

Παράσταση νίκης και εξάντληση τετραετίας

Το 54% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28% εκτιμά πως «νικήτρια» θα αναδειχθεί η ΝΔ. Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr έναν μήνα πριν, το τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν στο 48% και της ΝΔ στο 32%.

Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την

Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αν. Σαμαράς με ποσοστό 36%. Τον Αλ. Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων. 

Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Οι περισσότεροι (25%) θεωρούν προτιμότερη μία τέτοια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 13%, έναντι του 11% που επιθυμεί αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ άλλη κυβέρνηση επιλέγει το 17%.

Την υψηλότερη συσπείρωση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 60%, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ εκτιμάται στο 54%. Πολύ χαμηλότερο το ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, με μόλις 22%.

Πηγή: eklogika.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook