Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Κινέζους στην… Κρήτη και το ΙΤΕ!

ψήφος-εμπιστοσύνης-από-τους-κινέζους-391202

Το μικτό εργαστήριο του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» – από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας – όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από την Κρήτη

Θυμίζουμε ότι τo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη συμβάλει στις εργασίες συντήρησης των εκθεμάτων του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης. Και δεν είναι η μόνη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στο πεδίο της

έρευνας. Εχει δημιουργηθεί πεδίο συνεργασιών στα θέματα θαλάσσιας έρευνας μεταξύ Κινέζων και Ελλήνων ερευνητών.

Όπως είχε πει παλιότερα ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του ΙΗΛΔ, κ. Δημήτριος Αγγλος, το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και

το ΙΤΕ συμφώνησαν στην ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου βασιζόμενου στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό ινστιτούτο.

Οι βάσεις της συμφωνίας ετέθησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν κινεζική αντιπροσωπεία (με επικεφαλής την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού, καθηγήτρια Song Jirong, συνοδευόμενη από ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου) επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ στο Ηράκλειο

της Κρήτης.

Τα στελέχη του ΙΗΔΛ –ο διευθυντής του καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης και οι ερευνητές Παρασκευή Πουλή μαζί με τον κ. Aγγλο– τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του

ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς.

Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα ερευνητικά εργαστήρια για να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Παράλληλα, επισκέφθηκαν και το Μουσείο της Ακρόπολης όπου το ΙΗΔΛ – ΙΤΕ έχει αναπτύξει μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ.

Εχοντας, λοιπόν, γνώση εκ των έσω οι Κινέζοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΙΗΔΛ αλλά και στο ΙΤΕ. Βέβαια, ουδείς παραγνωρίζει τη συμβολή του νυν αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του ΙΗΔΛ και είναι πρόεδρος σε αναστολή του ΙΤΕ. Ετσι αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου στην Κίνα ανάμεσα στο ΙΗΔΛ – ΙΤΕ και το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Το εργαστήριο θα εστιάζει σε θέματα συντήρησης και προστασίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων με λέιζερ.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook