Χανιά | 40 χρόνια Πολυτεχνείο Κρήτης: Η προσφορά του στην τοπική κοινωνία | Photos

χανιά-40-χρόνια-πολυτεχνείο-κρήτης-η-πρ-661346

Τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυσή του γιόρτασε το απόγευμα της Τετάρτης το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσία τοπικών αρχών.

Στην εκδήλωση τονίστηκαν η σημαντικότητα αλλά και η προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα αμιγώς τεχνολογικό πανεπιστήμιο, το οποίο παράγει ποιοτικό ερευνητικό έργο και παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αποστολή να παράγει και να μεταδίδει γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, να παρέχει υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή παιδεία και εκπαίδευση στους φοιτητές του και να συμβάλλει στη μόρφωσή τους ως υπεύθυνων πολιτών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες και στοιχεία για το εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα.

Μιλώντας στο zarpanews.gr, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της ίδρυσης του εκπαιδευτικού ιδρύματος:

» Θα ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του 1950, όπου το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το όραμα πολλών και σημαντικών ανθρώπων ήταν η δημιουργία του 1ου Περιφερειακού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτό προχώρησε. Στη δεκαετία του 1960 το αίτημα έγινε πιο ισχυρό, προχώρησε, δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί τότε. Μέσα στη δικτατορία δημιουργήθηκε εκ των άνω το Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και κατόπιν μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας πάλι οι ίδιοι οι οραματιστές και η τοπική κοινωνία συνέβαλαν και τεκμηρίωσαν την ανάγκη και ιδρύθηκε το Πολυτεχνείο Κρήτης το 1977. »

Σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και έχει μάλιστα ανοδική πορεία. Ο κ. Διαμαντόπουλος επεσήμανε πως » Τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για να πάμε ακόμη καλύτερα. Πιστεύω τα επόμενα 40 χρόνια το Πολυτεχνείο θα είναι ακόμη υψηλότερα Κάθε χρόνο είμαστε και καλύτερα και σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία και η υποστήριξη που έχουμε από την τοπική κοινωνία.»

Στο μεταξύ, για την πορεία του Πολυτεχνείου, από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα μίλησε ο Εμμανουήλ Βανδουλάκης, πρώην προϊστάμενος Γραμματείας Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Πολυτεχνείου Κρήτης:

» Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε μόνο μια διοικούσα επιτροπή και κάποια γραφεία στην Αθήνα. Από κει ξεκινήσαμε. Όταν ήρθα στα Χανιά, βρήκα έναν άδειο χώρο,με κάτι παλιά κομοδίνα από κλινική, μάζεψα το καλύτερο με μια παλιά ψάθινη καρέκλα και το έκανα γραφείο. Πάνω σε αυτό το γραφείο διεκπαιρεώθηκαν οι πρώτοι φάκελοι. Περιείχαν ΦΕΚ, διαγράμματα κλπ, μαζί με την αίτηση για σύσταση της επιτροπής για τις απαλλοτριώσεις. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με τις απαλλοτριώσεις , υπήρχαν πολλές ελλείψεις. Δεν υπήρχαν γραφεία, δεν υπήρχαν τηλεφωνικές συνδέσεις, δεν υπήρχε φοιτητική μέριμνα, δεν υπήρχε φοιτητική εστία, οι φοιτητές είχαν πολλές δυσκολίες. Τεράστια προβλήματα υπήρχαν και στο εκπαιδευτικό μέρος. Πολλά παράπονα είχαμε. Δεν υπήρχαν εργαστήρια και οι φοιτητές εξυπηρετούνταν από το σχολείο του Δαιδάλου.Προβλήματα είχαν και οι πρώτοι υπάλληλοι, ήταν όλοι νέοι και άπεροι.»

Γεώργιος Αβδελάς, μαθηματικός, ήταν ο πρώτος καθηγητής που ανέλαβε καθήκοντα στο Πολυτεχνείο Κρητης.

Ο κ. Βανδουλάκης αναφέρθηκε σε μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές που έζησε στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Μια από τις καλύτερες στιγμές που θυμάμαι ήταν η άφιξη του πρώτου καθηγητή. Μέσα στον ενθουσιασμό μας, οι 6-7 υπάλληλοι που ήμασταν τότε, πήγαμε με πανό στο αεροδρόμιο να υποδεχθούμε τον πρώτο καθηγητή και τον φέραμε στα Χανιά με αυτοκινητοπομπή. »

Μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακολούθησε η ομιλία της Επικούρης Καθηγήτριας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δάφνης Μανουσάκη. Η κ. Μανουσάκη αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και η μαθηματική σχολή ενώ αναφέρθηκε και στο όραμα μιας νέας τότε πανεπιστημιακής μονάδας. Παράλληλα, η κ. Μανουσάκη προέβαλε σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα της και δημοτικού συμβούλου της τότε εποχής, Μανούσου Μανουσάκη.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook