Ψηφίστηκε στην Βουλή η αύξηση του κατώτατου μισθού – Ποια κόμματα είπαν «ναι», ποια «όχι, ποια «παρών»

ψηφίστηκε-στην-βουλή-η-αύξηση-του-κατώ-742438

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού απο τον Ιανουάριο του 2019 με την Έφη Αχτσιόγλου να επισημαίνει πως η επόμενη ημέρα εξόδου από το καθεστώς μνημονίων είναι καλύτερη για τον κόσμο της εργασίας.

Την υπουργική ρύθμιση στήριξαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ΚΚΕ. Παρών δήλωσαν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή. Αίσθηση πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι) άλλαξε δύο φορές την ψήφο του, δηλώνοντας αρχικά παρών, μετά ναι και αργότερα πάλι παρών.

Η υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε πως η χώρα έχει πια την πολιτική ελευθερία να ενεργεί υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Αποδεικνύεται ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά μία μετάβαση σε μια περίοδο ανάκτησης κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», υποστήριξε και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι μέσα σε μια νύχτα, το 2012, έκοψαν τον κατώτατο μισθό και πάγωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία και να συρρικνωθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Αντιδράσεις ωστόσο, στα έδρανα της ΝΔ προκάλεσε η φράση της υπουργού Εργασίας, ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι «έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ».

Απαντώντας στον Γιάννη Βρούτση που δήλωσε δικαιωμένος με την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Έφη Αχτσιόγλου αφού μίλησε για τοποθέτηση που χρήζει ψυχανάλυσης, είπε: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι «είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία»». Συνέχισε δε, λέγοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ: «Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και έχει πει, μάλιστα, όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πως όλα αυτά τα πράγματα είναι ιδεοληψίες. Και για τον κατώτατο μισθό είπε καθαρά ότι «θα προχωρούσαμε σε αύξηση αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ».

Στην Έφη Αχτσιόγλου απάντησε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι «είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;», είπε.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook