Χανιά | Ψήφισμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για το προσφυγικό

χανιά-ψήφισμα-της-ενωτικής-ομοσπονδί-266605

Ψήφισμα εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων για το προσφυγικό ζήτημα. Μάλιστα, οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας ζητούν από τους πολίτες να είναι αλληλέγγυοι απέναντι στους πρόσφυγες που αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων:

«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δείξουν άλλη μια φορά την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που σχεδιάζει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει στην περιοχή μας.

Η φιλοξενία τους, που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης, πρέπει να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και περίθαλψης, εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Ταυτόχρονα θεωρεί πως η φιλοξενία τους πρέπει να είναι προσωρινή, να προωθεί την επιθυμία των προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα και όχι να τους εγκλωβίζει εδώ. Για να εξασφαλιστεί αυτό στην πράξη δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια.

• Χρειάζεται στην πράξη να πιέσει ο λαός μας τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ, να σταματήσουν τους πολέμους στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική που κλιμακώνουν για τα δικά τους συμφέροντα, με πρόσχημα τους τρομοκράτες που οι ίδιες βοηθούν και ενισχύουν.

• Χρειάζεται στην πράξη να εκφραστεί η λαϊκή απαίτηση να ακυρωθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, που εμποδίζει τους πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού που οι ίδιοι θέλουν και που τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα.

Χωρίς πρακτική δράση γι’ αυτούς τους στόχους, η «προσωρινή» φιλοξενία θα μείνει στα λόγια, ενώ θα έχουμε μόνιμα όλο και πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εξαθλιώνει και τους έλληνες εργαζόμενους. Όσο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Συρία και αλλού θα συνεχίζεται και το κύμα των προσφύγων.

Θεωρούμε την Ελληνική κυβέρνηση συνυπεύθυνη για το Προσφυγικό, αφού στηρίζει αυτές τις επεμβάσεις, όπως και τις αποφάσεις της ΕΕ και των άλλων «εταίρων». Παίζει «με την φωτιά» όταν παραχωρεί στο ΝΑΤΟ το Αιγαίο, όταν επεκτείνει τη βάση της Σούδας και προσθέτει νέα στην Κάρπαθο, για να προετοιμάσει τις νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αξιοποιώντας και την τουρκική επιθετικότητα.

Είναι υποκρισία να συνεργάζεται στο μακελειό, αλλά να εμφανίζεται ότι δήθεν συμπονά και δείχνει ανθρωπιά για τα θύματα – πρόσφυγες, που δήθεν θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο γι’ αυτούς.

Δεν συμφωνούμε με την προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού να μεταθέσει την ευθύνη στους Δήμους και στην Περιφέρεια Κρήτης για να βρουν χώρους «φιλοξενίας», που μάλιστα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως σε νοικιασμένα σπίτια, με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης και με ανάμειξη των ΜΚΟ που ροκανίζουν κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν κυκλώματα εκμετάλλευσης αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να εκδηλώσουν μεγαλόψυχα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που όμως καμιά σχέση δεν πρέπει να έχει με την υποκριτική «αλληλεγγύη» των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του κράτους.

Να παλέψει για:

1. Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, Ελλάδα κλπ) στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

2. Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των παλιών και νέων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

3. Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και όλων των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων.

4. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις

5. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

6. Δημιουργία δημόσιων, ανοιχτών, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των λίγων που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα τελικής εγκατάστασης.

7. Δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη.

8. Άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε Παιδεία και Υγεία με αύξηση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού . Οι χώροι φιλοξενίας που θα βρεθούν με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζουν την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών των προσφύγων.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην αποπροσανατολιστούν από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, από την ύπουλη και επικίνδυνη προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και δημιουργό της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και όλων των προβλημάτων για τη ζωή όλων μας.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook