Χανιώτης επιστήμονας στην Αγγλία επικεφαλής έρευνας για την Μεσογειακή Διατροφή

χανιώτης-επιστήμονας-στην-αγγλία-επι-696558

Ζει, εργάζεται και διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία. Ο λόγος για έναν Χανιώτη επιστήμονα, τον αναπληρωτή Καθηγητή Κλινική Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam Μάρκος Κλωνιζάκης.

Ο κ. Κλωνιζάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και με τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, είναι επικεφαλής μιας ομάδας του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο zarpanews.gr: «Το ερευνητικό μου πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες θεματικές ενότητες, αλλά εν προκειμένω θα επικεντρωθούμε σε μία απ’ αυτές, που είναι η μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών νοσημάτων σε ομάδες υψηλού ρίσκου (δηλ. διαβητικοί/προ-διαβητικοί, εθνικές μειονότητες, ηλικιωμένοι, άτομα που κάνουν καθιστική ζωή). Μέσα σ’ αυτό το θέμα έχουμε τις εξής υπο-ενότητες:

α) παρεμβάσεις για το κόψιμο του καπνίσματος (κάνω ένα μεγάλο πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο – https://ecig2017.wordpress.com)

β) διερεύνηση της χρήσης ειδικών (π.χ. vegan, τροφές με υψηλών ποσοστών νιτρικών αλάτων) και περιφερειακών διαιτών (Μεσογειακή, Νέα Σκανδιναβική) ως κομμάτια παρεμβάσεων για την αποφυγή καρδιοαγγειακών νοσημάτων και

γ) την προώθηση της «υγιούς γήρανσης» μέσω προγραμμάτων που περιέχουν άσκηση, αλλαγή συμπεριφοράς, ειδικών διατροφών κ.λπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χανιώτης επιστήμονας ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα: «Η Μεσογειακή διατροφή με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, έχουμε κάνει διάφορα προγράμματα πάνω σ’ αυτήν, όλα με θετικό πρόσημο και πολύ καλά ευρήματα. Ένα κομβικό ερώτημα που υπάρχει όμως είναι το ποιο είναι το βέλτιστο χρονικό διάστημα το οποίο πρέπει κάποιος ν’ ακολουθήσει την Μεσογειακή διατροφή ώστε να έχει τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και το αν υπάρχουν μικροαγγειακές διαφορές μεταξύ όσων ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή για χρόνια και εκείνων που την ακολουθούν για ένα μικρό διάστημα (1 μήνα στην περίπτωσή μας)».

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί α) μπορεί να μας δείξει τις διαφορές της βραχυπρόθεσμης και μακροχρόνιας διατροφής σύμφωνα με τα Μεσογειακά πρότυπα και β) μπορεί να μας δείξει πιο είναι το «ταβάνι» της απλής διατροφικής παρέμβασης (δηλ. αν χρειαζόμαστε κάτι επιπλέον για να δούμε καλύτερα αποτελέσματα). Και τα δύο ερωτήματα είναι χρήσιμα, γιατί μπορεί να επηρεάσουν τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας και τις εθνικές οδηγίες πρόληψης, προσθέτοντας τη ΜΔ ως πιθανή επιλογή υγιεινής διατροφικής θεραπείας».

Σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα θα δοθεί απάντηση από την συγκεκριμένη έρευνα που θα γίνει με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τα δύο πανεπιστήμια συνεργάζονται σε ένα πρωτοπόρο διακρατικό ερευνητικό πρωτόκολλο που θα διεξαχθεί τόσο στο Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ομάδα της κυρίας Γραμματικοπούλου και του κύριου Χουρδάκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο πληθυσμών, που είναι φαινομενικά υγιείς και αδρανείς (δηλ. δεν ασκούνται τακτικά). Έναν στην Μ. Βρετανία (που ακολούθησε την ΜΔ για 1 μήνα) και έναν στην Ελλάδα (που ακολουθεί την ΜΔ στην Ελλάδα για πάνω από 5ετία). Η βάση της έρευνας θα είναι οι μη-επεμβατικές, μικροαγγειακές μετρήσεις με χρήση laser Doppler.

«Επειδή στη Μεγάλη Βρετανία η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί κάτι καινούργιο, ενώ το πλήθος των ατόμων που την υιοθετούν μακροχρόνια είναι μικρό, απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά τους, και εκείνοι δέχτηκαν με χαρά, προσφέροντας χώρο και χρόνο και βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου», συμπληρώνει ο κ. Κλωνιζάκης και συνεχίζει:

«Ευελπιστώ ότι αυτή η έρευνα θα είναι η πρώτη σε σειρά διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων, που θα έχουν ως βάση την Μεσογειακή διατροφή τόσο σε υγιείς όσο και ασθενείς πληθυσμούς».

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρειάζεται και κάποιους εθελοντές:

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο -μας λέει ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ. – έχει μακρύ ιστορικό συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια και είμαστε σίγουροι ότι οι Θεσσαλονικείς θα ανταποκριθούν. Θα αναζητήσουμε περίπου 50 ενήλικες, οι οποίοι υιοθετούν τη Μεσογειακή διατροφή για χρονικό διάστημα που ξεπερνά μία 5ετία, δεν ασκούνται συστηματικά και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συμβάλλουν στην απάντηση αυτού του σημαντικού επιστημονικού ερωτήματος, αλλά και να πραγματοποιήσουν ένα μικρό δωρεάν τσεκ-απ. Σε αντάλλαγμα θα χρειαστούμε περίπου μία ώρα από τον χρόνο τους».

Αν λοιπόν η ηλικία σας ξεπερνά τα 18 έτη, τρέφεστε «υγιεινά» για τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, δεν ασκείστε τακτικά, δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μένετε στην Θεσσαλονίκη(όπου θα διεξαχθεί η έρευνα) και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε εθελοντικά στη μελέτη οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ 11 και 20 Ιουνίου 2018, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Θεοδωρίδη μέσω e-mail στο [email protected]  ή στα τηλέφωνα 2310999134 και 6945079567.

Για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση επιλεξιμότητας για τη μελέτη υπάρχει εδώ: https://tinyurl.com/y8z2xfvp

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook