Χρύσα Χαριτάκη: Η οποιαδήποτε συγχώνευση της ΔΕΔΙΣΑ θα ήταν οπισθοδρόμηση

χρύσα-χαριτάκη-η-οποιαδήποτε-συγχώνε-740883

Η οποιαδήποτε συγχώνευση της ΔΕΔΙΣΑ, με άλλους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων σήμερα θα ήταν οπισθοδρόμηση, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η κα Χρύσα Χαριτάκη, μέλος του Δ.Σ της επιχείρησης.

Τι ακριβώς σημειώνει η κα Χαριτάκη:

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΔΙΣΑ

Η ΔΕΔΙΣΑ ιδρύθηκε το 1993 και ήταν το πρώτο βήμα συνεργειών και διαδημοτικής συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο της προεδρο τον εμνευστη της και αντιδημαρχο τοτε των Χανίων , τον Χαραλαμπο Σοφιανο.

Η μεγέθυνση της ΔΕΔΙΣΑ πραγματοποιήθηκε με την ανάληψη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων από το έτος 2005 με την χρήση εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού και έτσι εδραιώθηκε ένας ΦοΔΣΑ ο οποίος επηρεάζει τα πράγματα προσφέροντας σε τοπικό επίπεδο ένα καθαρό περιβάλλον και συμμέτοχους πολίτες και σε Πανελλήνιο επίπεδο συμβάλει στην δημιουργία της επόμενης μέρας για την χώρα μας σχετικά με την διαχείριση των απορρηματων.

Η ΔΕΔΙΣΑ, από την ίδρυση της ηταν πρωτοπόρα, στον τομέα της διάθεσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Ζηλευτή από όλους στην Κρήτη και όχι μόνο.

Απάλλαξε από το άλγος του Κουρουπητού τον τόπο. Τα Χανιά έχουν ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Αυτήν πρέπει να διαφυλάξομε και να ενισχύσομε. Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχει αναπτύξει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. σήμερα απασχολεί περιπου 260 εργαζόμενους (10% επιστημονικό προσωπικό) σε αιχμές παραγωγής και εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα και έχει αναπτύξει έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως:Μηχανική Διαλογή & Χειροδιαλογή Αποβλήτων,Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος  ΑΣΑ & Βιοαποβλήτων,Συλλογή & Μεταφορά ΑΣΑ, με ιδιόκτητο στόλο εξοπλισμένο με G.P.S., ώστε να επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση δρομολογίων,Διαχείριση Ογκωδών Απορριμμάτων,Πρόγραμμα Διαλογής στη Πηγή Συσκευασιών και Έντυπου Χαρτιού στους Δήμους της Π.Ε. Χανίων,Πρόγραμμα Διαλογής στη Πηγή Συσκευασιών Γυαλιού,Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων από μεγάλους παραγωγούς με τοποθέτηση καφέ κάδων,Λειτουργία του ΧΥΤΥ Χανίων κ.α.

Θυμίζω πώς ο νέος νόμος προβλέπει τη λειτουργία έως τριών φορέων στην Κρήτη ενώ η λύση που προκρίνεται είναι η διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομου φορέα για τους Δήμους των Χανίων ,του φορέα της Βόρειας Πεδιάδας για τις εκεί περιοχές και του ΕΣΔΑΚ για τους υπόλοιπους Δήμους των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Είμαστε μπροστά από τους ολους τους άλλους φορείς διαχειρησης απορρηματων όχι μονο σε επίπεδο Κρήτης αλλα και σε εθνικό επιπεδο.

Η ιστορία της ΔΕΔΙΣΑ η οποια ξεκίνησε με την φιλοσοφία ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν περιορίζεται σε όρια δήμων ή κοινοτήτων αλλά αφορά σε εκτεταμένες περιοχές και απασχολεί ευρύτερα την κοινωνία εχει δικαιωθει.

Η οποιαδηποτε συγχώνευση σημερα θα ηταν οπισθοδρομιση

ΧΡΥΣΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΜΑΚΡΑΚΗ

ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΔΙΣΑ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook