Χανιώτης έφτιαξε το παστέλι που έχει αγαπηθεί απ’ όλη την Ελλάδα

χανιώτης-έφτιαξε-το-παστέλι-που-έχει-α-195725

grammatikakisΟ Γιώργος Γραμματικάκης, φτιάχνει το μοναδικό παστέλι στην Ελλάδα με ωμό μέλι και έχει καταφέρει να κερδίσει την εγχώρια αγορά. Όχι κι άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν το 2003 στη μικρή γκαρσονιέρα στα Χανιά που έμενε με τη μητέρα του.

Πώς ξεκίνησε το ΠασΤέλειον;

Το ΠασΤέλειον ξεκίνησε το 2003 σε μια μικρή γκαρσονιέρα που μέναμε τότε με την μητέρα μου στα Χανιά. Η αρχική ιδέα ήταν του θείου μου, και ήταν μία λίγο διαφορετική συνταγή που μετά από πολλές δοκιμές κατέληξε να έχει τη σημερινή της μορφή. Στην αρχή το στέλναμε απλά σε ένα συλλογικό μαγαζί που έχουμε στην Αθήνα αλλά 2-3 χρόνια μετά, αφού είχαμε διαμορφώσει την τελική συνταγή και είδαμε ότι άρεσε πολύ σε όποιον το δοκίμαζε, το δώσαμε σε άλλα 2 μαγαζιά στα Χανιά. Εκείνο τον καιρό, συμμετείχαμε και σε εκθέσεις με τοπικά προϊόντα και εισπράτταμε πολύ καλά σχόλια. Κατά κύριο λόγο, στην αρχή, το έφτιαχνε η μητέρα μου και εγώ ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο βοηθούσα. Το 2006 αφού είχα δει ότι θα μπορούσε να έχει προοπτική αυτό το προϊόν αποφάσισα με τον ξάδερφο μου, Βικέντιο, να το περάσουμε απο οικοτεχνία σε κάτι πιο επαγγελματικό και έτσι ανοίξαμε το εργαστήριο που έχουμε τώρα, πήραμε αρχικά λίγα απαραίτητα μηχανήματα και με αρκετή δουλειά με τα χέρια ξεκινήσαμε…

pasteleion1Ποια είναι η φιλοσοφία του ΠασΤέλειον;

Το ΠασΤέλειον φτιάχνεται με την μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα, χωρίς να καταστρέφουμε τα πλούσια θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών μας κατά την επεξεργασία. Χρησιμοποιούμε τις καλύτερες δυνατές πρώτες ύλες προσπαθώντας, στο σημείο που είναι εφικτό, να γνωρίζουμε τους παραγωγούς και να χρησιμοποιούμε υλικά που έχουν υποστεί την μικρότερη δυνατή επεξεργασία, να είναι φυσικής καλλιέργειας και χωρίς χημικά συντηρητικά. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια πραγματικά θρεπτική και υγιεινή συσκευασμένη τροφή, κάτι που δυστυχώς σπανίζει στις μέρες μας.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Η βάση του ΠασΤέλειον είναι το άψητο μέλι, θυμαρίσιο και ανθέων, τα αμύγδαλα, τα ξηρά φρούτα και το σουσάμι. Διατίθεται σε δύο είδη. Το κλασσικό με θυμαρίσιο μέλι και σε μία δεύτερη γεύση με τρίμμα βιολογικής σοκολάτας υγείας. Τώρα είμαστε στα σκαριά για ένα ακόμα προϊόν με τον καινούριο χρόνο, μια φυσική ενεργειακή μπάρα με υπερτροφές με 10 φυσικές καθαρές πρώτες ύλες, για όσους ψάχνουν μια φυσική τονωτική τροφή.

pasteleion2Σε τι διαφέρει το ΠασΤέλειον από τα υπόλοιπα παστέλια της αγοράς;

Αυτή την στιγμή είναι το μόνο παστέλι που κυκλοφορεί με άψητο μέλι, και αυτό το κάνει μαλακό και εξαιρετικά θρεπτικό, διότι το μέλι καταστρέφεται όταν ψήνεται και γίνεται σκληρό. Παρασκευάζεται με καθαρές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά ή άλλες χημικές προσθήκες, χωρίς γλυκαντικές ουσίες, με εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Το κοινό παστέλι είναι περισσότερο για γλυκό ενώ το Παστέλειον είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα που δίνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει επιχειρηματικά έως τώρα;

Οι δυσκολίες είναι πάντα πολλές για οτιδήποτε καινούριο θέλεις να ξεκινήσεις στην Ελλάδα. Στην αρχή ψάξαμε για επιδοτήσεις αλλά δεν υπήρχε τίποτα εκείνη την περίοδο και όλο μας προέτρεπαν να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο μήνα. Έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας, πράγμα αρκετά δύσκολο αν δεν έχεις ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, βέβαια, έχει κι αυτό τη γοητεία του αφού ξεκινάς σιγά σιγά, με τις δικές σου δυνάμεις και νιώθεις πιο καλά για αυτό που έχεις καταφέρει. Δυσκολευτήκαμε, επίσης, γιατί έπρεπε να ασχοληθούμε με όλους τους τομείς μόνοι μας. Με την παρασκευή, την προώθηση, τα οικονομικά, γενικά με τομείς που σίγουρα δεν είχαμε εμπειρία και μαθαίναμε κι εμείς στην πορεία. Ευτυχώς είχαμε ένα πολύ δυνατό και ποιοτικό προϊόν που μετά απο λίγο άρχισε να «κινείται» αρκετά και από μόνο του. Σε μία περίοδο που οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν πτώση και έκλειναν, καταφέραμε, με κάποιους έξυπνους χειρισμούς και χωρίς χρέη απο δάνεια, καθώς δεν κάναμε ποτέ ασταθή μεγάλα βήματα, να βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο μας και αντί για μείωση να διπλασιάζουμε τις πωλήσεις μας.

pasteleion3Πόσο σημαντικό είναι να προωθούμε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα;

Το σημαντικό, για μένα, είναι να προωθούμε τα καλά ποιοτικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και δίνω έμφαση στη λέξη «ποιοτικά» γιατί πολλές φορές κρυβόμαστε πίσω απο μια παραδοσιακή συνταγή και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η ποιότητα που είχαν κάποτε αυτές οι πρώτες ύλες. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταλάβει ότι τα παραδοσιακά προϊόντα πουλάνε και θέλουν μόνο να βγάλουν λεφτά από αυτό, δίνοντας άχρηστα προϊόντα στην αγορά κάτω απο την ταμπέλα του παραδοσιακού. Σίγουρα, υπάρχουν και πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα στην αγορά και νομίζω αποτελούν και τον βασικό τρόπο για να βγούμε, ως χώρα, απο αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θεωρώ ότι κάθε δήμος στην επαρχία θα πρέπει να έχει ενα γραφείο που να ασχολείται αποκλειστικά με τις εξαγωγές και που θα μπορεί όχι μόνο να συμβουλεύει αλλά και να αναλαμβάνει την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Σκέφτεστε να ταξιδέψει το ΠασΤέλειον και στο εξωτερικό;

Ήδη έχει βγει σιγά σιγά στην αγορά του εξωτερικού και είναι σίγουρα ενα προϊόν που μπορεί να σταθεί στα ράφια των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς έχουν στραφεί προς τέτοια φυσικά ποιοτικά προϊόντα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή μέχρι να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους που θα πιστέψουν στο προϊόν σου και θα το προωθήσουν με τον ανάλογο τρόπο. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αναπτυχθεί και το κομμάτι των εξαγωγών πολύ περισσότερο καθώς είμαι σε συνεχή επαφή με αρκετό κόσμο απο διάφορες χώρες, που θέλει να ασχοληθεί με τα προϊόντα μας.

Πού μπορεί να το βρει κανείς;

Το ΠασΤέλειον βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα, σε επιλεγμένα καταστήματα, με παραδοσιακά τρόφιμα, βιολογικά, καφεκοπτεία, ντελικατεσεν, κάβες και καταστήματα που πουλούν ξηρούς καρπούς. Στο site μας αναφέρονται αλλά κάποια σημεία πώλησης, αλλά βρισκόμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να επικοινωνήσει απευθείας με εμάς.

pasteleionhuffingtonpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook