Ψηφίστηκε το σχέδιο μελέτης διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Χανίων

ψηφίστηκε-το-σχέδιο-μελέτης-διαχείρι-313663

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το τοπικό σχέδιο μελέτης διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Χανίων, κάτω από θύελλα αντιδράσεων λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που δόθηκαν ώστε να μελετηθεί η πρόταση.

Το γεγονός που σχολίασαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σχετιζόταν με την τελική πρόταση της μελέτης η οποία στάλθηκε σε όλους το προηγούμενο βράδυ ενώ η Περιφέρεια Κρήτης πίεζε ώστε να περάσει η μελέτη από το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 13 Απριλίου παρόλο που η καταληκτική ημερομηνία ήταν 30 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κουτράκης.

Αντιδράσεις και εντάσεις

Ένταση δημιουργήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου λόγω της ανεπάρκειας χρόνου επεξεργασίας της μελέτης και για τον λόγο αυτό από την ψηφοφορία αποχώρησε η παράταξη του Σ. Ρίζου, του Γ. Σαρρή και του Μ. Σκουλάκη. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Παπαντωνάκης καταψήφισε την μελέτη κάνοντας λόγω για ιδιωτικά συμφέροντα και υποψίες σχετικά με τον σχεδιασμό ενώ η παράταξη «100/5» του Άρη Παπαδογιάννη ψήφισε υπέρ με επιφυλάξεις ενώ η πλειοψηφία δέχθηκε να ενσωματωθεί στο σχέδιο αναφορά στην οποία θα αναφέρεται ότι η ΔΕΔΙΣΑ θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για τα Χανιά.

Από την άλλη, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κοτζαμιχάλης τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων δεν πλήρωσε καθόλου για την εκπόνηση της μελέτης καθώς τα έξοδα τα είχε αναλάβει εξολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τόνισε ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο λόγος που η μελέτη βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν ώστε να κατατεθούν προτάσεις τόσο από τους πολίτες όσο και από την ΔΕΔΙΣΑ, οι οποίες και συμπεριλήφθηκαν. »Δεν ευθύνεται ο Δήμος Χανίων για την καθυστέρηση, η Περιφέρεια όρισε τις καταληκτικές ημερομηνίες, η οποία και είχε δώσει το έργο σε αρμόδια γραφεία».

Ωστόσο, ο κ. Κοτζαμιχάλης, τόνισε ότι ο Δήμος και η ΔΕΔΙΣΑ ήταν έτοιμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και σχετικά με τη διαβούλευση ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο βρίσκονταν αναρτημένο δέκα ημέρες στο διαδίκτυο και ότι οι φορείς είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

Αιχμές προς την αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Γ. Κουτράκης την οποία κατηγόρησε για »αοριστολογίες, κινδυνολογία και μικροπολιτική» προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την μελέτη την στιγμή που ο νομός απειλείται από σκουπίδια.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων προβλέπει, τον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων και των κάδων, δράσεις ώστε να μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών που καταλήγουν στον ΧΥΤΥ, δημιουργία »πράσινων σημείων» αλλά και σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα όπως ο αμίαντος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook