Χανιά | Xωρίς… συμπαραστάτη ο δημότης και η επιχείρηση

χανιά-xωρίς-συμπαραστάτη-ο-δημότης-κ-233101

20150402_161308Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης και δύο ψηφοφορίες, το Δημοτικό  Συμβούλιο Χανίων χθες δεν έφτασε ούτε καν κοντά στην εκλογή «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» με την πρώτη από τους επτά υποψηφίους να συγκεντρώνει μόλις 18 ψήφους από τις 33 που απαιτούνταν για την θέση!

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη ψηφοφορία σε σύνολο 46 ψηφισάντων, 18 ψήφους έλαβε η δικηγόρος Μαρία Μανιαδάκη ενώ στη δεύτερη θέση ισοψήφισαν η Δανάη Μπιτσάκη και ο Νίκος Χαζηράκης με 7 . 2 ψήφους έλαβε ο Νίκος Μουντάκης, 1 ο Δημήτρης Μπούκας, 1 ο Παναγιώτης Μπατσαριτσάκης και καμία  η Παντελίτσα Βαβουλέ. 6 ήταν τα λευκά και 3 τα άκυρα.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην πρώτη ψηφοφορία, όπου πάλι προηγήθηκαν οι τρεις δικηγόροι, η Μαρία Μανιαδάκη με 11 η Δανάη Μπιτσάκη με 9 και ο Νίκος Χαζηράκης με 5.

Από την ψηφοφορία απείχαν ο Νίκος Παπαντωνάκης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά» ενώ απουσίαζε ο Μανώλης Καραγιαννάκης από την παράταξη Παπαδογιάννη.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Δήμαρχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η θέση να επαναπροκηρυχθεί, το επόμενο διάστημα.

Καμία πρόταση 

Νωρίτερα, είχε δεχθεί τα «πυρά» των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, για την απόφασή του να μην προτείνει κάποιο πρόσωπο για την θέση αλλά να αφήσει την διαδικασία να εξελιχθεί ελεύθερα. «Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Όμως το να βγει κάποιος, από ‘σας εξαρτάται» είπε ο πρώην δήμαρχος και κάλεσε τον κ. Βάμβουκα να προτείνει κάποιον από τους υποψηφίους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαδογιάννης, σχολίασε ότι έπρεπε εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής έπρεπε να ξεκινήσει μια διαβούλευση και να προταθεί συγκεκριμένο πρόσωπο. Μάλιστα και οι δύο, άφησαν να εννοηθεί ότι η σημερινή διαδικασία ήταν προσχηματική και ότι με τη νέα προκήρυξη θα εμφανιστεί και νέος ενδιαφερόμενος.

Αντίθετα ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι δεν χρειαζόταν να έχει γίνει καμία συνεννόηση και έκανε λόγο για έναν «θεσμό που μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του Δήμου» εφόσον τον υπηρετεί ένα άτομο που δεν θα υποκύπτει «στα ρουσφέτια και στις πιέσεις».

«Κατά» του θεσμού τοποθετήθηκε ο κ. Παπαντωνάκης, τονίζοντας ότι στοχεύει στον εξωραϊσμό του «Καλλικράτη» και ο κ. Ρίζος, αναφέροντας ότι δημιουργεί μια «αυταπάτη συμμετοχής».

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, κάλεσε το συμβούλιο να εκλέξει κάποιον από τους υποψηφίους, με κριτήριο το ποιός «έχει τα προσόντα και τα εχέγγυα να υπηρετήσει τον θεσμό» και αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού για την λειτουργία του Δήμου. «Δεν θέλουμε να επιβάλουμε κάποιο πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ενθαρρύνει την συζήτηση και τις ζυμώσεις πάνω στις υποψηφιότητες.

20150402_190857Οι υποψήφιοι

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τρίλεπτες τοποθετήσεις των επτά υποψηφίων για την θέση. Υπενθυμίζουμε ότι επρόκειτο για τους:

Δανάη Μπιτσάκη: δικηγόρο -μέλος επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νίκο Χαζηράκη, δικηγόρο-πρόεδρο του ΕΑΚ

Νίκο Μουντάκη, πολιτικό επιστήμονα

Παναγιώτη Μπατσαρισάκη, οικονομολόγο – πρώην διευθυντή Εμπορικης Τράπεζας

Μαρία Μανιαδάκη, δικηγόρο,

Δημητριο Μπούκα, μηχανικό

Παντελίτσα Βαβουλέ

Στη συνέχεια οι παρατάξεις αποσύρθηκαν για να συζητήσουν, έγινε η πρώτη ψηφοφορία, αποσύρθηκαν ξανά και επέστεψαν για την δεύτερη. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι για την εκλογή απαιτούνται τα 2/3 του ΔΣ, γι’ αυτό και μόλις 50 Δήμοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να εκλέξουν «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook