«Ψάχνονται» για υδρογονάνθρακες οι Ιταλοί νότια της Κρήτης

ψάχνονται-για-υδρογονάνθρακες-οι-ι-569997

Ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών για τα κοιτάσματα της Κρήτης, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν συνεχώς νέοι παίχτες λίγο πριν ανοίξει η αυλαία των διαγωνισμών.

Μετά την κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil, που στοχεύει στην περιοχή νότια της Κρήτης, τη δική της πινελιά στο «κάδρο» βάζει και η ιταλική ΕΝΙ, η οποία στοχεύει να εισέλθει στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τη «Καθημερινή της Κυριακής», την ιταλική εταιρεία ενδιαφέρει η συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης, γεγονός που θα τη φέρει αντιμέτωπη με την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil, η οποία εξαρχής είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της.

Ο κολοσσός, που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, διευρύνει το πεδίο δράσης του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στρέφεται προς την Ελλάδα, βήμα που για πολλούς ήταν εντελώς αναμενόμενο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον της ENI επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες, οι οποίοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και άλλες πετρελαϊκές, ενόψει της έναρξης των δύο διαγωνισμών που προκάλεσαν με αιτήσεις τους για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών η κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Total-Edison και η Energean Oil & Gas.

Η πρώτη κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου και η Energean για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας. Η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης «Λεκάνης του Ηροδότου», όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ η περιοχή του Ιουνίου ανήκει στην ευρύτερη Παναδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Το ενδιαφέρον της ENI φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil, που στοχεύει στην ίδια περιοχή, κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού Δημοσίου στη φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης. Την έναρξη των δύο νέων διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ExxonMobil αποτελεί την εταιρεία, με έδρα το Τέξας, της οποίας ηγούνταν από το 2004 ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, άνθρωπος- «κλειδί» όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που στα σίγουρα δε θα μείνει στα «ψιλά γράμματα» της ατζέντας της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον στις 17 Οκτωβρίου (ρεπορτάζ στη σελίδα 7).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook