Ψήφισαν πάνω από 53 εκατομμύρια Τούρκοι – Τι ώρα αναμένεται αποτέλεσμα

ψήφισαν-πάνω-από-53-εκατομμύρια-τούρκοι-256478

erdoganΠερισσότερα από 53 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα της Τουρκίας και ψήφισαν προκειμένου να αναδείξουν τα 550 μέλη της νέας εθνοσυνέλευσης. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ, όταν και θα υπάρχει σαφή εικόνα.

Έπειτα από μία ιδιαίτερα έντονη προεκλογική περίοδο, η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονη συζήτηση για την ασφάλεια της διαδικασίας. Σήμερα η Τουρκία θύμιζε «φρούριο», καθώς στους δρόμους βγήκαν περισσότεροι από 400.000 αστυνομικοί, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Ο Ερντογάν, αφού άσκησε τα εκλογικά του καθήκοντα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Παρατηρώ πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Αυτό είναι απαραίτητο για μία ισχυρή Δημοκρατία».

Εξάλλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη ενός υπόπτου για την δολοφονική επίθεση της Παρασκευής στην συγκέντρωση του κουρδικού κόμματος HDP, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν.

Βασικό ζητούμενο στις σημερινές εκλογές είναι το αν και κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση. Αν συμβεί αυτό, το κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστον 60 βουλευτές. Αν δεν συμβεί θα ευνοηθούν τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Γύρω στις 23:00 το βράδυ ενδέχεται να είναι γνωστό το αποτέλεσμα από το 85% των ψηφοδελτίων. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014, στις 22:00 το βράδυ ο υποψήφιος και ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρισκόταν στο επίπεδο του 8%.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν 9,76%. Και επειδή τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι οριακά αυτή τη φορά, η αντιπροσωπευτική εικόνα θα είναι γνωστή αρκετά αργά.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook