Χανιά | Kίνδυνοι από τη Συμφωνία «Ελεύθερου» Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά

χανιά-kίνδυνοι-από-τη-συμφωνία-ελεύθε-397328

Για τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν από τη μη «κατάρρευση» της συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά μιλά ο Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Φώτης Ποντικάκης. Ο κ. Ποντικάκης, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως εάν δεν καταρρεύσει αυτή η συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχει έλεγχος στις πολυεθνικές εταιρείες και υπάρχει ο κίνδυνος να διατίθενται στην αγορά μεταλλαγμένα προϊόντα. Επίσης, σε ορισμένα προϊόντα δεν θα προστατεύεται η ονομασία τους και η προώθησή τους ενώ αμφιβολίες θα προκύψουν για τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φώτη Ποντικάκη, Υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου:

» Υπό κατάρρευση βρίσκεται η Συμφωνία «Ελεύθερου» Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), μετά την καταψήφισή της στο Τοπικό Κοινοβούλιο της Γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου (Βαλονίας) με ψήφους 46 έναντι 16 υπέρ και μιας αποχής! Αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος της Συμφωνίας που προγραμματιζόταν να υπογραφεί στις 27 Οκτωβρίου, προϋπόθεση όμως είναι να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπει σε ισχύ.

Το Βέλγιο έχει ομοσπονδιακό σύστημα με τρία τοπικά κοινοβούλια, ένα για τη γαλλόφωνη κοινότητα (Βαλονία), ένα για τη γερμανόφωνη κι ένα για τη φλαμανδόφωνη. Μέχρι στιγμής. Για να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου που θα δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της Συμφωνίας, πρέπει να συμφωνήσουν και τα τρία τοπικά κοινοβούλια, και οι τρεις κοινότητες του Βελγίου δηλαδή, κάτι που δε μπορεί πλέον να συμβεί. Ενδιαφέρον βέβαια θα είχε να μάθουμε τι θα ψηφίσει ο Έλληνας υπουργός σε αυτό το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας CETA;

Υπενθυμίζουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι η Συμφωνία CETA θεωρείται δίδυμο αδελφάκι της αντίστοιχης με τις ΗΠΑ, της TTIP, και εκατοντάδες οργανώσεις οικολογικές, καταναλωτικές, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. μαζί με εκατομμύρια πολίτες σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ αντιτίθενται, θεωρώντας ότι παραδίδεται η εξουσία στις πολυεθνικές για να μπορούν να κυκλοφορούν προϊόντα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού χωρίς περιορισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών. Από το παράθυρο θα εισαχθούν μάλιστα τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη όπου υπάρχει ισχυρή αντίδραση των πολιτών. Το επιχείρημα θα είναι η «ελευθερία του εμπορίου», οι «διεθνείς δεσμεύσεις» και οι απειλές των πολυεθνικών ότι θα σέρνουν στα δικαστήρια ή σε εξωδικαστικά συστήματα διαιτησίας τα κράτη και τις περιοχές που θα αρνούνται την κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων με κίνδυνο εξοντωτικών προστίμων!

Σημειώνουμε ότι η CETA έχει και αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και με τη συμφωνία αυτή αίρεται η προστασία ελληνικών προϊόντων (ΠΟΠ- Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) όπως πχ η φέτα. Προσπάθησαν μάλιστα τις τελευταίες ημέρες να μας χρυσώσουν το χάπι, παρουσιάζοντας ερμηνευτική δήλωση της Συμφωνίας, ότι η φέτα θα μπορεί μεν να παράγεται και στον Καναδά, αλλά θα γράφει στη συσκευασία (με μικρά γράμματα φαντάζομαι…) Feta made in Canada («Φέτα παραγωγής Καναδά»).

Τέτοιου τύπου συμφωνίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των καιρών για στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής παραγωγή ς και κατανάλωσης ιδιαίτερα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην κατεύθυνση της διατροφικής αυτάρκειας που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας, της ανάγκης να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει (οι αμερικάνικες πολυεθνικές δε θέλουν ούτε καν σήμανση των μεταλλαγμένων!), της ανάγκης μείωσης των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, της ανάγκης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται με τη μεταφορά προϊόντων σε τεράστιες αποστάσεις.

Η απόρριψη της CETA θα είναι μια μεγάλη νίκη του κινήματος προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook