Χανιά | Χρυσοχοϊδης υπερ μεγαλοεργολάβων | Τι απάντησε στον Βιρβιδάκη

χανιά-χρυσοχοϊδης-υπερ-μεγαλοεργολά-106675

virvidakisΔίδεται στη δημοσιότητα η απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην με 1713/2-10-2014 αναφορά του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Υπόμνημα των μικρών και μεσαίων εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Κρήτης».

Στην αναφορά του ο κ. Βιρβιδάκης κατέθεσε έγγραφο των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου, ΠΕ Ρεθύμνου και ΠΕ Χανίων των Τεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδος Τ. Ανατολικής Κρήτης και Τ. Δυτικής Κρήτης, το οποίο υπογράφουν οι Πρόεδροι των αντίστοιχων φορέων, προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη και τους βουλευτές τους βουλευτές της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται τα κατώτατα όρια, αποτελούν συμμόρφωση της χώρας ως προς την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διατυπώθηκε μετά από σχετική καταγγελία. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη, η αιτία αποκλεισμού εργοληπτικών επιχειρήσεων από δημοπρασίες δημοσίων έργων με βάση τα κατώτατα όρια, δεν συμβιβάζεται ούτε με τον κατάλογο που προβλέπεται το άρθρο 45 της Οδηγίας 2004/15/ΕΚ ούτε με τις απαιτήσεις της νομολογίας του ΔΕΕ σχετικά με τυχόν πρόσθετες αιτίες αποκλεισμού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η ύπαρξη κατώτατων ορίων και συνεπώς ο αποκλεισμός εργοληπτικών επιχειρήσεων με βάση αυτά παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ περί διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας.

Επισημαίνεται, ότι λόγω καθυστέρησης συμμόρφωσης της χώρας μας με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, το Κολλέγιο Επιτροπών της 10ης Ιουλίου 2014 αποφάσισε την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η μη κατάργηση των κατωτάτων ορίων δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί, αλλά ακριβώς επειδή με τον τρόπο αυτό θίγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταργήθηκαν και τα ανώτατα όρια προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένα νέο σύστημα επιλογής των εργοληπτικών επιχειρήσεων προσανατολισμένο και σε άλλα κριτήρια εκτός από τα ανώτατα όρια των τάξεων του ΜΕΕΠ.

Τέλος, η επιλεκτική εφαρμογή και ο διαχωρισμός μικρών έργων κάτω του κοινοτικού ορίου δεν είναι εφικτές επιλογές, καθώς παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης στις οποίες στηρίζονται οι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.»

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook